Волонтери Б50 беруться за ремонт і декорування укриття Микулицького ЗДО “Ялинка”

Волонтери з проєктів Реконструкція і Сховки відновлюють свою активну діяльність з трансформації дитячих укриттів. Наразі ми беремо в роботу відразу два об’єкти: Дружнянський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу «Струмочок» Бородянської селищної ради і Микулицький заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Ялинка» Немішаївської селищної ради, про який розкажемо нижче.

Микуличі – село в Бучанському районі Київської області, між Бородянкою та Немішаєвим. Ворожі танки заїхали сюди наприкінці лютого 2022 року (місцева влада зафіксувала тут понад 500 одиниць російської військової техніки!).

Окупанти, за словами місцевих мешканців, заходили в Микуличі у три хвилі. Першими зʼявилися мобілізовані російські війська – переважно молоді й умовно ненахабні юнаки. Потім ті, кого місцеві називають «спецназівцями». Вони шукали військовослужбовців і всіх причетних до державної служби чи правоохоронних органів і мародерили. Останніми прийшли буряти та кадирівці. Їх боялись найбільше – вони поводились відверто жорстоко і нахабно.

Окупанти використовували село як плацдарм для обстрілів сусідніх сіл і міст, не дозволяли евакуюватися місцевим, вбили багато мирних жителів.

Микулицький ЗДО (ясла-садок) «Ялинка» під час окупації, на щастя, лишився неушкодженим і «прихистив» місцеву школу, яку росіяни розстріляли з мінометів. Тож укриттям садочка наразі користуються не тільки дошкільнята, а й школярі. Тому сховище вкрай потрібне.

ХОЧУ ДОПОМОГТИ СПІЛЬНОТІ Б50

Укриття ЗДО «Ялинка» складається з великої зали та додаткових технічних кімнат. Працівники садочка за підтримки спонсорів зробили ремонт у великій залі, тож приміщення стало комфортним для дітей – тут вони граються, співають пісні, бігають, сприймаючи сховище не як щось лячне, а як додаткову ігрову кімнату. Команда Реконструкції працюватиме в маленькій кімнаті укриття. Наразі це технічна кімната, яку ми перетворимо на невелику спальню, щоб діти могли відпочивати там під час повітряних тривог.

Для цього волонтери з Реконструкції виконають такі завдання:

  1. Штукатурка стін.
  2. Підготовка стін до фарбування.
  3. Підготовка стелі до фарбування.
  4. