Волонтери Б50 починають перевтілювати нове дитяче укриття!

Активісти Б50 з проєкту Реконструкція почали ремонт у бомбосховищі Заворицької гімназії (Броварський район Київської області). Після них цією локацією займуться волонтери з проєкту Сховки, які оздоблять стіни приміщення унікальними малюнками. Так ми створимо безпечний і затишний простір, в якому діти зможуть перебувати під час повітряних тривог.

Кошти на цей об’єкт ми отримали від громадської організації ChangeX, яка раніше включила наш пілотний проєкт з трансформації укриття дитсадка «Козачок» у Бучі до свого гайдлайну. Представники ChangeX зв’язалися з нами для узгодження розміщення кейсу Б50 у них на сайті, а також запропонували взяти участь в їхньому проєкті. Команда Б50 саме розглядала нове укриття (в Заворичах), тож ми подали заявку, виконали всі необхідні умови (рекомендації ChangeX, онлайн-співбесіда, подання документів, складання плану). Після розгляду заявки ми успішно отримали кошти на реалізацію проєкту. Вони будуть направлені на придбання будівельних матеріалів та фарб для трансформації укриття. Роботи будуть виконані волонтерами.

Ми беремося за це укриття, адже воно є сховком не лише за документами. Саме тут місцеві мешканці ховалися під час окупації села на початку російського вторгнення в Україну, у березні 2022 року. А ховатися було від чого – ворожі обстріли зруйнували приватні будинки, знищили Свято-Георгіївський храм зі 150-річною історією, будівля якого вистояла під час Першої та Другої світової війни!

Найбільш зацікавленою цільовою аудиторією проєкту є освітяни й родини, діти яких навчаються в цьому закладі (таких дітей наразі 185). Наявність комфортного укриття є гарантією організації безпечного очного навчання й діяльності закладу. 

Сховище чисте, сухе, складається з багатьох кімнат і прохідних зон. Особливу увагу під час трансформації приділимо двом маленьким кімнатам, де розміщуватимуться дошкільнята, та двом великим, де перебуватимуть учні молодших класів.

Плануються такі етапи перевтілення укриття:

  1. Підготовчі роботи на стінах, стелі й підлозі.
  2. Гідроізоляція (за потреби, у випадку виявлення дефектів після початку робіт).
  3. Ремонт й обладнання підлогового покриття.
  4. Доопрацювання вентиляційної системи.
  5. Усунення значних дефектів стін.
  6. Фарбування стін та стелі.
  7. Декорування стін малюнками.
  8. Інше облаштування сховку, зокрема іграми, іграшками, книжками, обладнанням тощо.

Показуємо, як наразі виглядає укриття. Воно почне змінюватися зовсім скоро, адже волонтерські поїздки в Заворичі плануються кожних вихідних, а перша вже відбулася 2-3 грудня 2023 року. Долучайтеся!