Нові учасники третього етапу P.AGE

25 грудня з нагоди Різдва спільнота Б50 відправила комплекти книжок трьом наступним учасникам всеукраїнського етапу проєкту P.AGE. Посилки мають доїхати на Новий рік, тож стануть чудовим подарунком бібліотекам. Яким саме – розказуємо далі 😊

Але насамперед дякуємо нашим надійним партнерам, які допомагають реалізовувати проєкт P.AGE:

  • українському офісу компанії Bundlex, який надав кошти на придбання потрібної літератури для цих трьох бібліотек, а раніше спонсорував реконструкцію та декорування двох дитячих укриттів (у Новій Греблі та Бородянці);
  • редакцію журналу “Однокласник”, яка передала для бібліотек річні комплекти журналу;
  • Ганну Остапенко, авторку підручників з української мови та пізнання світу, яка передала їх для Марганецького ліцею №9, де дуже не вистачає подібної літератури;
  • партнерам-видавництвамАССА, «Vivat», «Жорж», #книголав, «Моноліт-Bizz», «Основа», «Ранок», ПОРТАЛ, «РМ», «Талант», «Час майстрів», «Читаріум», які надають знижки на закупівлю книжок;
  • партнеру-перевізнику Новій пошті, що швидко і безкоштовно доставляє адресатам посилки від Б50.

Отже, учасниками всеукраїнського етапу проєкту P.AGE стали:

Бібліотека Марганецького ліцею № 9 (Дніпропетровська область)

Марганець знаходиться фактично на лінії фронту, відповідно – під постійними обстрілами важкого озброєння та безпілотників. А після підриву Каховської ГЕС місто залишилося без централізованого водопостачання. Наразі вода в кранах уже з’явилася, але тільки технічна, питну люди щодня набирають з водовозів, іноді стоять у чергах під час повітряної тривоги.

Під час одного з постійних обстрілів було пошкоджено будівлю Марганецького ліцею № 9 (ударною хвилею розбило вікна бібліотеки), в якому в онлайн-форматі наразі навчається більше пів сотні дітей (зокрема, ВПО).

Попри те, що ліцей відносно молодий (працює з 1986 року), бібліотечний фонд – застарілий, у ньому лише 35 % україномовних книжок, 40 % – виданих після 2004 року, бракує україномовних книжок за шкільною програмою і галузевої літератури.

При цьому ліцеїсти люблять читати, а бібліотекарі активні. Зокрема, проводять акцію «Подаруй бібліотеці книжку», в рамках якої люди з різних куточків країни висилають бібліотеці ліцею № 9 художню та галузеву літературу українською мовою.

Спільнота Б50 вирішила долучитися до дарувальників і відправила у Марганець комплект з 50 сучасних україномовних розвивальних книжок, які точно покращать й урізноманітнять бібліотечний фонд
ліцею № 9.

Бібліотека Савинського ліцею (Харківська область)

Савинці – мальовниче селище міського типу, яке знаходиться на березі Сіверського Донця, в Ізюмському районі Харківської області, центр Савинської територіальної громади.

Пів року громада знаходилась під російською окупацією. Це були шість місяців тортур і знущань. 18 населених пунктів громади були без засобів для існування, електроенергії та газу, важко було провезти українську гуманітарну допомогу. За цей час вороги зруйнували 18 об’єктів соціальної інфраструктури та понад 500 житлових будинків. Три школи (з чотирьох) та один клуб знищені вщент (до фундаменту) і не підлягають відновленню. Постраждала і Савинська музична школа – вибиті вікна, велика дірка в даху, всі музичні інструменти втрачені.

На щастя, Савинський ліцей, де наразі дистанційно навчається 550 дітей (зокрема, ВПО), не зазнав серйозних пошкоджень (єдиний з усієї громади!). Будівля вціліла, але окупанти винесли 69 комп’ютерів, усі проєктори вирвали так, що їх не можна відновити.

Бібліотека закладу дивом не зазнала втрат – весь книжковий фонд залишився на полицях, але потребує оновлення. Наразі фонд художньої літератури налічує 10 648 видань, з них українською мовою тільки 30%, більшість надрукована у минулому столітті. Найбільше не вистачає книжок для молодшого та середнього шкільного віку.

Комплект з 50 нових україномовних книжок, переданий спільнотою Б50, стане чудовим доповненням до бібліотечного фонду Савинського ліцею.

Бібліотека Кілійського закладу загальної середньої освіти № 3 (Одеська область)

Хоча Кілія не була під окупацією, мешканці міста добре відчули на собі перебування російських військ на о. Зміїний, який розташований поруч. Місто обстрілювали багато і часто, і Кілія не зазнала руйнувань лише завдяки відмінній роботі ППО. Містяни також пройшли через інформаційно-психологічні атаки ворога про висадки десанту та «вам немає куди бігти», але мужньо вистояли.

На жаль, Одещина і зараз потерпає від постійних атак ворожими безпілотниками. Попри це приміщення Кілійського закладу загальної середньої освіти № 3, на щастя, не зазнало руйнувань. Сьогодні тут за змішаною формою (очно – дистанційно) навчається 582 дитини. У школі є укриття.

У бібліотечному фонді катастрофічно не вистачає україномовних книжок. Кілька разів тут проводили акцію «Подаруй книгу бібліотеці», але це не вирішило проблеми, тож досі не вистачає художньої, наукової та історичної літератури українською мовою. А така література вкрай необхідна, адже Кілія знаходиться на самому кордоні з Румунією і більшість населення – російськомовна.

Оскільки проєкт P.AGE має на меті не лише оновлення прифронтових та деокупованих бібліотек, а й поширення україномовної літератури замість старих російськомовних і радянських книжок, спільнота Б50 передала в Кілійську школу № 3 комплект з 50 сучасних видань, які надихатимуть молодь на читання та вивчення мови.