Вересень 2022: зима близько

Настання осені та стрімке наближення зими цього місяця відчули усі – і мешканці Київщини, і волонтери Б50. Перші дедалі частіше зверталися за допомогою, другі дедалі активніше її надавали. Попри холод, вітер, дощ і початок навчального року активісти Б50 продовжували  роботи з подолання наслідків бойових дій у Київській області.

Так, у вересні ми відвідали Мощун, Горенку, Бучу, Ірпінь: прибирали завали, лагодили дахи, паркани, затягували плівкою вікна, встановлювали двері, розчищали місця для модульних будинків і, власне, монтували їх. Також допомагали мешканцям Київщини будматеріалами для відновлення сільських осель (зокрема, доставили у Мощун шифер, дерев’яні двері й сантехніку).

17 вересня до активістів Б50 долучилися представники Estonian Embassy in Kyiv (Посольства Естонії в Києві). Адже саме того дня волонтерське прибирання співпало із World Cleanup Day (Всесвітнім днем прибирання), який проводиться щороку у третю суботу вересня, починаючи з 15 вересня 2018 року. Ми глибоко вдячні Естонії і за її допомогу, і за її позицію щодо країни-агресора росії. У важкі часи з’являються справжні друзі, на плече яких можна спертися.

У вересні волонтери Б50 розпочали реалізацію проєкту облаштування бомбосховища в дитячому садочку у Бучі (детальніше про це читайте тут). Наразі проєкт на фінішній прямій, ще трохи і 400 дітей зможуть повернутися до садочка, а їхні батьки видихнуть з полегкістю)))

Також допомогли з фарбуванням спортивного майданчика. Завдання було простим, але важливим, адже це спортивний майданчик для військових, які проходять реабілітацію в одному із медзакладів міста. Для когось це – звичайна фарба і пензлики, а для нашої спільноти – спосіб подякувати воїнам за захист і допомогти організувати для них більш комфортне відновлення.

У вересні активісти Б50 взяли участь у прибиранні спорткомплексу «Авангард», пошкодженого російською ракетою ще у березні. І вже зовсім скоро тут відбувся перший благодійний матч за участю зіркових гостей (гравця NBA Слави Медведенка, посла Естонії Каімо Кууска, чемпіону світу у важкій вазі за версіями WBO, WBC, WBA та IBF Олександра Усика).

І, звичайно, ми не можемо не похвалитися: цього місяця наш «мінізавод» з виготовлення окопних свічок поставив рекорд – за день залили 696 свічок!!! І вже наступного дня волонтерки відправили їх нашим захисникам. Загалом за чотири місяці діяльності вироблено близько 6000 свічок!

Приємно усвідомлювати, що цей напрям діяльності Б50 активно розвивається: витратні матеріали доставляють з усієї країни, донати надходять від незнайомих людей, а охочі пройти майстер-клас записуються заздалегідь, адже черга чимала. Наразі проведено три майстер-класи, де свічки виготовляли у малих групах, щоб встигнути все ретельно пояснити й відпрацювати кожен рух. Плануємо продовжувати навчання з вироблення окопних свічок.

Також у вересні ми не припиняли плести маскувальні сітки, які щодня допомагають зберігати життя, техніку, позиції наших військових на фронті.

В останні дні місяця волонтери Б50 встигли допомогти Центру порятунку тварин Ukraine Animal Rescue в Києві підготувати стіни під фарбування та долучилися до перевантаження гуманітарної допомоги партнерським благодійним фондам Дарничани й Український код.

І наостанок ще одна хороша (мабуть, найкраща) новина за вересень від Б50: мешканка Мощуна пані Олена, чию оселю знищили рашисти, тепер має модульний будиночок, невеликий, але теплий і затишний))) Це стало можливим завдяки нашій активній волонтерці Анастасії, яка познайомилася з господаркою під час прибирання й перейнялася її історією. Ідею підтримали інші активістки Б50 – Юля та Яніна, а хлопці з Б50 допомогли встановити будиночок. Від першого задуму до передачі ключів пройшло зовсім небагато часу (близько 3 тижнів), і тепер ще одна людина зимуватиме у своїй оселі.

Загалом у вересні 2022 року 232 активісти Б50 12 разів виїжджали на допомогу, шукали нові напрями діяльності (розкажемо про них пізніше))), мокли під осіннім дощем, але не втратили натхнення та енергії працювати далі.

м. Ірпінь
с. Горенка
с. Мощун
с. Мощун
с. Мощун
с. Мощун
с. Мощун, полагоджений дах
с. Мощун (кошти на модульний будинок зібрала одна з волонтерок Б50)))
с. Мощун
с. Мощун
Бомбосховище дитсадка, м. Буча
Бомбосховище дитсадка, м. Буча
фарбування спортивного майданчика для військових
Пофарбований майданчик для військових
Посол Естонії в Україні Каімо Кууск приєднався до активістів Б50 у Всесвітній день прибирання
Спортивний комплекс “Авангард”
Спортивний комплекс “Авангард”
Маскувальна сітка Б50

Окопні свічки Б50

Окопна свічка Б50