Прогрес трансформації укриття ЗДО “Ялинка” (Микуличі)

Проєкт Реконструкція продовжує свою активну трансформацію дитячих укриттів до нового навчального року, щоб вже забезпечити дошкільнят з села Микуличі та Дружня комфортними та безпечними прихистками під час повітряних тривог. Наразі розповідаємо про прогрес реновації укриття в Микуличах.

Нагадуємо, що сам Микулицький ЗДО «Ялинка» під час окупації залишився неушкодженим і зараз слугує укриттям не тільки для дошкільнят, а й для школярів, адже заклад тимчасово працює у дві зміни, очікуючи ремонту школи. Укриття садочка складається з великої зали та технічних кімнат. Саме у великій залі під час небезпек перебувають 3 дошкільні групи та старші учні.

Садочок “Ялинка” подбав про облаштування великої зали – тут вже зроблено базовий ремонт, але цього місця недостатньо, особливо на час гостювання у будівлі садочка й учнів місцевої школи. Тому команда Реконструкції працює над розширенням простору для дошкільнят, перетворюючи одну з технічних кімнат на додатковий простір для найменшеньких.

Ця кімната стане невеликою спальнею, де дошкільнята, яким буде необхідна тиша та спокій, відділені від великої зали, зможуть відпочивати або гратися під час повітряних тривог. Наша задача – перетворити це складське приміщення в функціональну дитячу, яка нічим не буде відрізнятись від звичайної кімнати дитячого садочка.

Свою роботу з реновації цієї кімнати волонтери проєкту Реконструкція розпочали з звільнення простору від старих речей та зачистки стін та стелі. Після цього тут протягом травня та червня було виконано наступні ремонтні роботи:

  • поґрунтовано поверхні стін та стелі;
  • пофарбовано стелю;
  • заштукатурено дефекти стін;
  • пофарбовано першим шаром стіни;
  • підготовлено підлогу до виконання стяжки.

Крім того, тут потрібні були й інші реновації: волонтерами було прокладено новий вентиляційний канал замість отвору в стіні, який вів просто на вулицю, проведено заміну світильників. Також було змонтовано новий дверний блок та встановлено нові двері.

Велика зала також потребує доопрацювань: тут готуються встановлювати двері у двох проходах, щоб забезпечити кращу теплоізоляцію для комфортного передування дітей в укритті.

Провести тут базові ремонтні роботи стало можливим завдяки благодійному внеску від фонду Förderkreis Mahnmal St. Nikolai e.V. з Німеччини. Меморіал Святого Миколая протягом лютого-червня був приймав нашу фотовиставку «Chronicles of the Unknown Superheroes Ukrainians» і фонд Меморіалу залишився не байдужим до роботи, яку проводить Б50. Завдяки допомозі фонду ми змогли придбати будівельні матеріали (суміші, фарби), двері та світильники. Ми дуже вдячні за їх небайдужість та підтримку!

Долучитись та підтримати наші ініціативи та проєкти можна за наступним посиланням:

ХОЧУ ДОПОМОГТИ СПІЛЬНОТІ Б50

Була проведена чимала робота! Але трансформація укриття триває. Так у спальні потрібно закінчити стяжку підлоги, монтаж дверей та декоративне опрацювання стін біля рами. В обох кімнатах необхідно буде встановити електричні батареї, які можуть бути тут єдиним способом опалення. Такими рішеннями ми прагнемо зробити це укриття не тільки безпечним та комфортним для дітей, а й тепло- та енергоефективним, додаючи цим просторам функціональності та можливості подальшого використання не тільки в якості прихистку під час повітряних тривог.

Також в “Ялинці” вже незабаром розпочнуть свою роботу волонтери проєкту Сховки, які додадуть до цих просторів фарб, створивши на стінах спальні та в ігровій зоні зали мурали для дошкільнят і перетворити ці кімнати на справжні спальні та ігрові зони, де їм буде затишно та не страшно пересиджувати повітряні тривоги. Темою декорування цього укриття стали дитячі мрії/dreams: у майбутній спальні ми прагнемо заколисати їх в країні снів, а у великій залі – відправимось у подорож до країни мрій.

Над створенням ескізів для спальні працює Аліна, випускниця підліткового акселератора Ampli, з яким ми вже співпрацювали над створенням дизайнів муралів в укритті в Заворичах, а мурал нашої волонтерки Вікторії прикрасить ігрову зону у залі. Вже незабаром тут будуть наноситись перші ескізи на стіни та почнеться декорування, про що ми обов’язково розповімо (і покажемо!) в наступному апдейті.

Тим часом запрошуємо долучитись до волонтерських поїздок та допомогти ремонтувати або декорувати це укриття, спробувавши свої сили зі шпателем чи пензликом.