Поки команда проєкту Сховки працює над створенням муралів відразу у двох укриттях — дитячих садочків в селі Микуличі (“Ялинка”) та селі Дружня (“Струмочок”), ми продовжуємо розповідати вам про тих, хто перетворив наші ідеї та вибрані теми на готові ескізи муралів.

Першою кімнатою, над якою почали працювати волонтери нашого проєкту Реконструкція в укритті садочка “Струмочок” стала велика зала, яку ми назвали “Енергія”. Як тільки всі вирівнювальні та малярні роботи тут було завершено, свої завдання тут розпочали волонтери Сховок.

Садочок “Струмочок”,
село Дружня
Волонтери Б50 в процесі оновлення зали “Енергія” в Дружній
Зала “Енергія” після завершення ремонтних робіт волонтерами Б50

Для створення муралів для цієї та інших кімнат цього укриття ми залучили (вже не вперше!) випускниць підліткового акселератора Ampli. Раніше ми вже розповідали про талановитих художниць Анну та Аліну, які створили малюнки для укриття в Микуличах та 3 кімнат в Дружній. Молоді дизайнерки мають змогу не тільки попрактикувати свої вміння та набуті знання, а й допомогти нам перетворити похмурі підвали на затишні та приємні для маленьких дітей укриття.

Дизайнеркою, яка додала своєї творчої енергії до нашого проєкту, стала Валерія Кравець!

Саме перед Валерію постало завдання створити дизайни для муралів, які прикрасять стіни великої зали “Енергія” в Дружній. Ця зала має нестандартну форму та план: велика частина кімнати доповнена невеликою нішею. Волонтерами проєкту Реконструкція було відділено нішу невеликою перегородкою, щоб візуально відділити її від загальної зали. Саме в цій ніші буде розміщено спальну та ігрову зону для дошкільнят, а стіни прикрасить перший енергійний мурал Валерії.

Героями муралу стали дружні тваринки, які навчать дошкільнят різним цікавим та енергійним активностям на природі, надихаючи та показуючи, що їм все до снаги!

Великий мурал буде прикрашати 3 стіни, з акцентом на центральну стіну в 6 метрів. Таким чином дитяча ігрова зона та ліжечка будуть розміщені в об’ємному просторі, оточуючи малечу казковим світом.

Робота по ньому вже майже завершена!

За словами Валерії, їй як любительці деталей і шаруватості в картині, видалося цікавим завдання, де головне — комфорт нанесення малюнку на стіну. Наші волонтери та координаторка художніх робіт Поліна за допомогою проєктора перенесли ескіз на стіну та шар за шаром наносять фарби.

Зала “Енергія” ДО початку реновації волонтерами Б50
Зала “Енергія” ПІСЛЯ реновації волонтерами Б50
Частина ескізу Валерії для зали “Енергія”
Волонтери Б50 в процесі створення муралу “Енергія”

Другий мурал буде прикрашати також три стіни, але в загальній зоні зали. Ця зала буде використовуватись не тільки як укриття, а й слугуватиме зоною для активностей під час повітряних тривог, тому ми оздобимо її об’ємними енергійними абстрактними малюнками. Сподіваємось, що вони будуть доповнювати ігри, танці, спортивні активності для малечі й не тільки під час повітряних тривог, адже по закінченні дитячий садочок отримає ефективну додаткову залу для проведення ігор, змагань та додаткових занять.

Абстрактний та об’ємний мурал з багатьма формами та деталями від Валерії прикрасить більше 60 квадратних метрів стін зали “Енергія”! На сьогодні це буде наш наймасштабніший мурал.

А поки на прикладі першого муралу Валерії в залі “Енергія” показуємо як наші волонтери створюють малюнки в дитячих укриттях, крок за кроком перетворюючи пусті стіни на яскраві світи, кожен неповторний та унікальний!

Дизайнерка зазначає, що будь-яка практика робить багато для росту навичок, а це завдання допомогло їй вийти з зони комфорту, а робота над стіною з абстракцією ще й розвити фантазію.

Приємно зробити щось для країни. Я маю допомагати чим можу, тому я рада що є така нагода, зробити життя наших дітей, в такий час, трошки яскравішим.

Я хотіла створити щось яскраве, та не надто кричуще, різноманітне, та оформлене одною темою. Те що можна буде розглядати, цікаво відволікаючись від ситуації, через яку дітям, на жаль, потрібно бути в бомбосховищі.

Я брала натхнення з тих книжок, малюнків і тем які були цікаві мені в дитинстві. Думаю, я не єдина дитина яка мріяла серфити, лазити скалами та літати на дельтаплані. Тому впевнена, що цей мурал знайде свого поціновувача!

Валерія Кравець

Дякуємо нашим дизайнеркам за їх унікальні малюнки та час, який вони приділили створенню цих неповторних ескізів. Робота над цими муралами продовжується і вже скоро зможемо показати вам завершений результат!