Перевтілення укриття Заворицької гімназії завершене!

Волонтери спільноти Б50 оновили чергове укриття! Тож тепер 185 учнів Заворицької гімназії (Броварського району Київської області) мають безпечний і комфортний простір, де можна не лише пересиджувати повітряні тривоги, а й вчитися, гратися, спілкуватися.

Кошти на цей об’єкт ми отримали від ініціативи «Cтворімо світ гри і дитинства», яку запустила ірландська громадська організація ChangeX за підтримки the LEGO Foundation. Створюючи цей проєкт, ChangeX включила наш кейс з трансформації укриття дитсадка «Козачок» у Бучі до свого гайдлайну. Представники ChangeX запропонували взяти участь в їхньому проєкті, тож команда Б50 подала заявку, виконала всі необхідні умови й успішно отримала кошти на оновлення чергового бомбосховища. За рахунок гранту ми закупили будівельні матеріали та фарби для ремонту й оздоблення укриття в Заворичах.

Укриття до початку робіт Б50

У грудні 2023 року волонтери з проєкту Реконструкція почали працювати в Заворичах і поступово передавали відремонтовані кімнати своїм колегам зі Сховків. Таким чином робота йшла паралельно, а отже швидше. Що саме було зроблено за цей час, можна прочитати в апдейтах за грудень, січень – лютий, березень.

Сховище чисте, сухе, складається з багатьох кімнат і прохідних зон. Тут перед волонтерами Б50 стояла низка завдань: провести ремонтні роботи на стінах, стелі й підлозі, гідроізоляцію, ремонт й обладнання підлоги, доопрацювання вентиляційної системи, фарбування стін і стелі, декорування стін малюнками, інше облаштування укриття, зокрема іграми, іграшками, книжками тощо.

Початок облаштування укриття

Особливу увагу під час трансформації ми приділили двом маленьким кімнатам для дошкільнят і двом великим для учнів молодших класів. У цих приміщеннях волонтери Реконструкції підготували до оздоблення стіни та стелю (поґрунтували, пошпаклювали, пофарбували), до однієї з малих кімнат приєднали додатково технічну, чим розширили місце для ліжечок.

Потім виготовили і встановили нові щити для тиру, розміщеного в укритті, зашили гіпсокартоном непотрібний дверний проріз, вирівняли відкоси дверей, встановили двері (+замки) до технічних кімнат, де не мають перебувати діти.

Після цього волонтери Б50 встановили вентиляцію та провели електромонтажні роботи.

Потім зробили стяжку в кімнаті з приямком, пофарбували тамбур, оновили вхідні коридори та санвузол, закріпили вказівники виходу, виготовили 2 стенди для розміщення дитячих малюнків.

Завершили реконструкцію облаштуванням вхідної групи та технічної кімнати, застеленням теплоізоляційної підлоги в кімнаті для дошкільнят (щоб вони могли комфортно гратися) і фарбуванням меблів.

Волонтери з проєкту Сховки теж плідно й натхненно працювали в укритті Заворицької гімназії. Їхнім завданням було декорувати малюнками 4 кімнати для дітей.

До оздоблення укриття в Заворичах ми залучили Уляну Слуцьку, дизайнерку з підліткового освітнього акселератора Ampli, платформи, яка займається професійним навчанням підлітків 11-19 років у сфері ІТ, дизайну, підприємництва. Зі свого боку команда Б50 дала ідеї та референси, а Уляна створила макети до кожної кімнати.

Тематика цього укриття – природа. Кімнати для дошкільнят оформлені малюнками з глибин лісу та джунглів, а кімнати для молодших класів прикрашають великі мурали з пейзажами пустелі й океану. Приміщення оформлене в пастельних тонах, які рекомендовані для малечі згідно з гайдлайном Міністерства відновлення громад, територій та інфраструктури України.

Наносити ескізи на стіни нашим художникам було простіше завдяки новорічному подарунку спільноті Б50 – проєктору. Таким чином команда працювала відразу в кількох кімнатах, а отже робота виконувалась швидше.

Також команда Б50 облаштувала укриття різними дитячими цікавинками. Так, у межах отриманого гранту ми придбали нові пледи для ліжечок, м’ячі та скакунці, кошики для книжок та іграшок, настільні ігри та якісні україномовні книжки. Дитячі книжки до укриття передала також волонтерка Б50 Марія Наумчик разом зі своїми друзями.

ДІти були в захваті від перевтіленого укриття, нових ігор, книжок і святкового відкриття, про яке ми розповімо згодом. А для нашої команди це – показник успіху!

Трансформація укриття Заворицької гімназії в цифрах виглядає так:

  • до проєкту долучилося 36 волонтерів;
  • активісти з Реконструкції здійснили 37 поїздок у Заворичі;
  • художники зі Сховків упорались з 4 кімнатами за 10 поїздок;
  • на ремонтні роботи витрачено приблизно 1100 годин;
  • мурали і малюнки зайняли більше 200 годин.

Наразі укриття Заворицької гімназії є наймасштабшим об’єктом для проєктів Реконструкція і Сховки. І ми з гордістю заявляємо: волонтери Б50 впоралися на відмінно, ми розвиваємося і стаємо кращими!

Ми щиро дякуємо всім, хто долучився до трансформації укриття в Заворичах:

Далі буде!

Фінальний вигляд укриття Заворицької гімназії – на фото нижче (для перегляду потягніть повзунок зі стрілочками).

Кімната для молодших класів “Океан”
Кімната для дошкільнят “Джунглі”
Кімната для молодших класів “Пустеля”
Кімната для дошкільнят “Ліс”