Проєкт 15 für UA підтримав Б50

У лютому до річниці вторгнення команда незалежних німецьких музикантів випустила спільний кавер на пісню українського гурту “Океан Ельзи” “Обійми”. Офіційно на стрімінгових сервісах пісня була розміщена 1 березня, подивитись кліп та послухати виконання каверу можна на Youtube.

Проєкт отримав назву 15 für UA, тобто “15 для України”. Участь у записі взяли 15 виконавців з Німеччини, яких об’єднав для цього запису виходець з України берлінський звукорежисер і продюсер Саймон Гордєєв (Simon Gordeev). Детальну інформацію про проєкт можна дізнатись на сторінці https://15fuerua.de. На сторінках 15 für UA у Facebook та Instargam розповідається про команду, яка відповідальна за створення цього проєкту, та про те, що мотивувало їх узяти в ньому участь.

Обкладинка каверу
Джерело: https://15fuerua.de
15 виконавців проєкту
Джерело: https://15fuerua.de

Крім того, Саймон вирішив використати реліз пісні як заклик підтримати Україну та її відновлення від вторгнення. Будучи знайомим з роботою Б50, разом із командою проєкту він закликав своїх прихильників і тих, хто оцінив цей кавер, підтримати донатами нашу організацію, створивши для цього спеціальну сторінку на PayPal.

Таким чином протягом березня цю фандрейзингову кампанію підтримало 197 людей. Кошти, а це близько 6500 євро, було передано до Б50 для реалізації наших проєктів!

Крім концепції каверу Саймону належала й ідея обкладинки “Обійми”, яку він створив разом із відеоредактором Flo Achleitner. Саймон запросив артистів, керував музичним продакшеном і, нарешті, зміксував окремі вокальні записи разом, щоб створити цю композицію. На сторінці проєкту в Instargam зазначається, що йому вперше в житті також довелося взяти до рук камеру. Після виходу каверу “Обійми” Саймон намагався особисто відповісти на кожен коментар у соцмережах.

Кавер був записаний українською мовою, тож німецькі артисти були звільнені від стилю своїх власних творів і навіть від фонетики рідної німецької мови, тому повністю довірили емоційний меседж звуку свого голосу. І, на нашу думку, саме це було тим, що визначило успіх та популярність цього проєкту. Під час запису кліпу музиканти мали можливість використати будь-які музичні інструменти, а також записати свої партії у різних місцях.

Тому у кліпі, який був створений у портретному форматі, можна побачити виконавців на середній смузі берлінської вулиці або на кухні чи в екскурсійному автобусі.  Пісня супроводжує 15 виконавців з локації до локацій, плавно переходячи від одного голосу до іншого.

Участь у записі взяли Catt, Gisbert zu Knyphausen, Max Prosa, Enno Bunger, Charlotte Brandi, Cäthe, Andi Fins, Larissa Pesch, Juli Gilde, Liv Solveig, Desiree Klaeukens, Piya, Marlena Käthe, Masen Abou-Dakn, Sebastian Block.

Інформація про цю колаборацію з’явилась у численних ЗМІ, наприклад у німецькій версії відомого видання Rolling Stone, в українській редакції DW, у Musikexpress та багатьох інших. Подія набула розголосу і в українських ЗМІ, про це написали багато українських видань та інтернет-ресурсів.

Крім того, про цю колаборацію можна послухати у спеціальному випуску подкасту на популярному ресурсі Detektor.fm (німецькою мовою).

Відео поширилось у соцмережах та зібрало неймовірну кількість лайків, репостів і відгуків. Пісня зачепила багатьох і її виконавці отримали слова вдячності як від слухачів, так і від українських музикантів.

Кавер на свою пісню відзначили й автори оригінального твору, один із найвідоміших і найпопулярніших українських гуртів “Океан Ельзи”.

“Океан Ельзи” випустив цю пісню в 2013 році. За цей час вона стала своєрідним символом боротьби, незламності, але водночас ніжності та очікування кращого. Цю пісню гурт часто виконує наприкінці своїх концертів, об’єднуючи своїх прихильників меседжем, закладеним у перших рядках пісні: “Коли настане день, закінчиться війна…”.

Джерело: okeanelzy_official в Facebook
Джерело: okeanelzy_official в Instagram

Гурт опублікував інформацію про цю версію своєї пісні у своїх соцмережах.

Це привернуло увагу багатьох прихильників “Океану Ельзи”. Пост про німецьких музиканців, які закликають підтримати спільноту Б50 та відбудову України, отримав більше 76 тисяч лайків і 26 тисяч репостів. Лише завдяки цьому посту відео переглянуло більше 1,3 млн слухачів.

Про створення каверу на “Обійми” розповіли на єдиній україномовній радіопрограмі у Німеччині tremBEATS.fm. Програма виходить на хвилях берлінського каналу ALEX.FM з 2018 та знайомить слухачів з актуальними новинами, цікавими як для німців, так і для українців.

Гостем у студії став сам продюсер та автор ідеї Саймон Гордєєв, який поділився історією створення цієї пісні. Програма вийшла в ефір 13 березня.

Саймон розповів, що концепція виникла в середині січня 2024 року за місяць до другої річниці вторгнення. Спочатку ідея була записати кавер німецькою мовою, але не знайшлось гарного перекладу, який міг би передати пісню правильно та чуйно. Продюсер порівняв створення цієї композиції зі складенням пазлу.

Послухати програму можна на Soundcloud (починаючи з 42:35).

Великою несподіванкою став той факт, що проєкт став таким віральним та отримав такий великий резонанс. Ми робили його для німецького ринку, щоб організувати збір для волонтерів у Києві.

Саймон Гордеєв, в ефірі програми tremBEATS.fm

Німецький регіональний суспільний телеканал WDR взяв інтерв’ю в однієї з виконавиць каверу “Обійми” Charlotte Brandi. Вона зазначила, що участь у створенні цієї композиції стала для неї зворушливим досвідом і що мета цього проєкту – нагадати, що війна в Україні триває.

Хочемо подякувати Саймону та всій команді проєкту 15 für UA за небайдужість та розуміння несправедливих обставин, у яких опинилась Україна й українці, які щодня страждають від російського вторгнення. Сподіваємось, що тисячі репостів і лайків, тисячі слів підтримки та вдячності довели, що ваш проєкт знайшов свій відгук і залишив свій слід у серцях українців.

Дякуємо, що вирішили використати такий могутній та впливовий інструмент, як музика, аби допомогти нашій спільноті! Це надзвичайно важливо для нас і допоможе нам реалізовувати наші проєкти. Безмежно вдячні за турботу та щирість!