“Chronicles of the Unknown Superheroes/Ukrainians” презентували в Гамбургу

Улітку 2023 року, коли команда Б50 ще тільки розробляла наш міжнародний медіапроєкт “Chronicles of the Unknown Superheroes Ukrainians“, ідею фоторозповіді про наслідки російського вторгнення та про те,  як звичайні українці допомагають постраждалим громадам прибирати та відновлювати зруйноване житло, вже оцінили та підхопили в Гамбургу. 

Нашим проєктом зацікавився Меморіал Святого Миколая в Гамбургу (Mahnmal St. Nikolai), розміщений у колишньому костелі, зруйнованому після бомбардувань міста під час Другої світової війни. Лише вежа та зовнішні стіни цієї неоготичної церкви XIX століття пережили ті події. Сьогодні ці руїни служать меморіалом на честь загиблих і переслідуваних під час війни.

Ідея висвітлення наслідків руйнувань війни в Україні зрезонувала працівникам Меморіалу. Тож вони відгукнулися на нашу пропозицію проведення експозиції та запропонували відкрити її в лютому 2024 року, до другої річниці повномасштабного вторгнення.

З грудня 2023 року почалась підготовка до відкриття. Наша команда кілька місяців працювала над адаптацією розробленої раніше для інших локацій виставки до формату банерів, на яких у Меморіалі запропонували розмістити наші світлини.

Разом з редизайном фоторозповіді відбулось і її розширення, адже команда Меморіалу оцінила й інший медіапроєкт з популяризації волонтерства – Інтерв’ю #героїБ50, та запропонувала додати на вільні банери кілька цитат з інтерв’ю наших активних волонтерів, які слугуватимуть гарним доповненням до нашої історії, додатковим прикладом незламності українців. Так, на одному банері з’явились витримки з цитат наших координаторів Поліни Коруц та Олександра Тішури, а на другому – Світлани Рудоквас та Юлії Горбасенко. Для експозиції було вибрано відповіді про те, як вони зустріли 24 лютого 2022 року та як стали на шлях волонтерства у цей складний час. 

Виставка “Chronicles of the Unknown Superheroes Ukrainians” також була доповнена вступним банером, на якому ми розповіли про село Мощун, героїчний щит Києва, в якому переважно розгортаються події нашої фоторозповіді, та в якому проєкт Приберемо! працює вже багато місяців.  

Меморіал запросив представників спільноти Б50 на відкриття виставки, щоб волонтери мали змогу особисто поділитись власним досвідом з гостями події. Представниками Б50 на відкритті стали зображені на банері активні волонтерки Б50 Юлія Горбасенко та Світлана Рудоквас, які доєднались до спільноти влітку 2022 року і з того моменту на двох здійснили понад 160 поїздок, а також у різні способи долучаються до розвитку Б50. 

Фотовиставка “Chronicles of the Unknown Superheroes Ukrainians” є колаборацією між спільнотою Б50, Mahnmal St. Nikolai та логістичною компанією Hamburg Harbor and Logistics AG, яка профінансувала виготовлення банерів для виставки.

Урочисте відкриття виставки відбулось 23 лютого 2024 року. Перед початком відкриття наші представниці Юлія та Світлана дали інтерв’ю місцевим ЗМІ та провели тур експозицією. Відкриття виставки почалося під звуки дзвону костелу, який зіграв український гімн. 

Відкриття виставки відвідали гості та представники організаторів. До гостей звернулись доктор Мартін Веттер (Dr. Martin Vetter), голова товариства Mahnmal St. Nikolai, та Анжела Тіцратх (Angela Titzrath), голова ради директорів Hamburg Harbor and Logistics AG. Віцемер Гамбурга Катаріна Фегебанк (Katharina Fegebank) підкреслила, як важливо не забувати про війну в Україні та підтримувати українців у їхній боротьбі. Доктор Ірина Тибінка, Генеральний консул України в Гамбурзі, подякувала таким організаціям, як Б50, за створення островів людяності у розпал насильства.

Юлія та Світлана звернулись до гостей відкриття з десятихвилинними промовами англійською мовою, які дублювались на екрані позаду них німецькою. 

“Цим проєктом ми хочемо показати, що українці не здаються. […] Ми діємо зараз, під час війни”, – наголосила Світлана Рудоквас на відкритті.

І Світлана, і Юлія доповнили свої промови власними історіями про те, як волонтерство допомагає не впадати у відчай, не здаватись та надає сил боротись.

“Через призму подорожі у звичний день волонтерів нашої організації ми хочемо показати бажання українців допомагати одне одному, робити все можливе, щоб прибрати наслідки війни та наблизити Перемогу. Так виглядають люди по всіх куточках нашої країни, кожен, як і ми  – невелика цеглина у стіні, яку ворог так і не зміг перейти”, – зазначила у промові Юлія.

24 та 25 лютого у річницю вторгнення наші волонтерки також проводили для відвідувачів виставки невеликі екскурсії англійською мовою, доповнюючи світлини розповідями з власного досвіду.   

Фото: Mahnmal St. Nikolai

24 лютого наші представниці мали можливість взяти участь у марші на підтримку України, організованому в Гамбургу, відвідати дзвіницю костелу і спробувати свої сили на карильйоні, який приходять слухати туристи та жителі міста, збираючись на площі біля Меморіалу. 

Крім екскурсій, 25 лютого Світлана та Юлія також дали інтерв’ю представниці Меморіалу та поділились історіями з волонтерства.

26 лютого наші волонтерки представили презентацію про роботу спільноти Б50, розповіли про різні проєкти організації та наші досягнення. Презентація складалась з фотографій та відео з життя й роботи волонтерів сьогодні, власних історій, історій власників будинків, яким ми допомагаємо, та демонстрації кількох речей, які волонтери знаходять під уламками зруйнованих домівок.

Ми раді, що наша виставка знайшла відгук у відвідувачів Меморіалу. Наші представниці в Гамбургу на власні очі бачили, як відвідувачі розглядають вражаючі світлини зруйнованого Мощуна, зацікавлено слідують фотоісторії волонтерського дня та читають особисті історії на банерах.

Фотовиставка “Chronicles of the Unknown Superheroes Ukrainians” у Гамбургу триватиме до кінця червня. Побачити її можна у зручний час перед Меморіалом Святого Миколая за адресою: Willy Brandt-Strasse 60.

Дякуємо за створення цієї експозиції команді проєкту:
  • Ідея, концепція та адміністрування проєкту – Юлія Габдулова;
  • Дизайн макетів – Денис Герасимов;
  • Фотографії – Іван Єршов, Діма Бадагос, Ірина Регеша, Наталія Гринюк;
  • Переклад – Анастасія Липчак, Анна Страшненко, Богдан Головченко;
  • Допомога в організації виставки на цій локації – Богдан Головченко.

Дякуємо волонтерам Б50, чия невтомна робота з ліквідації наслідків вторгнення та допомоги  постраждалим громадам лягла в основу фоторозповіді “Chronicles of the Unknown Superheroes Ukrainians”.  

Особлива подяка Хендріку Штілле (Hendrik Stille) та команді Mahnmal St. Nikolai за небайдужість до України, можливість розповісти нашу історію та показати руйнівні наслідки вторгнення росії.

Принагідно дякуємо за успішне представлення виставки та роботи Б50 Юлії Горбасенко та Світлані Рудоквас. Їхні враження від цієї подорожі та участі у відкритті виставки незабаром можна буде прочитати у нас на сайті.