Цього місяця закінчився наш проєкт з перетворення дитячого укриття Заворицької гімназії у зручні класи для учнів молодшої школи та на комфортні ігрові кімнати для дошкільнят, які також є відвідувачами цього навчального закладу. Команди з проєктів Реконструкція та Сховки розпочали роботу тут у грудні 2023 року. Чотири кімнати укриття, технічні кімнати та вхідна група облаштовувались по черзі, що давало можливість дітям використовувати укриття під час повітряних тривог, а нашим командам – працювати паралельно в кількох приміщеннях.

Завдяки фінансуванню від ініціативи «Cтворімо світ гри і дитинства» , яку запустив ChangeX за підтримки the LEGO Foundation, було придбано необхідні будівельні матеріали для облаштування укриття. Роботи виконувались волонтерами, які працювали щовихідних, по суботах інеділях. Трансформація укриття була завершена 13 квітня!

Координаторка художніх робіт Поліна Коруц на фоні створеного в укритті муралу “Океан”
Оновлена кімната для молодших класів з муралом “Пустеля”
Вихованці гімназії в кімнаті для дошкільнят “Джунглі”

Закінчивши такий масштабний проєкт, ми вирішили започаткувати нову традицію, і вперше організували невелике дитяче свято! Для команди Б50 такий вид волонтерства зовсім новий, але це був цікавий та веселий досвід. Ми організували для дітей, які навчаються в цій гімназії та користуються цим укриттям, свято з квестами та розвагами. Щиро сподіваємось, що таким чином змогли подарувати дітям приємні спогади про час в укритті, який не буде асоціюватись тільки з повітряними тривогами, а навпаки – з іграми, розвагами, конкурсами, тим, що занурить їх у світ дитинства.

Участь у невеликому святі взяли волонтери спільноти Б50, які організували цікаві розваги та солодкі подарунки для малечі, представники адміністрації гімназії і, звісно, юні вихованці закладу, які завітали до укриття.

У день свята волонтери приїхали заздалегідь – поприбирати, підготувати все для свята та розваг, заховати підказки для квестів.

Ми підготували для дітей чимало цікавих занять: квести, аквагрим, декорування пряників, виготовлення листівок для наших захисників і смаколики.

Протягом дня дітей супроводжувала єдиноріжка Квіточка, яка розподіляла їх по цікавинках, розважала, підтримувала та допомагала відчувати себе впевненіше.

Діти мали змогу розфарбувати обличчя аквагримом, який нетоксичний та легко змивається. Вони самі вибирали для себе візерунки або трафарети, а наші волонтери наносили їх на обличчя або руки.

У програму також входив майстер-клас з розфарбовування пряників. Юні гімназисти самостійно вибирали заготовки й кольори для такої творчості, а після цього перевіряли, як смакують їхні витвори мистецтва.

Діти також спробували свої сили у виготовленні листівок, які вони підписали, а ми згодом передамо нашим захисникам.

Поки одна група дітей розважалася в укритті, інша проходила надворі піратські або морські квести. Учасники розгадували загадки, шукали підказки по всій території гімназії, а в кінці отримали “скарби”.

Діти також рофарбовували малюнки, які тепер завдяки нашим волонтерам проєкту Сховки та дизайнерці Уляні Слуцькій, прикрашають стіни укриття. Тож дельфіни, олені, жирафи, крокодили та інші тваринки тепер є не лише на стінах.

Відвідувачам Заворицької гімназії дуже сподобалося свято, а ми зі свого боку радіємо, що змогли подарувати дітям не лише безпечний і комфортний простір, а й приємні емоції.

Атмосфера дитячого свята захопила волонтерів Б50, тож вони також трохи розважилися.

Дякуємо всім, хто долучився до створення свята для дітей:

  • бренду “Малятко” за надання для дитячого свята корисних смаколиків і дитячої водички та Ірині Доценко за допомогу в організації;
  • онлайн-магазину готових квестів boxparty.com.ua за надання ідей для проведення тематичних квестів;
  • Тетяні Безродній за надання солодощів для солодких подарунків;
  • Лесі Хоменко за організацію щедрих знижкок на придбання смаколиків для дітей;
  • нашій волонтерці Ірині Гримайло за можливість втілити в життя єдиноріжку;
  • Лєрі Лимборській за яскраві фарби для аквагриму.

Окремо хочемо подякувати волонтерам та команді Б50, які взяли участь в організації свята: Анастасії Барановій, Анні Сарнавській, Володимиру Стецюрі, Ірині Наседкіній, Ірині Регеші, Олександрі Поляковій, Олександру Щербініну, Олені Петренко, Поліні Коруц, Руслану Габдулову, Тетяні Мазник, Юлії Габдуловій, Яніні Кобець.

Перший досвід організації дитячого свята у перевтіленому укритті був успішним, подарував безліч приємних емоцій гімназистам і точно запам’ятався волонтерам Б50. Тож ми обов’язково повторимо таку подію!