Дружнянський ЗДО “Струмочок” – наступний учасник проєкту з трансформації дитячих укриттів

Нещодавно волонтери Б50 із проєктів Реконструкція та Сховки закінчили перевтілення укриття Заворицької гімназії, трохи відпочили і тепер знову об’єднують свої зусилля заради допомоги дітям! Для наступного етапу роботи ми вибрали відразу 2 об’єкти у Бучанському районі, розташовані поруч. Це дозволить нашим командам працювати одночасно на двох локаціях і, відповідно, економити час.

Перший об’єкт – Дружнянський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу “Струмочок” Бородянської селищної ради Київської області.

Дружня – невелике село на околиці Бородянки, в якому до повномасштабного вторгнення проживало приблизно 1800 мешканців. Наприкінці лютого 2022 року сюди зайшли росіяни. Їх було багато і, за словами місцевих, вони були злими, сердитими та жорстокими, словом були собою.

Окупанти шукали військових, направляли дула танків на будинки, вбивали людей та не дозволяли їх ховати. Від їхніх рук, зокрема, загинула вчителька початкових класів місцевої школи. Крім того, вороги хазяйнували в селі, виганяли мешканців з їхніх будинків, забирали їжу з погребів, патрулювали вулиці, лякали людей. Вони пробули в Дружній 33 дні, а коли виходили, ущент спалили магазин і десяток будинків.

Під час окупації в укритті Дружнянського ЗДО ховалося понад 200 людей. Серед них були малі діти, люди літнього віку та люди з інвалідністю, евакуйовані з Бородянки.

Директорка ЗДО Бурмістрова Вікторія Михайлівна, яка звернулася за допомогою в облаштуванні укриття до Б50, провела у цьому сховищі всю окупацію. Вона згадує, що люди жили в кімнатах похмурого підвалу так довго, що почали називати зони укриття назвами столичних районів. Так, тамбур, з якого йдуть виходи до різних кімнат, отримав назву “Майдан”, а велика зала, де ми розпочнемо роботу, – “Троєщина” (до речі, саме в цьому районі Києва було засновано Б50 і живе багато наших волонтерів).

Нижче на фото – велика зала “Троєщина”.

За словами директорки, росіяни приходили в садочок, але, на щастя, не залишились там. Зате окупували, розграбували та майже знищили сільську бібліотеку. Після себе залишили купи сміття, спалені книжки.  Історія добре нам знайома з розповідей учасників іншого проєкту Б50 – P.AGE. Завдяки місцевим жителям і волонтерам бібліотеку оновили і перетворили на сучасний простір для дітей та дорослих.

А оновити укриття садочка допоможе спільнота Б50. Наразі в “Струмочку” навчається 94 дошкільнят, але укриттям користуються також учні з Дружнянської гімназії, поки в їхньому йде реконструкція. Тому сховище дуже потрібне.

Сам садочок у гарному стані, перед початком повномасштабного вторгнення його оновили, на території облаштували гарні ігрові зони та посадили квіти. Це чудове місце для зростання дітей. Але щоб слугувати укриттям для дошкільнят, підвал потребує ремонту та декорування.

Враховуючи збільшення кількості тривог і те, що школи та дитсадки часто є ціллю російських атак, закладу необхідне безпечне та комфортне сховище. Ми перетворимо цей підвал у приміщення, де дітям буде приємно проводити час, вчитися, гратися, спілкуватися.

Укриття складається з багатьох кімнат і технічних зон. Ми розпочнемо роботу з однієї великої кімнати, щоб тим часом діти могли перебувати в інших, адже навчання триває до кінця червня. Наші завдання: відремонтувати й оздобити 2 великі зали, 2 маленькі кімнати, тамбур і технічні зони.

Нижче на фото – друга велика кімната.

В укритті ЗДО “Струмочок” на волонтерів Б50 з проєкту Реконструкція чекає:

  1. Усунення значних дефектів стін, дефектів дверних отворів, згладжування нерівностей стін.
  2. Підготовка стін до фарбування.
  3. Підготовка стелі до фарбування.
  4. Фарбування стін.
  5. Фарбування стелі.
  6. Надання обладнання для системи освітлення.
  7. Встановлення дверей там, де це потрібно.
  8. Декорування труб.
  9. Зональне облаштування підлоги.

Після цього за роботу візьмуться волонтери зі Сховків, які декорують зони муралами та малюнками, щоб у дітей був саме дитячий простір, який би не асоціювався з війною і страхом. Коли команда художників розпочне свою роботу, ми розповімо, яку тему вибрали і що запланували.

На цьому об’єкті (як і на всіх попередніх) ми прагнемо створити багатофункціональний корисний простір, адже сподіваємось, що це приміщення не завжди буде використовуватись для захисту від ракет і дронів. Так, перша велика зала наразі слугує майданчиком для занять спортом і танців. Адміністрація садочка планує продовжити такі активності в підвалі і після закінчення вторгнення.

Ремонт укриття Дружнянського ЗДО стане можливим, зокрема, завдяки підтримці фонду Prospero World. Фонд був заснований у 2007 році. Наразі він підтримує благодійні проєкти у всьому світі. Його мета – сприяння позитивним змінам через освіту, співпрацю та дії за допомогою Програми усиновлення та експертизи у сфері благодійності. Грант від Prospero World дозволить нам придбати необхідні будівельні матеріали для ремонту та фарби для декорування укриття.

Ми вдячні команді Prospero World за підтримку спільноти Б50, адже кожен грант, наданий Б50 – це допомога у відновленні України.

Перші “ремонтні” поїздки волонтерів із проєкту Реконструкція заплановані вже на наступні вихідні, 25-26 травня. Команда розпочне підготовчу роботу в укритті та фарбування стелі в першій великій залі. Поїздки плануються щовихідних. Роботи тут удосталь для всіх, тож долучайтесь! Наявність досвіду необов’язкова.

Також незабаром можна буде долучитися до допомоги із проєктом Сховки. Коли команда з Реконструкції підготує стіни для муралів і малюнків, волонтери-художники розпочнуть роботу в ЗДО “Струмочок”, а також в укритті в селі Микуличі, про яке ми розповімо згодом.

Тож якщо у вас є бажання спробувати себе в декоруванні дитячих сховищ, долучайтеся до поїздок з Б50. Дані про реєстрацію розміщуватимемо на сайті, в соцмережах і каналах Б50. Також можна писати на телеграм Б50 чи координаторці художніх робіт Поліні Коруц.