Апдейт по перевтіленню укриття в Дружнянському ЗДО “Струмочок”

Волонтери проєкту Реконструкція продовжують трансформацію укриття для ЗДО “Струмочок” села Дружня біля Бородянки. Село, яке пережило окупацію, укриття, яке стало прихистком для двох сотень дорослих та дітей під час воєнних дій на Київщині, дошкільнята, які потребують світлого та комфортного укриття замість темного та сирого підвалу. Команда Б50 відгукнулась на прохання допомогти підготувати це укриття для дітей для нового навчального року.

Перед Б50 тут стоїть багато задач, адже укриття дуже велике і потребує ремонту в 2 великих залах та 2 маленьких кімнатах-спальнях, а також оновлення технічних кімнат та проходів. Волонтери розпочали свою роботу в одній з двох великих кімнат, залі, та просуваються з кімнати в кімнату, щоб в процесі нашої роботи у дітей були вільні простори для перебування під час повітряних тривог.

Після того, як в цих кімнатах будуть завершені ремонтні роботи тут розпочнуть своє завдання волонтери проєкту Сховки, які повинні будуть прикрасити стіни муралами та малюнками, щоб остаточно перетворити кімнати цього укриття в ігрові та спальні простори, які не нагадуватимуть маленьким вихованцям закладу ні про час окупації села, ні про час, який доводилось проводити в цих темних підвалах під час повітряних тривог. Наша задача – зробити так, щоб дітям було тут так само комфортно як в ігрових кімнатах дитячого садочка.

Для цього ми заручились допомогою підліткового акселератора Ampli, випускниці якого створюють дизайни для майбутніх муралів. Ескізи молодих спеціалісток, які прикрасять стіни цих кімнат, мають загальну тематику “Гармонії”. Враховуючи історію цього укриття, ця тема була вибрана для створення збалансованої атмосфери, яка сприятиме як відпочинку і душевній рівновазі, так і заохочуватиме до активного проведення часу, зацікавленості дітей до гри та вивченні нового.

Тим часом волонтери проєкту Реконструкція встигли чимало. В найбільшій залі, темою якого є “Енергія” вже було зачищено та поґрунтувало стіни на стелю, нанесено два шари фарби на стелю та майже пофарбовано всі стіни.

Додатково для облаштування простору зняли не потрібні металеві двері та зробили простінок, який відділятиме спальну частину зали, де будуть перебувати дошкільнята від загальної зони. Залу “Енергія” адміністрація садочка бачить у майбутньому і як простір для активностей, спорту та танців, тому наше облаштування та декорування цієї кімнати буде відповідати й цим потребам, тому ми відділяємо зону для відпочинку та для активностей й створимо на стінах мурали, які водночас  будуть в пастельних, спокійних, теплих кольорах, але і енергійні, безтурботні, об’ємні, з відчуттям легкості та простору. Таким чином ми прагнемо надати місце, яке спонукатиме та надихатиме їх на навчання, долучення до цікавих активностей, соціалізацію у колі однолітків.

Розпочато роботи у в двох інших малих кімнатах, які матимуть назву “Тепло” та “Натхнення”. Тут розпочато роботу над стінами та стелею.

Ми дякуємо фонду Prospero World їх підтримку та надання гранту для придбання необхідних будівельних матеріалів. Ми продовжуємо трансформацію цього укриття та вже незабаром розпочнемо й етап декорування, тому запрошуємо долучатись до наших волонтерських поїздок та допомогти разом перетворити цей підвал на комфортне місце для майбутнього покоління українців.