Відгуки учасників всеукраїнського етапу проєкту P.AGE

Продовжується третій етап проєкту P.AGE, у рамках якого спільнота Б50 передає комплекти з 50 крутих україномовних книжок дитячим бібліотекам шкіл і громад, що постраждали від бойових дій або пережили окупацію.

Щоб закупити книжки для цього етапу проєкту, ми запустили міжнародну фандрейзингову кампанію. До неї вже долучилися громадяни США: John Harthorne запропонував надати спільноті Б50 кошти, зібрані його дітьми Max (17 років) і Yulia (13 років) у їхньому проєкті Lemons for Learning. Підлітки започаткували нон-профіт проєкт у США: вони продають лимонад та інші продукти на дитячих лимонадних стійках і роблять це для благодійності, зокрема навчальної. Таким чином вони збирають кошти для дитячих розвивальних і навчальних можливостей з усього світу. Max і Yulia зібрали 1000 доларів. На ці кошти ми сформували комплекти книжок аж для трьох бібліотек! Вдячні John, Max та Yulia, а також усім, хто підтримує P.AGE!

ХОЧУ ДОПОМОГТИ СПІЛЬНОТІ Б50

Наразі комплекти з 50 видань отримали 5 учасників третього етапу проєкту, а саме:

  • Бібліотека села Шандриголове (Донецька область),
  • Христофорівська сільська бібліотека-філія (Миколаївська область),
  • Бібліотека Білопільської гімназії № 5 (Сумська область),
  • Бібліотека Ріпкинського ліцею (Чернігівська область),
  • Бібліотека Козачолопанського ліцею (Харківська область).

Зі свого боку спільнота Б50 уже одержала зворотний зв’язок від перших трьох бібліотек зі списку. Ділимося з вами отриманими відгуками.

Бібліотека села Шандриголове

За словами Волошиної Олександри Іванівни, завідувачки бібліотеки, місцеві діти багато читають, тому з допомогою проєкту P.AGE працівники закладу хотіли отримати саме пізнавальну літературу, яка розширює уявлення дитини про світ, розвиває мислення, пам’ять, уяву, словниковий запас.

У бібліотеці до війни постійно проводились книжкові виставки, акції, літературні читання, зустрічі з місцевими поетами, щоденники читання, літературні ігри.

На думку Олександри Іванівни, найбільшою популярністю серед отриманих книжок користуватимуться такі видання: Кірбі Л. «Я можу врятувати планету», Тараненко І. «Ці дивовижні українці», Ел Д. «100 фактів про числа, комп’ютери, програмування».

Христофорівська сільська бібліотека-філія

За словами завідуючої філії, користувачі бібліотеки, особливо діти та юнацтво, цікавляться розвивальною, пізнавальною, довідковою літературою.

Щоб зацікавити дітей до читання тут проводяться різні масові заходи: дні інформації, огляди літератури, презентації книжки та книжкових виставок, літературні та краєзнавчі читання, літературні вечори, поетичні та історичні години та ін. Також фонд бібліотеки популяризується через соціальні мережі: реклама нових видань, створення буктрейлерів, віртуальних книжкових виставок, бібліографічних оглядів тощо.

На думку завідуючої філією, найпопулярнішими серед отриманих видань стануть такі: енциклопедія «Велика книга чому?», «Крута історія України» Ірини Ковалишин, «Анатомія для дітей» Адама Кея, «Малечі про інтимні речі» Юлії Ярмоленко.

Бібліотека Білопільської гімназії № 5

Враженнями від участі у проєкті P.AGE ділиться Селюк Олена Миколаївна, бібліотекар:

Наразі дуже мало організацій, які допомагають дітям книжками. І коли з’явилася така можливість, то я нею, звичайно, зацікавилася. Адже наші учні і так потерпають від бойових дій, а тут з’явилася надія на те, щоб порадувати їх чимось новеньким, цікавим. Наш педагогічний та учнівський колективи дуже вдячні підліткам зі США (та їхнім батькам) за такий цінний подарунок для нашого закладу. Дякуємо за те, що ці діти вибрали підтримати ваш проєкт та наш заклад! Здоров’я їм, натхнення на благодійність на підтримку дітей у світі!

Щоб залучити дітей до читання, у Білопільській гімназії № 5 їм проводять онлайн-екскурсії бібліотекою, літературні онлайн-презентації. Педагоги обговорюють з учнями прочитані книжки, наголошують на важливості читання.

На думку Олени Миколаївни найцікавішими для користувачів бібліотеки стануть «Книга-мандрівка. Незалежні», «Книга-мандрівка. Україна» та «Крута історія України. Від динозаврів до сьогодення».

Радіємо, що книжки від Б50 знаходять своїх читачів і приносять їм радість! Вдячні усім, хто долучається до проєкту P.AGE, і закликаємо не зупинятися, адже попереду ще багато бібліотек 😊