Міжнародне визнання: кейс проєкту Сховки потрапив у ірландський гайдлайн

Пам’ятаєте перше укриття проєкту Сховки у дитсадку «Козачок» (Буча), за перевтілення якого рік назад взялися волонтери Б50?

Кейс трансформації цього укриття увійшов до гайдлайну ірландської громадської організації ChangeX! Він використовується як опорний приклад того, як варто перевтілювати дитячі укриття. Усі охочі українські садочки можуть вивчити наш досвід і повторити подібне в себе (сформувавши свою команду, підготувавши бюджет і подавши його ChangeX для фінансування).

Наразі на платформі зареєстровано 29 команд-кандидатів, охочих змінювати укриття. Вони представляють різні області України: це команди з Дружківки Донецької обл., Брацлава Вінницької обл., Шрамівки Черкаської обл., Львова, Одеси, Дніпра тощо. Це крута можливість для дитсадків, яку просто не можна проґавити!

Ми у Б50 радіємо, що робота команди проєкту Сховки отримала визнання закордонної організації, а наш досвід може стати корисним для закладів дошкільної освіти на всій території України.

Пропонуємо пригадати, з чого все починалося. Улітку 2022 року до нас звернулося керівництво бучанського дитячого закладу «Козачок» з проханням про допомогу з оздобленням укриття площею 200 кв. метрів. Після огляду місця роботи ми підготували специфікацію робіт та кошторис з витратами і запустили фандрейзингову кампанію, щоб зібрати 40 000 грн для ремонту сховку.

До речі, долучитися донатом до оздоблення нового укриття можна тут 😊

ХОЧУ ДОПОМОГТИ СПІЛЬНОТІ Б50

Зовсім скоро у «Козачку» почалися підготовчі роботи: спочатку активісти Б50 зайнялися тотальним очищенням стін і підлоги від пилу та сміття, задули щілини піною і поґрунтували всі поверхні. Після цього завдяки партнерам із ТОВ «Фарба Трейд Профешнл» пофарбували стіни  і передали приміщення волонтерам-художникам Б50, які нанесли на стіни красиві пейзажі, ніжні квіти, повітряні кулі, улюблених героїв мультфільмів, симпатичних тваринок і морських мешканців. Останнім етапом стало застелення підлоги лінолеумом. 

Завдяки тому, що волонтери Б50 провели невеликий ремонт і трансформацію укриття, дитсадок «Козачок» відновив роботу! Адже за правилами воєнного стану заклади освіти можуть працювати виключно за наявності оснащеного укриття для безпеки вихованців.

Наразі вже понад рік малеча Бучі пересиджує повітряні тривоги у створеному нами яскравому ігровому просторі, а не в темному запиленому підвалі. А волонтерам Б50 настільки сподобалося допомагати трансформувати укриття, що заснували цілий проєкт Сховки, що вже перевтілив підвали у Горностайпільському ліцеї (Вишгородський р-н), Богданівському ліцеї (Броварський р-н), школі № 10 м. Ворзеля, школі № 147 м. Києва. А зараз команда Сховків паралельно працює відразу на двох локаціях – у Новогребельській гімназії (Бучанський р-н) та садочку «Колосочок» у Бородянці.