Презентація роботи спільноти Б50 в Гамбургу

Уже протягом місяця наша фотовиставка “Chronicles of the Unknown Superheroes Ukrainians” експонується в центрі Гамбургу. На великих банерах можна побачити фоторозповідь про звичайний день волонтерів спільноти Б50, які ліквідовують наслідки російського вторгнення та допомагають забезпечити дітей комфортними укриттями, а також витримки з інтерв’ю з нашими активними волонтерами. Відкриття відбулося 23 лютого, до другої річниці російського вторгнення в Україну.

Фото: Mahnmal St. Nikolai
Фото: HHLA
Фото: Mahnmal St. Nikolai

Представницями Б50 на відкритті виставки стали активні волонтерки спільноти Світлана Рудоквас та Юлія Горбасенко. Вони познайомили гостей відкриття з фоторозповіддю про волонтерів Б50, поспілкувалися з місцевими ЗМІ та представниками організаторів виставки, звернулись до гостей з промовами, де розповіли про нашу роботу та свій досвід волонтерства, а також протягом двох наступних днів проводили екскурсії для відвідувачів виставки.

Ми відчуваємо неабияку гордість за наших представниць та за те, яку роботу вони провели на відкритті фотовиставки. Про те, як вони прийняли такий незвичний виклик, та про їхні враження від зміни локації волонтерської поїздки з Мощуна на Гамбург можна також дізнатися на нашому сайті у невеликому тревел-блозі.

У свій останній день у Гамбургу Юлія і Світлана презентували роботу спільноти Б50. Вони розповіли про історію виникнення спільноти, про місію та розвиток організації. Їхні розповіді були проілюстровані фотографіями з архіву Б50 та наших волонтерських заходів. Першою частиною презентації були досягнення спільноти, наші проєкти та погляд на те, хто є волонтерами Б50.

Далі Світлана та Юлія показали глядачам, як виглядає село Мощун після російського вторгнення, де щовихідних допомагають волонтери проєкту Приберемо!, та як виглядає звичайний волонтерський день.

Світлана доповнила презентацію історією дитячої іграшки, яку вона привезла з собою. Її знайшли волонтери на одній із локацій, де прибирати зруйнований російськими обстрілами будинок. Також поділилася спогадами про роботу на локації в Макарові та про родину, якій допомагали. Світлана також показала фотографії речей, які волонтери часто знаходять на локаціях під уламками того, що колись було домівками. Юлія розповіла історію евакуації та порятунку від російської армії родини одного з господарів, Олександра, чий будинок волонтери розбирали в Мощуні.

Частиною розповіді стали кадри з роботи проєктів Сховки та Реконструкція з дитячого укриття гімназії в селі Заворичі, де волонтери допомагають облаштувати для учнів комфортний та безпечний сховок на час повітряних тривог. Світлана закінчила промову словами про те, з якими викликами зараз стикається Україна й українці, та підкреслила, що ми сподіваємось, що одного дня наша допомога більше не буде потрібною.

Повне відео презентації можна переглянути на нашому Youtube-каналі. Презентація була виголошена англійською мовою, тому до відео можна увімкнути україномовні чи англомовні субтитри.


Ця виставка стала можливою завдяки колаборації з Mahnmal St. Nikolai та логістичною компанією Hamburg Harbor and Logistics AG. Ми хочемо подякувати нашим партнерам за організацію виставки, допомогу з її адаптацією, можливість розповісти нашу історію та познайомити мешканців і гостей Гамбургу з незламністю українських волонтерів.

Також хочемо подякувати команді Mahnmal St. Nikolai за гостинний прийом наших представниць Юлії та Світлани на відкритті виставки. Особливо хочемо подякувати фонду Förderkreis Mahnmal St. Nikolai e.V. за їхню щедру підтримку нашої мети та переданий до організації благодійний внесок, який допоможе нам реалізовувати наші проєкти, зокрема ремонт і декорування наступного дитячого укриття!