Результати роботи програми Б50 Турбота у 2023 році

Програма Б50 Турбота з’явилася наприкінці 2022 року після вдалої реалізації проєкту “Козачок” – укриття цього закладу стало першим, яке волонтери Б50 успішно перетворили у комфортний яскравий дитячий простір. На основі отриманого досвіду вирішили започаткувати окрему програму діяльності, метою якої є мінімізація впливу війни.

Наразі у Б50 Турбота працює два проєкти: Сховки та Пухнаста неділя.

У рамках проєкту Сховки ми перетворюємо похмурі бомбосховища на безпечний комфортний простір для відвідувачів навчальних закладів, зокрема виконуємо базові ремонтні роботи в укриттях, підготовку, фарбування та розпис стін яскравими малюнками.

У рамках проєкту Пухнаста неділя ми піклуємося про тварин – кожної першої неділі місяця допомагаємо у притулках для котів, собак, коней, віслюків… При цьому отримуємо заряд позитиву на наступні чотири тижні: так ми суміщаємо волонтерство і петтерапію.

Сховки у 2023 році

Основним проєктом напряму Б50 Турбота є Сховки, адже наразі укриття потрібні всім українцям – і дорослим, і малим. Особливо малим, адже діти – наше майбутнє, і вони мають повноцінно розвиватися, радіти життю й отримувати освіту попри ворожі обстріли. Тому волонтери Б50 у рамках проєкту Реконструкція допомагають перетворити укриття в навчальних закладах на безпечний простір, а завдяки проєкту Сховки наповнюють їх комфортом, спокоєм, красою, які можуть відволікти від тривог.

Минулорічні досягнення проєкту Сховки в цифрах:

34
організованих
волонтерських поїздок
6
декорованих дитячих укриття
31
залучений
до проєкту волонтер
785
відпрацьованих волонтерами разом годин
33
відпрацьованих волонтерами разом днів

Протягом 2023 року проєкт Сховки об’їхав усю Київську область,
а саме: Київ, Ворзель, Богданівку, Горностайпіль, Нову Греблю, Бородянку.

В одних укриттях працювали самостійно, в інших – після волонтерів
з Реконструкції.

До Сховків долучаються активісти-художники, які вже мають творчий досвід, і початківці, які здобувають його під час волонтерства.
Таким чином наш проєкт приносить подвійну користь – тим, хто користуватиметься укриттям, і тим, хто його трансформуватиме, адже останні здобувають нові знання, вміння, отримують задоволення від творчого процесу. 

Першим у 2023 році волонтери Б50 розмальовували укриття у київській школі. Під час блекаутів нерідко доводилося працювати при світлі ліхтариків і телефонів. Потім почали транформацію укриття у Ворзелі. До робіт на цьому об’єкті долучилися співробітники Adler Україна, які в рамках корпоративного волонтерства взяли на себе ремонт і підготовку стін до оздоблення.

Школа № 147, Київ

Укриття велике, тут переховуються учні 1-11 класів. Тож наші волонтери реалізували спільну для всіх вікових груп ідею – мапу “З Україною в серці”, а також прикрасили стіни невеликими малюнками на шкільну тематику.

До
Після
До
Після
Школа № 10, Ворзель

Укриття маленьке, має всі необхідні комунікації, світло, інтернет, але до волонтерів Б50 було брудним і похмурим. Наші художники поселили на стінах сховища симпатичних тваринок – додали приміщенню світла, спокою, дитинства)))

Весною після закінчення робіт волонтерами Реконструкції декорували укриття в Богданівці (тут було реалізовано відразу 3 наших проєкти: провели ремонт, оздобили сховище та дали старт проєкту P.AGE). Також додали фарб у вже відремонтоване укриття в Горностайполі.

Богданівський ліцей, Броварський район

Укриття ліцею, знищеного ворогами, облаштували в житловому будинку. Волонтери Б50 оформили його у стилі фантазійної геометрії та квіткової графіки і зобразили на стінах неймовірні українські квіти. 

До
Після
До
Після
Горностайпільський ліцей, Вишгородський район

Укриття не потребувало ремонту, лише цікавих малюнків та яскравих фарб. В основу творчої концепції лягла кольорова абстракція. Тепер стіни сховища прикрашають тварини, птахи
і різнокольорові трикутники. 

Після цього, завдяки благодійникам, які профінансували придбання будівельних матеріалів і фарб, у роботу взяли відразу дві локації. Спонсором укриття в Бородянці став головний офіс компанії Takeoff, співробітники якого провели внутрішній фандрейзинг і зібрали кошти на ремонт й оздоблення укриття. А укриття в Новій Греблі було трансформоване завдяки українській компанії Bundlex.

Новогребельська гімназія, Бучанський район

Загальна концепція оздоблення укриття – подорожі. Завдяки волонтерам Б50 на стінах трьох маленьких кімнат ожила казка про мандри, а у великій з’явилися цікаві туристичні локації України та світу.

