Стаття японського видання “Ранкове сонце” про роботу волонтерів Б50 в укритті Заворицької гімназії

Нещодавно волонтери Б50 з проєктів Реконструкція і Сховки закінчили трансформацію укриття Заворицької гімназії. Наразі це наймасштабніший подібний проєкт для нашої спільноти – на ремонт і декорування чотирьох кімнат для дітей (а також коридорів і технічних приміщень) активісти Б50 витратили загалом 1300 годин (а це 37 поїздок протягом 4 місяців)! Звичайно, результат того вартий, адже тепер 185 учнів гімназії мають безпечний і комфортний простір, де можна не лише пересиджувати повітряні тривоги, а й вчитися, гратися, спілкуватися.

Журналісти з різних видань/каналів/сайтів, а також з різних країн неодноразово писали статті/знімали сюжети про роботу волонтерів Б50. Локація в Заворичах не стала винятком. Так, у річницю повномасштабного вторгнення росії в Україну до наших активістів долучилися журналісти японської газети “Асахі” (“Ранкове сонце”).

“Асахі” – японська загальнонаціональна газета, одне з найбільших видань країни, виходить з 1879 року двічі на день: ранковим і вечірнім випуском. 4000 працівників створюють і близько 8 млн людей щодня читають “Ранкове сонце”.

Журналісти “Асахі” завітали у Заворичі 24 лютого і застали волонтерів з проєкту Сховки за творчим процесом. Того дня художниці Б50 Поліна Коруц й Анна Сарнавська працювали у кімнаті “Джунглі”: за допомогою проєктора наносили ексізи на стіни й розфарбовували їх.

Робота в укритті Заворицької гімназії 24 лютого 2024 року

Нижче наводимо перекладену статтю з “Ранкового сонця”:

З початку повномасштабного російського вторгнення кожен сьомий навчальний заклад в Україні був пошкоджений авіаударами або іншими способами. Задля безпеки учнів школи, які не мають укриття, не можуть проводити очні заняття.

24 лютого, через два роки після початку вторгнення, ми приїхали в село Заворичі, що поблизу Києва. Ми спустилися сходами до підвалу місцевої гімназії. Стеля низька, а в оточеному бетонними стінами притулку холодне повітря. У найбільшій кімнаті впритул один до одного стоять 18 спальних ліжок, освітлених блакитно-білим світлом флуоресцентних ламп.

Чи будуть діти спати тут серед тривог? Які сни вони бачитимуть?..

Координує творчий процес Поліна Коруц, 35 років, майстер манікюру з міста Київ. На вихідних вона їздить до шкіл і садочків Київської області, де розмальовує стіни підземних сховищ . Таким чином вона сподівається підтримати дітей у воєнний час, а також покращити їхній настрій.

Світ потребує кольору, а війна забирає його. Будинки згоріли від ракетних обстрілів. Небо затягнуте білим димом. Дороги, завалені уламками. Тіла людей втратили колір через закляклість. У цій країні занадто багато сірих, тьмяних, зруйнованих речей.

За допомогою проєктора на стінах з’являються заздалегідь підготовлені малюнки. Дельфіни, мавпи, кролики та жирафи танцюють. Волонтери наносять ескізи і розмальовують їх фарбами.

Поліна Коруц:

Синьою, жовтою, червоною, зеленою. Я використовую яскраві кольори. Відчуваю, що вони дають дітям крила, – сказавши це, вона усміхнулася.

Була осінь 2022 року, коли мене попросили почати малювати укритті. Першим був дитячий садок у Бучі (неподалік від Києва), де сталася різанина. Я продовжила малювати, і це вже моя восьма школа. Малювання дає мені сили. У мене з’явилося більше друзів.

Коли настане перемога і мир? Я давно про це мрію. Сподіваюся, що мені не доведеться боятися тіні ворога. Сподіваюся, що ми будемо жити вільним і мирним життям без страху війни.

Джерело: https://www.asahi.com/.

Джерело: www.asahi.com