P.AGE: попередні досягнення і наступні плани

P.AGE – це один із наймолодших проєктів спільноти Б50. Він спрямований на забезпечення бібліотек шкіл і громад сучасними україномовними книжками, що стимулюють особистісний розвиток, допомагають навчатися цікавіше й вибрати майбутній фах. Таким чином ми допомагаємо відновити потенціал дітей, які мешкають на територіях, що пережили окупацію або постраждали від бойових дій.

Проєкт складається з трьох етапів: пілотного, регіонального та всеукраїнського. Минулого року ми реалізували перші два етапи і почали третій. Загалом ми передали комплекти книжок до 16 бібліотек у Дніпропетровській, Донецькій, Київській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях.

Кожен комплект складається з 50 книжок про науку, розвиток, історію, лідерів, гроші, мистецтво, професії, дорослішання, патріотизм тощо. Під час формування комплекту ми старалися відшукати найякісніші видання на книжковому ринку. Намагалися підібрати цікаву літературу для різних вікових категорій дітей. І при цьому відобразити різні сфери й напрями особистісного, інтелектуального, професійного розвитку, формування дитячої свідомості та національної ідентичності.

Сьогодні можемо впевнено сказати, що нам вдалося сформувати комплект максимально якісної та цікавої літератури. Адже відгуки від бібліотек-учасниць проєкту схвальні, а книжки від Б50 знайшли своїх читачів у різних куточках країни. Поки ми готуємося працювати з новими бібліотеками (про які розкажемо зовсім скоро!), ділимося з вами відгуками від попередніх учасників, а також розповідаємо більше про вибрані нами видання.

Чому ми вибрали саме розвивальні книжки, а не художню літературу?

Є чимало проєктів і державних програм, які допомагають дитячим бібліотекам отримати художню літературу – казки, романи, пригодницьку літературу. Розвивати світогляд, словниковий запас, фантазію за допомогою художньої літератури важливо й корисно. Але, за нашими спостереженнями, дуже багатьом бібліотекам бракує якісної розвивальної літератури, в якій допитливі діти могли б знайти відповіді на питання, які їх цікавлять, дізнатись щось нове про світ і навчитись критично мислити.

Це пов’язано з тим, що донедавна така література видавалася мало або друкувалася російською мовою. Тепер видавництва пропонують широке коло якісних книжок українських і світових авторів, націлених на комплексний розвиток дитини – цікаві енциклопедії та тематичні наукові видання, написані зрозумілою для дітей мовою. Ці книжки доповнені яскравими привабливими малюнками, які допомагають дітям засвоювати інформацію.

Тому зрозумівши, що саме ці новинки ще не знайшли свій шлях до полиць дитячих бібліотек, ми вирішили, що це чудова ініціатива – допомогти дітям отримати книжки для всебічного саморозвитку. Тож 50-ка від Б50 – це своєрідна мінібібліотека для цікавого навчання, дослідження себе, інших, країни, планети і всесвіту, самореалізації та формування лідерського потенціалу.

Одним із завдань Б50 є допомога громадам, постраждалим від російської агресії: ми прибираємо наслідки ворожого вторгнення, допомагаємо сьогодні захистити дітей, облаштовуючи та декоруючи укриття, а за допомогою цього проєкту – дбаємо про їхнє майбутнє, їхній розвиток, допомагаємо виховати нове покоління українців – свідомих, толерантних, з широким світоглядом.

Тому ми вибрали 50 книжок, які розраховані на дітей від 6 до 17 років. Нашим пріоритетом є дитячі бібліотеки, які постраждали від вторгнення (були окуповані або в яких пошкоджено бібліотечний фонд) і такі, де дуже бракує якісної літератури українською мовою.

Що це за книжки?
Про історію України

Ми внесли до нашого комплекту книжки про історію України, тому що кожна нація має знати своє коріння та минуле своєї держави, щоб не повторювати помилок при будуванні майбутнього.

Біографії, що надихають

Біографії корисні тим, що не лише розповідають про життя видатних людей, а й показують цінність наполегливості, силу стійкості та результати дотримання своїх принципів.

Цікаві довідники

Довідники дозволяють швидко й легко знаходити необхідну інформацію, тож вони стануть незамінними помічниками дітей, які хочуть знати все на світі. 

Про психологію

Ці книжки допомагають краще розуміти власні та чужі емоції, думки й поведінку. Тому є майже необхідними для підлітків на шляху дорослішання.

Зрозумілою мовою про науку

Ці книжки розповідають просто про складне і таким чином роблять науку цікавою та заохочують дітей до її вивчення.

Про соціальну грамотність і відповідальність

Ці книжки підіймають актуальні питання сьогодення, зокрема вчать розпізнавати фейки, розуміти важливість збереження чистоти планети.

STEM

Ці видання розширюють можливості критичного мислення та допомагають підготувати покоління майбутніх новаторів і винахідників.

Про дорослішання

Ці книжки розкривають важливі секрети дорослішання та дають поради, які допоможуть уникнути конфліктів й почувати себе спокійно та впевнено.

Про фінансову та політичну грамотність

Ця література допоможе навчитися приймати відповідальні фінансові та політичні рішення.

Про творчість і розвиток талантів

Ці видання стануть для дітей джерелом натхнення і віри в себе.

