Б50 – два роки!

6 квітня спільнота Б50 відзначає другу річницю створення, адже саме в цей день відбулась перша волонтерська поїздка, організована Б50. Незадовго до цього команда небайдужих людей об’єдналась у пошуках того, як вони можуть бути корисними своєму місту та людям, постраждалим від вторгнення.

Перший виїзд відбувся вже за кілька днів після остаточного звільнення Київщини від російських окупантів. Узявши кодову назву “Б50” за адресою штабу ТРО на вулиці Братиславській, 50, де зустрілись майбутні засновники спільноти, волонтери майбутньої спільноти одними з перших рушили на допомогу у щойно звільнений Ірпінь.

Майже щодня волонтери збиралися й організованою колоною вирушали до деокупованих Бучі та Ірпеня, зупинялися перед зруйнованим мостом і далі йшли пішки. Спочатку вся координація здійснювалась у месенджерах, а задачі для допомоги волонтерам визначали представники місцевої влади. Пізніше була вибудувана ефективна система взаємодії, координації та пошуку прямих контактів з бенефіціарами допомоги спільноти Б50.

“Перший” рік Б50

За перший рік свого існування спільнота Б50 об’єднала понад 500 волонтерів, разом здійснивши більше 150 поїздок задля допомоги постраждалим. Протягом весни та літа волонтери проводили навчання, допомагали прибирати вулиці звільнених міст, розбирати завали будинків, зруйнованих обстрілами, ремонтувати та консервувати домівки постраждалих, привозили гуманітарні вантажі та допомагали облаштовувати модульні містечка для ВПО. Протягом усього літа команди волонтерів працювали в Мощуні, одному з найбільш зруйнованих сіл Київщини.

Почавши свій шлях з організації тренінгів з тактичної медицини, навчання поводження зі зброєю та розбору зруйнованих будинків, уже до першої своєї річниці спільнота мала проєкти з декорування дитячих укриттів Сховки та перший медіапроєкт Інтерв’ю #герої Б50.

“Другий” рік Б50

За два роки ми як організація адаптувалися, розробили програми допомоги, розширили нашу географію та заснували проєкти з популяризації волонтерства. Ми активно висвітлюємо нашу роботу на медіамайданчиках, залучаємо волонтерів, організовуємо фандрейзинг, а за допомогою наших медіапроєктів показуємо світу наслідки російського вторгнення.

Місія нашої спільноти – це відновлення громад, що постраждали від війни. Хоча ми знаходимося у столиці, ми також допомагаємо на прифронтових та деокупованих територіях – доставляємо гуманітарну допомогу та книжки до дитячих бібліотек – та ремонтуємо дитячі бомбосховища в нашому регіоні.

Ми пишаємося роботою, яку провели за ці 2 роки та як розвинулись як спільнота: більше 370 волонтерських заходів, проєкти з популяризації волонтерства, численні сюжети про роботу наших активістів в українських і закордонних ЗМІ, сотні родин, які отримали допомогу, та дітей, які тепер мають доступ до сучасної україномовної літератури, а також створення окремої організації “Б50 Фронтир”, яка займається підтримкою військових.

До спільноти Б50 долучаються різні люди. Люди різних професій, віку, інтересів і талантів, активні люди, які не задовольняються лише підписанням петицій чи підтримкою здалеку. Вони приходять волонтерити, щоб власними зусиллями допомогти ліквідувати наслідки вторгнення, використати свій вільний час для того, щоб зробити щось корисне. Кожен у Б50 працює в міру своїх здібностей, вибирає власні завдання та темп, працює на локаціях чи допомагає в адміністративній команді.

Для мене Б50 – це…

… люди, з якими нестрашно. Це моя безпечна зона під час війни.

Юлія Горбасенко

те, що не дає зʼїхати з глузду. Моя необхідність, моя залежність.

Анастасія Баранова

... місце, де я можу чимось допомогти і яке допомагає мені.

Алла Павлишина

… спільнота, що повертає мені віру в людство.

Олександр Прокоф’єв

… спільнота однодумців, також можливість реалізувати себе у волонтерській допомозі.

Іван Крохальов

… заходи, на яких можна з користю провести вільний час, у команді з класними людьми.

