Що нового в укритті Заворицької гімназії

Волонтери Б50 продовжують старанно працювати в укритті Заворицької гімназії. До перевтілення цієї локації залучені активісти з проєкту Реконструкція, які ремонтують приміщення і вже багато чого встигли, та проєкту Сховки, які почали наносити на стіни малюнки.

Фінансує трансформацію об’єкта громадська організація ChangeX, яка раніше включила наш пілотний проєкт «Козачок» до свого гайдлайну. На грантові кошти від ChangeX ми закуповуємо матеріали для ремонту йа оздоблення приміщення, а також для облаштування простору.

Сховище складається з багатьох кімнат і прохідних зон. Наше завдання – трансформувати дві маленькі кімнати, де розміщуватимуться дошкільнята, та дві великі, де перебуватимуть учні молодших класів, а також привести до ладу прохідні та технічні приміщення, коридори. Укриття ремонтуємо поетапно.

Поточні результати роботи волонтерів з проєкту Реконструкція:

  • В одній із великих кімнат повністю підготовлені стіни та стеля: зачищені, пошпакльовані, пофарбовані, готові до нанесення малюнків. Також тут демонтували старі мішені для тиру та зробили й закріпили нові (мішені потрібні, адже коли в укритті не перебуває малеча, там діє тренувальний тир).
  • В одній із малих кімнат демонтували частину цегляної стіни, щоб з’єднати її з технічним приміщенням і збільшити площу. Тут прибрали залишки стіни, двічі пофарбували стелю, пошпаклювали та поґрунтували стіни, підготували каркас для гіпсокартону. Після цього почали наносити фарбу, яка буде основою для майбутніх малюнків на стіни – світу джунглів.
  • У кімнатах пробили необхідні отвори та почали прокладати повітропроводи.
  • Щоб вирівняти дверні отвори, збили шматки цегли, зашпаклювали та вирівняли кути. Оскільки укриття складається з багатьох технічних зон, де діти не мають перебувати, для безпеки та теплоізоляції почали встановлювати двері там, де їх не вистачає.
  • У другій великій кімнаті також триває підготовка стелі та стін: шпаклювання, ґрунтування та фарбування. 60 % роботи в цьому приміщенні вже виконано.

Ремонтні завдання, які ще попереду:

  • Закінчити першу малу кімнату (дофарбувати стіни, прокласти повітропроводи).
  • У першій великій кімнаті прокласти повітропроводи, поставити двері.
  • У другій великій кімнаті закінчити стіни, стелю, повітропроводи.
  • У другій малі кімнаті – всі роботи попереду.
  • У технічних кімнатах – фарбування.

Оскільки кімнати ремонтуємо по черзі, оздоблювати їх також будемо поетапно. Волонтери зі Сховків, які відповідають за творчу концепцію, малюнки, кольори та настрій в укриттях, уже почали наносити ескізи на стіни першої кімнати для учнів молодших класів.

Тематика цього укриття – природа, ми хочемо компенсувати дітям час, який вони проводитимуть під землею. Кімнати для дошкільнят будуть оформлені малюнками з глибин лісу та джунглів, а кімнати для молодших класів прикрасять великі мурали з пейзажами пустелі й океану. Приміщення буде оформлене в пастельних тонах, які рекомендовані для малечі згідно з гайдлайном Міністерством відновлення громад, територій та інфраструктури України.

До оздоблення укриття в Заворичах ми хотіли залучити дизайнерів, оскільки постійно розвиваємо наші проєкти, шукаємо нових волонтерів, партнерів, креативні рішення. На нашу пропозицію відгукнувся підлітковий освітній акселератор Ampli – платформа, яка займається професійним навчанням підлітків 11-19 років у сфері ІТ, дизайну, підприємництва. Одна зі студенток Ampli Уляна Слуцька створює ескізи малюнків для сховища Заворицької гімназії. Зі свого боку ми дали ідеї та референси, а Уляна робить макети до кожної кімнати, враховуючи її особливості. Нам подобається така співпраця і ми раді залучати молодь, привносити нові ідеї та натхенння у проєкт.

Минулих вихідних координаторка проєкту Поліна Коруц уже почала наносити створені Уляною ескізи у першій кімнаті. Тематикою тут буде океан, стіни прикрашатимуть обриси підводного життя. Мурал планується великий – 2 м на 7,5 м.

Наносити малюнки на стіни тепер простіше й швидше завдяки новорічному подарунку спільноті Б50 – проєктору.

Під час наступних робочих поїздок (27-28 січня) почнемо розфарбовувати ескізи. Тож долучайтеся до ремонту і декорування!