«Міцніші за цеглу» святкують річницю і завершують свою медіамандрівку

Один із медіапроєктів Б50 завершено! Перша фотовиставка, один із проєктів програми Країна волонтерів, яка ставить собі за мету популяризувати волонтерство, завершила свою річну мандрівку Україною.

Фотовиставка «Міцніші за цеглу» – це мандрівний медіапроєкт про незламних волонтерів спільноти Б50, яка однією з перших почала відновлювати звільнені громади від наслідків російської агресії.

На світлинах зображені активісти, які допомагають постраждалим мешканцям Київської області. Вони роблять перший крок до відбудови – прибирають зруйновані снарядами будинки, ліквідовують наслідки збройної агресії, консервують пошкоджені оселі.

Метою проєкту було надихнути глядачів незламністю активних киян і жителів столичної агломерації та мотивувати долучатися до «волонтерства відновлення».

Першу експозицію «Міцніших за цеглу» організували за підтримки Департаменту суспільних комунікацій Київської міської державної адміністрації. Презентували фотовиставку символічно до Дня Києва на скляному пішохідно-велосипедному мосту через Володимирський узвіз. На цій локації виставка гостювала протягом місяця.

У червні 2023 року виставка вирушила у всеукраїнську мандрівку, яка тривала цілий рік.

Медіаподорож «Міцніших за цеглу» почалася в Києві на незламному мосту, який витримав удар ворожої ракети, і закінчилася у незламному Херсоні, який мужньо витримав російську окупацію.

Протягом цієї подорожі світлини волонтерів Б50 експонувалися у найрізноманітніших локаціях: мостах, парках, музеях, палацах культури, туристичних хабах, бібліотеках, міськрадах, навчальних закладах і популярних ТРЦ.

14
виставок
у музеях та центрах
12
виставок під
відкритим небом
12
місяців
у дорозі

Фотовиставка надихала долучатись до волонтерства по всій країні. Вона побувала в більшості областей України, як на заході, так і на сході країни, відвідала і міста, які постраждали від російського вторгнення і де необхідна підтримка волонтерів для допомоги постраждалим.

18
областей
19
міст
26
локацій

Успіх першої фотовиставки Б50 надихнув нас створити ще один проєкт – «Chronicles of the Unknown Superheroes Ukrainians», мета якого – подякувати за стійкість учасникам нашої спільноти, які навіть під постійними ракетними обстрілами не полишають шляху волонтерства, а також продемонструвати іноземцям волю українців допомагати одне одному у важкі часи війни.

Руслан Габдулов, директор ГО “Б50”:

«Міцніші за цеглу» стали нашим першим, дещо наївним медіапроєктом. У ньому ми розповіли частину своєї історії – щоб відзначити працю волонтерів Б50 і щоб мотивувати своїм прикладом людей у різних куточках України.

Мені приємно закривати цей проєкт, чий життєвий цикл тривалістю у 365 днів щойно завершився, адже я роблю це з відчуттям добре виконаної роботи. Додатковим ефектом, на який ми не розраховували, починаючи цей проєкт, стало те, що він надихнув нас на кращі й амбітніші медіапроєкти, що реалізовуються зараз або будуть реалізовані у майбутньому.

Щиро вдячні всім, хто допоміг нам створити цю фотовиставку та став її частиною:

  • фотографам Артему Рудоквасу, Ірині Регеші, Олегу Панасюку, Наталії Гринюк, Ігору Стрембіцькому, Івану Єршову;
  • фоторетушеру Денису Герасимову;
  • редакторкам Анастасії Липчак та Світлані Рудоквас;
  • спеціалістці з PR Наталії Гринюк;
  • дизайнерці Анастасії Прокоф’євій;
  • волонтерам спільноти Б50.

«Виставка була цікавою для працівників закладу та його відвідувачів»

Булига Олександр, директор Рівненського обласного краєзнавчого музею

«Гарний підхід до роботи та популяризації організації»

Савін Віталій, директор Хмельницького музею-студії фотомистецтва

Хочемо подякувати і тим, хто допоміг нам організувати експозицію першої фотовиставки Б50 в українських містах, – директорам закладів, місцевим адміністраціям, активістам.

«Дуже хороша ідея з виставкою. Багато людей цікавились та відвідали експозицію в Чернівцях.

Такі роботи мотивують не покладати рук і працювати на Перемогу та відбудову нашої країни.

Відвідувачі зазвичай були вражені. Уважно розглядали світлини, цікавились. Зауважували, що потрібно більше таких виставок проводити в місті».

Крижановський Володимир, Чернівці, Чернівецький національний університет імені Федьковича

«Вражаючі фото, виставка дуже сподобалася)) Шкода, що вона була доступна відвідувачам так недовго.

Приємно вразило те, як люди на світлинах відчайдушно й самовіддано долучилися до волонтерської ініціативи та почали допомагати відновлювати будівлі.

Емоційно зачепили масштаби руйнувань, адже це – людські домівки і людські життя».

Сафар’янс Євгеній, заступник директора Музею Вінниці

«Чудова ідея! Фото закликають до дій, показують приклад, адже активні люди усіх надихають, мотивують, заряджають енергією.

Відвідувачі нашої бібліотеки були вражені тим, як люди можуть об’єднуватися у важкі часи і безкорисливо робити важливі справи.

Дуже вдячні за можливість долучитися до такого проєкту».

Лисенко Тетяна, завідувачка відділу обслуговування Центральної бібліотеки ЦБС Немишлянського району

Ми пишаємось тим, що змогли показати Україні роботу волонтерів, які допомагають ліквідовувати наслідки російського вторгнення, адже важливо не тільки допомагати тим, хто цього потребує, а й надихати своїм прикладом інших. Те, що починалось з колекції фотографій, зроблених на волонтерських поїздках, перетворилось на повномасштабну фотовиставку присвячену волонтерству. Сподіваємось, що вона виконала свою місію, показавши не тільки те, як легко почати свій шлях у волонтерстві, а й нагадала про те, з якими наслідками залишає Україну ворог.

Ми раді відзначати завершення цього проєкту, цього етапу в розвитку спільноти, який надихнув і нас на нові звершення, дав нам багато досвіду та назавжди залишить свій слід в історії Б50.

Інформація про цей проєкт буде доступна на сторінці проєкту “Міцніші за цеглу”.