Про розширення світогляду та пошук себе

Ці книжки підіймають важливі філософські питання та вчать підлітків критично мислити.

Що говорять про нашу 50-ку учасники проєкту?

Шандриголівська сільська бібліотека-філія
Публічної бібліотеки Лиманської ОТГ (Донецька область)

Бібліотека села Шандриголове була знищена навесні 2022 року, так само як і школа, дитсадок, клуб, майстерня… 16 дітей, які залишилися в селі, навчає у себе вдома вчитель української мови і літератури Олександр Погорєловий. Тут же, вдома у вчителя, бібліотекарка Шандриголівської сільської-бібліотеки філії Олександра Волошина проводить цікаві лекції й уроки завдяки книжкам від Б50.

Так, 22 січня 2024 року з нагоди Дня Соборності України провели історичну пам’ятку “У єдності сила народу”. Під час заходу пролунав Гімн України. Бібліотекарка розповіла дітям про події 22 січня 1919 року та цікаві факти, пов’язані з цим днем. Учні переглянули відео: “Україна єдина” та продекламували поезії про Україну. На заході були використані книжки, отримані в рамках P.AGE, а саме: “Книга-мандрівка. Незалежні” та “Книга-мандрівка. Україна” Ірини Тараненко, “Крута історія України” Інни Ковалишеної.

19 квітня до Дня довкілля та Міжнародного дня Матері-Землі Олександра Волошина провела подорож книгою Лолл Кірбі “Я можу врятувати планету”. Завдяки цій незвичній подорожі діти дізналися, як позбутися сміття, захистити тварин, урятувати дерева, зменшити забруднення. Під час заходу вони ділилися своїм досвідом збереження навколишнього середовища, мріями та бажаннями, які хотіли би втілити, аби природа та планета в цілому були чистими.

Завдяки проєкту P.AGE діти з села Шандриголове не лише отримали комплект нових цікавих книжок, а й познайомилися зі своїми ровесниками зі США Максом та Юлією – донаторами P.AGE. Нагадаємо: Макс та Юлія продають лимонад та інші продукти на дитячих лимонадних стійках у межах свого проєкту Lemons for Learning. Таким чином вони збирають кошти для благодійності, зокрема навчальної. Минулої осені Макс та Юлія передали спільноті Б50 зібрані 1000 доларів, на які ми придбали комплекти книжок для трьох бібліотек, зокрема Шандриголівської.

В якості подяки діти з Шандриголового передали листи та малюнки для Макса та Юлії. Ті зі свого боку відповіли, і так зав’язалося спілкування. Радіємо, що допомогли встановити такий зв’язок.

Бібліотека Ріпкинського ліцею
(Чернігівська область)

Дуже вдало підібраний список книжок. Дітей набільше цікавлять видання з історіі, географії, психології, мотивації та саморозвитку, енциклопедії. Видно, що проєкт робили від душі. Дякую всім причетним.

Алла Ревенок, бібліотекарка Ріпкинського ліцею
Бібліотека Козачолопанського ліцею
(Харківська область)

Завдяки спільноті Б50 ми отримали багато книжок, які дійсно зацікавили дітей. Серед них – біографії відомих особистостей, енциклопедії, видання про професії та хобі. Проєкт P.AGE корисний і наразі дуже актуальний, будемо рекомендувати його іншим закладам.

Тетяна Дударєва, директорка ліцею
Христофорівська сільська бібліотека
КЗ “Баштанська публічна бібліотека”

Усі книжки дуже цікаві, присвячені актуальним наразі темам, серед них немає таких, які не можна порекомендувати. Діти найбільше люблять видання “Ці дивовижні українці”.

Дуже гарний проєкт. Дякуємо за участь!

Світлана Тиць, завідувачка сільської бібліотеки
Бібліотека Кілійського ЗЗСО № 3
(Одеська область)

Ми отримали сучасні україномовні книжки про мистецтво, професії, історію, лідерство, гроші, науку, дорослішання, патріотизм. Вони допоможуть нашим читачам поповнити свій багаж знань, навчатися цікавіше, розвиватися як особистості, вибрати майбутній фах.

Новинкою для нашої бібліотеки стали видання, написані під час повномасштабної війни та покликані допомогти дітям легше проживати травматичний досвід, керувати своїми емоціями та обговорювати те, що їх турбує, або ж просто занурюватися в історії та шукати в них опору.

З facebook-сторінки Кілійського ЗЗСО № 3
Бібліотека Білопільської гімназії № 5

Комплект із 50 книжок, наданих спільнотою Б50, оцінюю на всі 100%. Дуже гарна розвивальна література, усі книжки хочеться читати самим і рекомендувати іншим. Ще хотілося б отримати казочки, цікаві дитячі історії, щоб маленькі читачі відволікалися від війни.

Ваш проєкт наразі дуже важливий, допомагає дітям і дорослим дізнатися нову цікаву інформацію. Дуже вдячні вам за таку роботу.

Бажаємо сили і натхнення для подальшої праці. Дякуємо всім, хто долучається до проєкту P.AGE.

Селюк Олена, бібліотекарка

Кожен отриманий відгук нас неймовірно тішить, ми радіємо, що можемо допомогти дітям війни у цей непростий для них і для країни час. Наразі ми починаємо нову сторінку проєкту і зовсім скоро представимо вам наступних учасників P.AGE, слідкуйте за новинами.