Відтепер Б50 – частина історії України!

Матеріальна спадщина спільноти Б50 у сфері волонтерства тепер є частиною фондів Національного музею історії України! Таку випадкову і символічно вчасну “відзнаку” своєї роботи спільнота Б50 отримала за тиждень до своєї другої річниці. Речі, надані організацією Б50, було передано для зберігання до фондів Музею. 

Один із найпопулярніших музеїв України розпочав свою діяльність ще в 1899 році, переживши з того часу декілька воєн та окупацій, зміну багатьох політичних режимів і власних назв. Сьогодні Національний музей історії України розміщено в центрі Києва, на вулиці Володимирській, 2, і важко знайти людину, яка не відвідувала його хоча би раз.

Найпершою експозицією була виставка археологічних знахідок. Уже з того часу музей почав наповнювати фонди, до яких увійшли різні експонати: археологічні та нумізматичні колекції, етнографічні зібрання, колекції зброї, пам’яток декоративно-ужиткового мистецтва, рукописів, стародруків, творів живопису та графіки, реліквії українського національно-визвольного руху двадцятого століття.

Музей має найбільшу за кількістю та значенням колекцію в Україні.

Фото з сайту Національного музею історії України

Колекції фондів Музею відображають історію України від найдавніших часів до сьогодення. Його фондові зібрання налічують понад 800 000 експонатів!

Тепер історія Б50 також є частиною фондів Музею! Наразі співробітники Музею займаються комплектуванням матеріалів, пов’язаних з повномасштабним вторгненням, зокрема збирають матеріали, які стосуються волонтерського руху в Україні. Прагнучи додати до колекції предмети, які б висвітлювали тему допомоги цивільним, постраждалим від російської агресії, Музей звернувся до організації Б50 з проханням надати кілька речей, які б могли бути збереженими у фондах як артефакти сучасного волонтерського руху. 

Звичайно, ми відгукнулися на це прохання і щиро пишаємося тим, що тепер уже точно, незворотньо та офіційно є частиною історії України!

Крім речей, музей також вибрав 26 фотографій, що висвітлюють діяльність спільноти Б50. Вони будуть представлені у фондах у вигляді фізичних роздрукованих фотографій 13 на 18 см.

Нижче в галереї можна побачити ці фото. Автори світлин – Іван Єршов, Дмитро Бадагос, Наталія Гринюк, Анастасія Баранова, Ірина Регеша, Ігор Стрембіцький.

З проєктів Сховки та Реконструкція
З проєкту P.AGE
З проєкту Приберемо!
З волонтерських поїздок спільноти Б50

До музею потрапила футболка фірмового мерчу з написом “I’M VOLUNTEER Б50”, а також іще один обов’язковий і впізнаваний елемент вбрання волонтера – яскравий світловідбивний жилет з логотипом спільноти, який поїхав до фондів прямо з локації!

Частиною колекції стали також оригінали подяк, отримані за час нашої роботи. 

Отримання подяки від Бучанської міської територіальної громади

Це подяки від Бучанської міської територіальної громади та від мешканців Мощуна, зруйновані будинки яких допомогли розібрати волонтери спільноти Б50.

Крім того, частинкою історії України тепер є і деяка поліграфічна продукція Б50. До музею передано наліпки та інформаційні листівки,  які ми використовуємо в нашій роботі.

Це була неочікувана і, на диво, вчасна пропозиція – адже ми отримали її приблизно за тиждень до другої річниці Б50. У наразі недовгій історії Б50 було чимало яскравих подій, успіхів і досягнень, однак для мене, у моїй системі цінностей, це чи не найбільш символічний щабель (поки що). Адже я досі не думав, що результати, зокрема, моєї роботи зберігатимуться в Національному музеї історії України, ставши частиною фондів головного музею країни.

Руслан Габдулов, директор громадської організації “Б50”

Пакунок з предметами від Б50, переданий до Музею

Раді розуміти, що частинка Б50 тепер назавжди буде збережена, при тому в найнадійнішому місці! Сподіваємось, що через роки ці речі стануть частиною експозиції для майбутніх поколінь українців і будуть розповідати їм про волонтерський рух в Україні та його розвиток як виклик на російське вторгнення. Сподіваємось, що і це явище скоро стане історією, минулою, але не забутою, зокрема, завдяки роботі Національного музею історії України.