Знайомтеся: три бібліотеки третього етапу P.AGE

Стартував третій етап проєкту P.AGE від Б50, в рамках якого ми забезпечуємо бібліотеки шкіл і громад, що пережили окупацію або зазнали ушкоджень унаслідок бойових дій, сучасною україномовною літературою. Ми передаємо комплекти з 50 книжок, які охоплюють теми історії, патріотизму, науки, мистецтва, професій тощо, а також  стимулюють особистісний розвиток і допомагають цікавіше навчатися.

У рамках третього, всеукраїнського, етапу P.AGE ми плануємо передати 2 500 книжок у 50 бібліотек з деокупованих і прифронтових регіонів на півдні, сході та півночі України.

Перші комплекти книжок для цього етапу будуть сформовані завдяки донату підлітків зі США, який Б50 отримали, запустивши міжнародну фандрейзингову кампанію. 

На наше прохання відгукнувся John Harthorne з пропозицією надати спільноті Б50 кошти, які зібрали його діти Max (17 років) і Yulia (13 років) у своєму проєкті Lemons for Learning. Діти активні й самі започаткували нон-профіт проєкт у США. Вони продають лимонад та інші продукти на дитячих лимонадних стійках і роблять це для благодійності, зокрема навчальної. Вони збирають кошти для дитячих розвивальних і навчальних можливостей з усього світу. Max і Yulia зібрали 1000 доларів, цих коштів вистачить P.AGE для закупівлі книжок аж для трьох бібліотек, про які розповідаємо далі.

Бібліотека села Шандриголове (Донецька область)

Село Шандриголове на Донеччині – типовий звільнений від росіян населений пункт: потрощена техніка, вирви від снарядів, руїни та попелища, жодного вцілілого будинку, знищені дитсадок, школа, майстерня, клуб, бібліотека… З травня по вересень 2022 року село перебувало під російською окупацією. 27 вересня в рамках боїв за Лиман його було звільнено ЗСУ. Але фронт досі близько (25 км).

Оскільки місцева школа зруйнована, 16 дітей, які залишилися в селі, навчає у себе вдома вчитель української мови і літератури. Знищена також сільська бібліотека: до повномасштабного вторгнення вона налічувала 9 238 екземплярів, а наразі має всього 337 видань, подарованих небайдужими читачами. Зараз вона функціонує у форматі «бібліотеки в рюкзачку». Тож книжковий фонд потребує поповнення, особливо дитячої та довідково-інформаційної літератури. Тому 50 сучасних україномовних книжок від Б50 стануть дуже відчутним і дуже корисним подарунком для дітей з села Шандриголове.

Христофорівська сільська бібліотека-філія (Миколаївська область)

Ця бібліотека – одна з кращих філій комунального закладу «Баштанська публічна бібліотека». Вона відіграє важливу роль у соціокультурному житті всієї громади, популяризуючи читання серед її жителів та виховуючи читацьку культуру серед молоді. Тут діє клуб за інтересами «Ріднокрай», який досліджує історію своєї маленької Батьківщини, вивчає її літературне та мистецьке життя.

На початку березня 2022 року Христофорівка потрапила під окупацію, російські військові зайняли будівлі історії села, у приміщеннях якого знадилася бібліотека. Тут вони творили безлад (як і скрізь, куди можуть дотягнутися): вибили двері, зламали замки, пошкодили вікна, меблі (з них, зокрема, будували барикади), повністю знищили 200 книжок (серед них – багато видань патріотичного спрямування) і формуляри читачів (спалили, готуючи собі їжу), залишили після себе купу сміття і бруду.

Попри спалення багатьох книжок, наразі бібліотечний фонд складає 12 205 екземплярів, з них 10 151 – українською мовою. Місцеві діти люблять читати фантастику, пригодницьку літературу, пізнавальну літературу про тварин, рослини, створення світу, молодші діти полюбляють казки.

Бібліотека наразі потребує значного оновлення фонду, адже застарілі фізично і морально книжки не здатні задовольнити потреби сучасних користувачів. Тому отримання комплекту книжок від Б50 є надзвичайно важливим та цінним для Христофорівської бібліотеки.

Бібліотека Білопільської гімназії № 5 (Сумська область)

Місто Білопілля знаходиться в 10 кілометрах від росії, тож недивно, що вороги постійно його обстрілюють усім, чим можуть (якось у Білопільській громаді пролунало 170 вибухів за тиждень!). Але життя продовжується, і навчання теж.

Білопільська гімназія № 5, де наразі навчається 114 дітей, зазнала значних руйнувань: будівля їдальні зруйнована вщент прямим влучанням «Шахіда», у приміщенні початкової школи та спальному корпусі вилетіли майже всі вікна, у бібліотеці – всі. Бібліотеку було перенесено й облаштовано в іншому приміщенні.

Питання приміщення вирішено, але існує проблема з оновленням бібліотечного фонду. Інтерес до читання учнів гімназії дуже високий. Вони цікавляться історичними темами, природничими, а учні 1-4 класів полюбляють читати казки, яких тут, на жаль, майже немає. Також не вистачає літератури сучасних письменників (українських і зарубіжних).

У гімназії навчається багато дітей з незахищених верств населення, які потребують особливої підтримки. Завдяки новим книжкам ці діти поринуть у світ пригод, дізнаються щось нове, цікаве, принаймні ненадовго забудуть про війну. Тож комплект від Б50 стане чудовим подарунком для відвідувачів Білопільської гімназії № 5.