Сюжет від “Суспільне Рівне” про “Міцніших за цеглу”

Вуличну фотовиставку “Міцніші за цеглу” презентували у Рівному. Її розмістили на подвір’ї обласного краєзнавчого музею. Фотосюжети розповідають про волонтерів спільноти Б50, які одними з перших ліквідовували наслідки російської агресії на Київщині. Виставка діятиме упродовж десяти днів.

Авторами робіт є волонтери, які вже понад рік допомагають постраждалим жителям Ірпеня, Мощуна, Бородянки, Макарова та інших населених пунктів Київської області.

“Це молоді люди, які допомагали на початкових етапах, відновлювали зруйноване. Вони хочуть, аби про їхню роботу знали. Такі спільноти організовувались по всій Україні. Тому вони зробили цю мандруючу виставку. Сьогодні вона приїхала до нашого міста й упродовж десяти днів біля Рівненського обласного краєзнавчого музею охочі зможуть з нею ознайомитись”, — розповів директор музею Олександр Булига.

Директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига. Фото: Суспільне Рівне
Фото: Суспільне Рівне

Виставку світлин розмістили просто неба.

“Класно, що вона на вулиці, що не потрібно кудись йти, заходити, а проходиш повз і дивишся на цю виставку. Фотографії чіпляють за живе. Ти бачиш, як прості люди беруть у руки лопати, палки, розгрібають завали, відбудовують нашу країну. Це — круто. З іншого боку, чому це класно, бо війна, як би це нам не було дивно, спонукає до мистецтва. Ця експозиція — це теж мистецтво. Хоча на таку важку тематику”, — зазначила рівнянка Тетяна Бобрікова.

Рівнянка, відвідувачка виставки Тетяна Борікова. Фото: Суспільне Рівне
Фото: Суспільне Рівне

Відвідувач виставки Федір Дембіцький зізнався, що масштаби руйнувань, які зафіксували на світлинах, його вражають:

“Приємно подивитися, але трохи бере за живе, як то кажуть. Волонтери, те, як вони працюють, це можна вписати в історію. Це люди з великої літери. Багато з них віддало життя за те, щоб ми тут з вами стояли, усміхались”.

Відвідувач виставки Федір Дембіцький. Фото: Суспільне Рівне
Фото: Суспільне Рівне

Волонтер Олександр Гребенюк, який торік отримав президентську відзнаку “Золоте серце”, розповів, що десяток його побратимів з Рівного теж одними з перших їздили відновлювати Київщину.

“Зрозуміло, що там, де більші втрати, велика кількість і волонтерів, і небайдужих українців, які допомагали відновлювати те, що зруйнували. Насамперед ми маємо пам’ятати, що війна триває, ціна, яку ми платимо за свободу — надто велика”, — додав він.

Волонтер Олександр Гребенюк. Фото: Суспільне Рівне