Бібліотека Херсонської школи № 39 – наступний учасник проєкту P.AGE

Триває третій етап проєкту P.AGE, присвячений відновленню потенціалу дітей з деокупованих територій України. Ми передаємо комплекти з 50 україномовних розвивальних книжок на актуальні для молоді теми (розвиток, історія, наука, мистецтво, дорослішання, патріотизм та ін.) у бібліотеки шкіл і громад, що постраждали від бойових дій або окупації.

Наразі вже 12 бібліотек отримали комплекти книжок від Б50. Це стало можливим завдяки підтримці людей з різних куточків України та світу. Так, придбання літератури для Іванківської публічної бібліотеки спонсорували співробітники компанії Мелексіс-Україна. А до закупівлі книжок для бібліотеки Херсонської загальноосвітньої школи I-III ступенів №39 «Школа-родина» приєдналася волонтерка з Хмельницького  Наталія Палійчук.

Наталія про своє рішення долучитися до збору книжок і коштів на них та про знайомство з Б50 і P.AGE:

Я часто бачила в новинах, як росіяни в щойно окупованих українських містах спалюють українську літературу і перейменовують українські населені пункти. Так я зрозуміла, наскільки важливими є наша мова та історія. Тому мені захотілось поділитися з людьми (прим.: які пережили окупацію) книжками рідною мовою, щоб вони знали, ким вони є, усвідомлювали свою ідентичність, пишались своїми предками, побачили, скільки чудових людей було серед українців і не вірили пропаганді.

Про Б50 дізналась просто загугливши «соціальний проект книги» і ваша організація була першою, яка мене захопила))

Наталія зібрала серед своїх друзів кошти (зокрема, провела розіграш власної картини)))) на закупівлю видань зі списку Б50, а також передала додаткову художню літературу до нашої 50-ки.

Про досвід фандрейзингу і про враження від «книжкового» волонтерства:

Акція тривала приблизно 2 місяці. Спочатку я пробувала залучати книжки та кошти через Інстаграм і Фейсбук, але долучилося небагато людей. Потім вирішила бути рішучішою і писала в особисті до книгарень, своїх друзів. Так мені вдалось зібрати книжки і 600 грн. Від декількох людей отримала відгук, що зараз дуже багато зборів і люди втомились. Тому я вирішила заохотити їх чимось матеріальним. Оскільки я – художник-початківець, то вирішила намалювати картину, яка б сподобалась більшості і спонукала донатити. 

Коли картина була готова, я записала відеозвернення з умовами розіграшу та запустила збір на 10 тис. грн на 7 днів. Цього разу моє відео дуже стрімко поширювали та донатили. Люди писали мені слова вдячності, їх дуже надихало те, що ці кошти підуть саме для діток школи з Херсону, я розповіла історію окупації школи та наголосила на важливості цих книжок для розвитку місцевих дітей. За 7 днів мені вдалось зібрати майже 11 тис. грн і розіграти свою картину.

На отримані від Наталі гроші ми закупили книжки і відправили їх у Херсон до Дня волонтера і Дня Миколая.

Розповідаємо про бібліотеку Херсонської ЗОШ № 39, яка стала учасником третього етапу P.AGE.

Херсонська загальноосвітня школа I-III ступенів №39 «Школа-родина» розташована на околиці міста, за 5 км до Антонівського мосту і за 10 від аеродрому Чорнобаївка. Сама будівля школи дивом не зазнала руйнацій, але знаходиться рівно між цими двома точками постійних обстрілів.

Російська армія захопила Херсон 1 березня 2022 року. У березні херсонці організовували протести. Але росіяни стріляли по ногах, закидали газовими гранатами. Тож місцеві перестали виходити на вулиці, гуляти. Під час референдуму три дні у місті взагалі ніхто не з’являвся. У деяких районах колаборанти разом росіянами ходили по домівках, змушували людей голосувати під дулами автоматів. Щоб виїхати з міста, треба було простояти у чергах на блокпостах.

Під час окупації діти навчалися онлайн. Щоправда, не у всіх був інтернет і зв’язок зникав.

11 листопада 2022 року ЗСУ звільнили Херсон, так закінчилася восьмимісячна окупація і над містом підняли український прапор! 

До вторгнення у школі № 39 навчалось 380 дітей, після – 450 (кількість збільшилася завдяки ВПО). Наразі освітній процес проходить дистанційно через загрозу обстрілів, які відбуваються в Херсоні майже щодня.

Школа і бібліотека дуже активні. Тут є Музей етнографії та побуту, діє гурток «Краєзнавець», де юні екскурсоводи проводять зустрічі з учнями школи та її гостями. Учні постійно долучаються до благодійної діяльності, зокрема до акції «Марафон добрих справ».

Лише 25% книжок бібліотечного фонду було видано після 2004 року і більшість з них – це підручники. Дуже не вистачає художньої та розвивальної літератури українською мовою. Впевнені, що література, зібрана й передана спільнотою Б50 разом з Наталією Палійчук, урізноманітнить і покращить фонд бібліотеки!

Побажання від Наталії Палійчук дітям, які читатимуть книжки від проєкту P.AGE:

Діткам, які читатимуть ці книжки, я хочу побажати насамперед віри у нашу перемогу та світле майбутнє, яке їх чекає, бо по суті зараз наші люди воюють, щоб нашим дітям не довелося воювати в майбутньому. Я хочу побажати їм стійкості в ці важкі часи та віри в себе, щоб ці книжки допомогли їм стати освіченішими, навчили бути людяними, милосердними. Я хочу, щоб вони пишалися нашими предками, захоплювалися, брали приклад незламності і сили, яка тече по наших венах. Я бажаю їм щасливого Різдва і Нового року. Разом до перемоги. Слава Україні!

Долучайтеся до нашого чудового проєкту P.AGE, спонсоруйте бібліотеку разом з колегами чи друзями, адже кожна передана книжка – це крок до виховання нового покоління українців, освічених і свідомих 😊