Пілотний проєкт Б50 «Козачок» у статті німецького видання TAZ

Восени 2023 року німецькі журналісти з видання TAZ відвідали деокуповану Київщину, зокрема Бучу і Мощун. У Бучі вони побували в дитсадку «Козачок», з якого розпочався проєкт спільноти Б50 Сховки. Укриття «Козачка» стало першим, яке волонтери Б50 успішно перетворили у комфортний яскравий дитячий простір.

Про враження німецьких журналістів від Бучі, Мощуна та роботи активістів Б50, розповідаємо далі.

Буча

Бучу називають флагманом українського відновлення.

Центральна вулиця Вокзальна вважається прикладом реконструкції, що триває. Наразі у цій вулиці важко впізнати ту апокаліптичну сцену, яка домінувала на перших шпальтах міжнародних ЗМІ у квітні 2022 року.

27 лютого 2022 року 30-кілометрова російська військова колона рушила через Вокзальну у бік Ірпеня, звідки мала атакувати Київ. План, мабуть, спрацював би, якби українська армія не відрізала шлях нападникам, підірвавши дамбу та кілька мостів через річку Ірпінь. Таким чином російський маршрут припав на Мощун як на альтернативне місце.

Козачок

«Козачок» – найбільший дитячий садок у Бучі. Він розташований у північній частині вулиці Вокзальної,
у безпосередній близькості від задокументованих місць російських звірств.

«Екскурсію» дитсадком проводить директорка Тетяна Морозенко. Коли 24 лютого 2022 року Росія напала на Україну, пані Тетяна не лишила свого робочого місці й у перші дні великого вторгнення розміщувала сім’ї з дітьми у підвалі будівлі.

10 березня 2022 року вона евакуювалась з онуками. Вони йшли вулицею Яблунською, де, поряд із Вокзальною, скоєно більшість вбивств мирного населення, до вокзалу, потім в Ірпінь. Там на них чекала машина, яка відвезла їх через Романівський міст, де були журналісти та волонтери.

«Двох колег з нами вже немає», – розповідає Морозенко тихим голосом.

20 березня у власній машині розстріляли працівницю дитсадка, а кухаря, який жив у Гостомелі, вбили.

Пані Тетяна веде журналістів у підвал. Стіни коридору прикрашені казковими персонажами. Рік тому дитячий садок відсвяткував своє відкриття. Колишнє складське приміщення перетворилося на бункер, спроєктований для дітей, пофарбований екологічною пиловідштовхувальною фарбою і прикрашений яскравими малюнками.

Волонтери Б50 (Сховки)

Дитяче укриття має бути оформлене відповідним чином, щоб навіть найменшим не було страшно. Для волонтерської спільноти Б50 ремонт й оформлення дитсадка «Козачок» стали пілотним проектом, після якого організація оновила бомбосховища ще шістьох освітніх закладів Київської області.

При спогаді про дітей на очі пані Тетяни навертаються сльози вдячності.

«Діти розуміють, що їм треба йти в укриття. Коли лунає повітряна тривога, вони спокійно спускаються, знають правила».

За її словами, вихованці дитсадка проходять в укриття (іноді двічі-тричі на день!) з двох сторін. Вони дотримуються чіткого поведінкового алгоритму: діти, які були зовні, проходять через одні двері, а ті, хто був усередині будинку, через інші. Навіть найменші знають, що це – безпечне місце.

Майже всі діти повернулися до Бучі зі своїми сім’ями. До вторгнення в установі було 420 вихованців, восени 2022 року – лише 200. А цього року дітей 328.

Волонтери Б50 (Приберемо!)

Повернемося до Мощуна. У суботу Катерина Самантова стоїть на руїнах свого будинку. Тут зібралися волонтери організації Б50, створеної на початку великого російського нападу. Активісти Б50 прибирають подвір’я пані Катерини від руйнацій і наразі збираються демонтувати стару кам’яну кладку – все, що лишилося від матеріальної родинної пам’яті молодої жінки.

Волонтери об’єднують зусилля для роботи над частиною стіни, яку вони хочуть знести. Проєкт Приберемо! практично не потребує фінансових ресурсів: необхідні інструменти надані, а у вихідні у роботах регулярно беруть участь близько 30 волонтерів.

«Ми знаємо масштаби руйнувань і розуміємо, що соціальна та життєво важлива інфраструктура має бути відновлена – не тільки після закінчення війни. Ми не вважаємо, що держава має робити все це. Це навряд чи можливо, і ми цього не очікуємо. Суспільство також має виконати частину цієї роботи», – каже керівник B50 Руслан Габдулов.

Джерело: https://taz.de/Krieg-in-der-Ukraine/!5964971/