Софія Лазаренко

… атмосфера. Важливість. Знайомі та незнайомі люди, які стають знайомими, які розкриваються по-новому. Це якийсь особливий світ.

Лідія Стрельченко

… це організаційний ресурс для здійснення добрих справ; це люди. Тут не вистачить ані пари слів, ані сторінки, ані навіть цілої книжки, бо кожна людина унікальна, кожна людина – це особистість.

Сергій Могілін

Багато волонтерів зазначають, що допомога з Б50 – це не тільки можливість долучитись до хорошої справи і допомогти прибрати наслідки вторгнення чи навпаки – допомогти громадам адаптуватись до викликів війни. Для багатьох із них – це можливість бути в компанії небайдужих людей. Це надзвичайно важливо мати можливість робити світ навколо себе кращим разом з людьми, які поділяють це натхнення, заряджають одне одного необхідною енергією. Це те, що дасть нам змогу триматись та не здаватись.

Спільнота незламних, найкращих, найщиріших, найрозумніших, найдотепніших найвидатніших, найкреативніших, найвідкритіших та найкращих однодумців, сусідів і друзів. Як несподівано, але саме тут я зустрів багато нових друзів! Неймовірний захват від того, у що зараз виросла організація, як “на дріжджах”!)

Люблю наше маленьке, тендітне дитя)

Олександр Крамаренко

Для мене Б50 – це мотивація і підтримка, це ті, хто прийде на допомогу у будь-якій ситуації, це люди, заради яких ти готовий у будь-яку погоду вставати о 7 ранку у свій вихідний і їхати в Мощун чи в інше місце (взагалі неважливо), бо цілий тиждень ти чекаєш на цю зустріч.

Б50 – це друзі, це сімʼя, це дуже сильні люди у всіх сенсах цього слова, це трудяжки, які іноді працюють на межі своїх можливостей)) Загалом Б50 – це неймовірні люди, яких мені дуже пощастило зустріти у житті 💜

Олександра Полякова

Це компанія крутих людей, які разом роблять корисні справи, а також підтримують одне одного. Це моя терапія і мій спортзал.

Також спосіб довести собі, що я можу більше, ніж думаю))

Світлана Рудоквас

Б50 – це місце, де я роблю те, що мені подобається: допомагаю людям, привозячи з собою позитив і розбираючи по цеглинці негатив; це спільнота, де я, працюючи і спілкуючись з цікавими людьми, забуваю про свої особисті робочі чи домашні проблеми; це робочий колектив, в якому, попри купу відмінностей, відчуваєш себе своїм і корисним; це духовна родина, без якої в будній день уже сумуєш, адже теплі зустрічі і прощання, глибокі бесіди і жартівливі суперечки у день роботи на локації наповнюють щирою позитивною енергією, яка надихає.

Наталія Циганенко

Основною метою, заради якої почав їздити розбирати завали, була допомога людям, постраждалим від російського вторгнення. За два роки мета не змінилася, і я хочу це робити до останньох цеглинки.

Водночас у Б50 за цей час з’явилися нові проєкти, які дають змогу долучатися до інших волонтерських активностей. Інший бік – знайомство з чудовими людьми, з якими спілкуємось і поза волонтерством.

Олександр Тішура

Спільнота неймовірних людей, які готові допомагати без упину, без утоми, безкоштовно, з жартами і вогником) Добре організована спільнота, що дає можливість допомогти людям з розбором руйнувань, ремонтом і оздобленням укриттів, і не тільки.

Спільнота доброзичливих людей, з якими приємно працювати)

Ксюша Жуковська

Б50 – це спільнота небайдужих людей, які не вважають за можливе бути бездіяльними під час великих випробувань. Спільнота тих, хто своєю регулярною важкою фізичною працею, власним прикладом і тісними зв’язками, що неминуче формуються у складних умовах, у режимі теперішнього часу створюють образ позитивного майбутнього країни – саме той, якого всі ми прагнемо.

Загалом, як і всю теперішню ситуацію, Б50 я сприймаю за виклик самому собі. І якщо вже планую бути частиною спільноти довго (а це так!)), то цей виклик сприймаю в усіх його “за і проти”. А як інакше. Бо ж Б50 це… це наразі неабияка частина мого життя.

Богдан Головченко
Спільнота Б50