До
Після
До
Після
Дитячий садок “Колосочок”, Бородянка

Тут разом з волонтерами з Реконструкції трансформували три зони укриття: велику кімнату, коридор і вхідну групу. Скрізь на стінах з’явилися гори – так ми не лише декорували, а й візуально розширили приміщення.

Поліна Коруц, координаторка проєкту Сховки, 31 поїздка, розповідає про те, чому участь у проєкті Сховки надихає:

Тут ми творимо, додаємо яскравих фарб у сіру важку буденність. А подяка від діток за “веселе і яскраве укриття” мотивує продовжувати нашу справу. Враження неймовірні! Зробили чудову роботу)) І це надає сил і бажання творити далі.
Для мене наш проєкт – це ніби боротьба світла з темрявою. Може, це звучить трохи пафосно, але це дійсно так. Ми живемо в темні часи, сумні й болючі. Але за допомогою яскравих фарб ми повертаємо усмішки і віру в краще. На зло ворогам творимо наше майбутнє!

Найактивніші волонтери проєкту:

  • Наталя Гринюк та Анна Сарнавська – по 17 поїздок;
  • Олена Петренко та Юлія Горбасенко – по 9 поїздок;
  • Ірина Регеша – 6 поїздок.
Богданівський ліцей
Школа № 10, Ворзель
Новогребельська гімназія

Волонтери Сховків потрапили в сюжет ICTV, статтю TAZ, де розповідається про перевтілення “Козачка”, стали героями фотовиставки Б50 Chronicles of the Unknown Superheroes Ukrainians.

Пілотний проєкт Сховків “Козачок” став прикладом успішного перевтілення дитячого укриття і потрапив у гайдлайн ірландської громадської організації Changex, яка запросила нас взяти участь у її проєкті. Так ми отримали фінансування на трансформацію укриття в Заворицькій гімназії (Броварський район). Наразі тут працюють волонтери з Реконструкції, а після почнеться етап декорування. В основу творчої концепції лягла тема природи, кімнати будуть оформлені малюнками з дна океану і глибин лісу, приємні для малечі (дошкільнят та учнів молодших класів, які навчаються в цій гімназії).

Пухнаста неділя у 2023 році

Активісти Б50 почали піклуватися про тварин уже під час перших волонтерських толок – підгодовували місцевих котів і собак, гралися з ними. Восени 2022 року почали допомагати притулкам для тварин (брали участь у ремонті приміщень, організовували збір кормів і необхідних речей).

У листопаді 2022 року вперше поїхали у Best Friends (с. Фасова, Київської області), тут демонтувати старі розбомблені клітки, щоб облаштувати нові просторі вольєри. Про цей притулок і допомогу Б50 розповідається в сюжеті Інтеру.

Активісти Б50 швидко стали друзями з Best Friends і почали регулярно працювати в цьому та інших притулках, адже зрозуміли, що така допомога теж потрібна. Також це корисно для самих волонтерів: спілкування з тваринами – це завжди хороші емоції та заряд позитиву. Тож тепер кожна перша неділя місяця для спільноти Б50 – пухнаста.

Минулорічні досягнення проєкту Пухнаста неділя в цифрах:

5
організованих
волонтерських поїздок
39
залучених
до проєкту волонтерів
358
відпрацьованих волонтерами разом годин
15
відпрацьованих волонтерами разом днів

Протягом року волонтери допомагали Best Friends по-різному: прибирали старі вольєри, рубали дрова, чистили територію, приводили смаколики.

Також у 2023 році волонтери Пухнастої неділі регулярно допомагати притулкам Дворняшкам Дом і Дворняшкам Кетс: привозили корм, смаколики, старий одяг, гігієнічні та інші потрібні речі, шили лежанки, доставляли картон для облаштування вольєрів, вигулювали собак.

Волонтери Б50 зацікавилися такою діяльністюі часом не проти змінити розбір завалів та ремонти укриттів на допомогу тваринам та спілкування з ними.

Найактивніші волонтери Пухнастої неділі:

  • Олександр Тішура;
  • Оксана Степура;
  • Олена Петренко;
  • Ельміра Якубова;
  • Анна Скалій.

Анастасія Баранова, координаторка проєкту:

Найскладніше, на мою думку, донести важливість цього проєкту під час війни, бо багато хто вважає, що зараз є важливіші речі, ніж допомога тваринам. Також багатьом емоційно важко їздити в притулок, я була однією з таких людей до першої поїздки. Тому треба пояснювати, для чого ми це робимо і що тваринам набагато безпечніше знаходитись у притулку.
Для мене, звичайно, найкращий результат – коли у мене питають, як можна забрати тваринку з притулку, а потім скидають фото собачки/котика вдома і дякують)
А щодо досягнень в роботі: круто ж бачити, що на місці, де ще півроку назад були понівечені клітки, які нами розбиралися, стоять гарні, міцні вольєри, а в них – задоволені пухнастики.

У рамках програми Б50 Турбота волонтери у 2023 році встигли чимало (чого варте започаткування й успішна реалізація нового проєкту – Пухнаста неділя!), але роботи ще багато. Тому не зупиняємося!