Фідбек від бібліотек-учасниць проєкту P.AGE

Ще три бібліотеки отримали книжки в рамках проєкту спільноти Б50 P.AGE, метою якого є відновлення потенціалу дітей з деокупованих територій України. Радіємо, що можемо підтримувати молодих українців у цей непростий час, дякуємо всім, хто долучився до проєкту, а також ділимося з вами відгуками його учасників.

Бібліотека Козачолопанського ліцею (Харківська область)

З 24 лютого до 11 вересня 2022 року Козача Лопань, яка знаходиться всього за 2 км від кордону з росією, перебувала під тимчасовою окупацією. Протягом цього часу вороги наводили тут свої «порядки» – тероризували, обшукували й катували людей. У будівлі місцевого ліцею росіяни облаштували один зі своїх штабів, як наслідок – навчальний заклад було пошкоджено і забруднено. Зазнала втрат і бібліотека ліцею: вибухова хвиля вибила вікна, вороги спалили всі підручники, які знайшли.

Завдану бібліотеці шкоду частково виправила спільнота Б50, яка в кінці жовтня 2023 року передала у Козачолопанський ліцей 50 сучасних україномовних видань, що охоплюють важливі теми розвитку, дорослішання, лідерства, патріотизму, науки, історії та інші. Учні різних вікових категорій уже залюбки беруть передану літературу, а ми радіємо, що книжки від Б50 знайшли своїх читачів у Козачій Лопані.

Бібліотека Ріпкинського ліцею (Чернігівська область)

Історія Ріпок не може не викликати захоплення: прості селяни без жодної зброї і військового досвіду змогли захистити свій дім від окупантів. На 8-й день повномасштабної війни сюди заїхали російські війська. Першу невелику ворожу колону зупинили ціною одного загиблого й одного пораненого, другу – мирним мітингом і переговорами, під час яких керівництву громади вдалося домовитись з загарбниками, щоб ті вийшли із Ріпок. 

У селі не було окупації й активних бойових дій, тож будівлі, зокрема приміщення місцевого ліцею і бібліотеки, не зазнали руйнувань. Але книжковий фонд потребував оновлення. Цим і зайнялись волонтери Б50 у рамках проєкту P.AGE і передали в бібліотеку Ріпкинського ліцею 50 цікавих розвивальних книжок. Ми точно знаємо, що ця література не лежатиме без діла, адже педагогічний колектив ліцею активно формує у дітей інтерес до книжок: у другому семестрі відбувається посвята в читачі, щомісяця діти отримують призи як найкращі читачі, проводяться бібліотечні уроки, тематичні шкільні заходи.

Ревенок Алла Віталіївна, завідувачка бібліотеки:

Якщо дитина не читає, значить, що вона не знайшла свою книжку».

Впевнені, серед переданих спільнотою Б50 книжок кожен учень Ріпкинського ліцею знайде СВОЮ 😊

Бібліотека Херсонської школи № 39

Ще одним учасником третього етапу проєкту P.AGE стала Херсонська загальноосвітня школа I-III ступенів №39 «Школа-родина», розташована на околиці міста, за 5 км до Антонівського мосту і за 10 від аеродрому Чорнобаївка. Попри те, що Херсон наразі постійно обстрілюють, будівля школи і бібліотеки не зазнала руйнувань.

За словами Шибаєвої Світлани Петрівни, заступниці директора з виховної роботи, у бібліотеці школи №39 відчувається брак сучасної літератури, тож на День Святого Миколая спільнота Б50 передала сюди комплект з 50 нових якісних україномовних книжок. Наш «подарунок» уже припав до душі учням гімназії, особливою популярністю користується література з психології для підлітків.