Проєкт Приберемо! та відновлення села Мощун

Волонтери Б50 з проєкту Приберемо! працюють над ліквідацією наслідків російського вторгнення на Київщині вже 22 місяці, з них 20 – безперервно у Мощуні. Це був перший повноцінний проєкт спільноти Б50, з нього, власне, і почалася історія нашої діяльності.

Після звільнення окупованих територій Київської області ми поїхали в Ірпінь, Бучу, Бородянку. У Мощун потрапили 29 травня 2022 року і, побачивши масштаби руйнувань, залишилися тут надовго. Почали з передачі в гуманітарний штаб села важливої допомоги: плівки для тимчасового облаштування вікон, питної води та свіжих продуктів для місцевих. Також демонтували знищені будівлі, розбирали завали, виносили сміття, консервували та ремонтували будівлі там, де це було можливо.

Відповідно до звіту RebuildUA та KSE Institute, під час війни у Мощуні було зруйновано та пошкоджено дві тисячі будівель. Зокрема, 921 приватний будинок, ще стільки ж господарських будівель і споруд. Унаслідок бойових дій також були зруйновано та пошкоджено близько 30 виробничих, громадських і торговельних споруд.

Минуло 20 місяців, а волонтери Б50 продовжують допомагати Мощуну, наближаючи відбудову і відновлення села, і водночас надаючи місцевим мешканцям моральну підтримку, адже люди бачать, що не залишилися наодинці зі своїми проблемами.

За цей час нами було здійснено більше 150 волонтерських поїздок у Мощун, протягом яких до робіт у селі долучились більше 500 волонтерів. Висвітлити цю допомогу приїжджали журналісти з багатьох українських ЗМІ (наприклад ICTV чи Hromadske), а також з Польщі, Туреччини та інших видань / каналів / країн.

Мощун став нам рідним, ми познайомилися з мешканцями села, десяткам родин допомогли зробити перші кроки до відбудови, і нас тішить, як відновлюються спалені, ремонтуються пошкоджені, відбудовуються зруйновані будинки там, де допомагали ми.

Важливу роль також грає належне документальне оформлення роботи у Б50. Адже документи про демонтаж, що надаються Громадською організацією “Б50” власникам, дають їм можливість подавати заяви на виплату коштів за програмою ЄВідновлення.

Водночас адміністрація Б50 передбачає можливі зміни. Ми стежимо за тенденціями, а також за діяльністю інших учасників процесу. Розуміємо, що за умови повноцінного долучення до демонтажу зруйнованого житла більш системних гравців, які мають ресурс залучення важкої будівельної техніки, проєкт Приберемо! завершить свій життєвий цикл, принаймні у чинному форматі. Тому ми розвиваємо інші, більш відповідні викликам нового часу напрями нашої діяльності.

Також розуміємо, що трансформація та масштабування процесів відбудови у країні та в регіоні вимагатиме від громадського сектору залучення до них уже не лише в ролі безпосереднього учасника, але і в ролі суб’єкта нагляду та контролю.

Та одночасно, маючи змогу і надалі приходити на допомогу в усуненні руйнувань, продовжуємо робити це, аби люди, що потрапили у скруту, отримали підтримку якнайшвидше. Бо ці роки та місяці очікування – безцінний час їхнього життя.

Враховуючи це, на початку 2024 року було прийнято рішення: 

  • скоротити кількість поїздок за проєктом Приберемо! в Мощун до однієї на тиждень, водночас розпочати пошук можливих варіантів продовження роботи проєкту в інших громадах або в інших (суміжних) напрямах;
  • доручити координатору проєкту пріоритетно вибирати ті локації, де не може працювати важка техніка, і де, відповідно, волонтерська допомога руками є беззаперечно незамінною;
  • шукати нові формати участі Б50 у галузі відновлення.

Тож нині в середньостроковій перспективі наш задум у контексті проєкту Приберемо! полягає в його трансформації, аби з максимальною користю застосувати потенціал його сформованої команди, а в контексті ролі Б50 у відновленні загалом – у розвитку наявних проєктів та пошуку нових напрямів діяльності, що будуть актуальними та корисними і за три, і за п’ять років.

ХОЧУ ДОПОМОГТИ СПІЛЬНОТІ Б50