Спільнота Б50 вже не вперше допомагаємо облаштовувати відразу два укриття для дітей, тому подібна задача для нас не нова. Зараз ми маємо в роботі дві дуже цікаві задачі — ремонт та декорування укриття в дитячих садочках села Микуличі та Дружня біля Бородянки. Вони розташовані всього в 15 кілометрах одне від одного, тому команди наших проєктів Реконструкція та Сховки мають ефективнішу логістику і можуть працювати там, де є задачі.

Обидва села пройшли через значні труднощі, адже були окуповані у 2022 році. Укриття в Дружній слугувало прихистком для дуже багатьох мешканців селища. Тому ми прагнемо допомогти цим громадам перетворити укриття в їх дитячих садочках на комфортні та приємні для місцевих дітей простори, щоб ні їх батьки, ні вихователі не переживали за час, який діти змушені будуть проводити в укритті у разі повітряних тривог.

Дитячий садочок “Ялинка” (Микуличі)
Дитячий садочок “Струмочок” (Дружня)

Ремонтні роботи в укритті в дитячому садочку “Ялинка” (Микуличі) вже на фінішній прямій, а в “Струмочку” (Дружня) продовжується реновація, кімната за кімнатою. Тому до своїх завдань приступила і команда проєкту Сховки, який наповнює пусті стіни укриттів затишними малюнками, перетворюючи це на по-справжньому дитячі простори.

Для створення оригінальних ескізів муралів ми залучили дизайнерок, малюнки яких, вже починають оживати у команди Сховки. Почнемо знайомити вас з нашими креативними дизайнерками!

Авторкою першого муралу в Микуличах стала наша волонтерка Віка!

Віка з нами волонтерить не вперше, спробувала свої сили і в розбиранні зруйнованих обстрілами будинків і ремонті укриттів. Тепер же вирішила допомогти декорувати укриття і не тільки в якості волонтера-художника, а і як авторка муралу!

Дебютним проєктом в Б50 для неї стало створення муралу для великої зали укриття “Ялинка”, а саме на стінах, які оточують ліжечка та ігрову зону для дошкільнят. Мурал в 11 метрів та на 3 площини мав тематику “Країна мрій”.

Для Віки створення дизайнів не новий досвід, адже вона вже робила дизайни принтів на футболки і постери, але створення муралу — це новий досвід.

Зала до початку нанесення муралу
Зала після декорування волонтерами Б50

Перед нею стояло завдання створити захоплюючий казковий світ, щоб діти могли опинитись ніби в середині нього, в оточенні милих звіряток та мальовничого загадкового лісу.

Було дуже незвично, і я трохи переживала за те, щоб малюнок вписався у відведений для нього простір. Також треба було приділити увагу тому, щоб врахувати усі особливості та нерівності поверхні, прорахувати, де знаходяться вентиляції, стики стін, щоб на них не припали важливі елементи малюнка.

Але попри всі переживання це був дуже позитивний досвід! Юлія дуже чітко пояснила тему та побажання щодо вигляду муралу, давала фідбек щодо перших нарисів, дізнавалася у волонтерів про детальні заміри і фото локації; а команда дівчат-волонтерів, з якими ми розмальовували укриття, заряджали позитивом та сміхом і завжди допомагали, якщо виникали якісь питання або треба було підібрати вдалі кольори. Усе пройшло дуже гладко, якщо не враховувати постійні кочування між домом і рестораном “Пузата Хата” під час відключень електроенергії, щоб безперебійно заряджати ноутбук і продовжувати роботу над ескізом 🤣

Віка

Віка і сама взяла участь у розмальовуванні муралу, після того як його було перенесено на стіни.Наші волонтери всього за 3 дні розмалювали цей масштабний малюнок.

Вона зазначає, що відчуття, коли бачиш, як твій малюнок переноситься з екрану ноутбука в реальність неймовірні.

Мені дуже хочеться сподіватися, що створений нами мурал буде відволікати дітей від їх тривог та переживань і дасть їм змогу хоча б ненадовго перенестися у світ мрій та казок, де панують мир та дива. І дуже хотілося б продовжити створювати такі проекти і в майбутньому на інших локаціях!

Віка

Пропонуємо і вам поспостерігати як просувалась робота над муралом Віки “Країна мрій”:

Ми дуже вдячні нашим дизайнеркам за неймовірну роботу, яку вони провели і дуже пишаємось тими результатами, які з’являються на стінах 🙂

Слідкуйте за нашими новинами, щоб побачити як ці дизайни оживають та перетворюють укриття в дійсно місця дитинства.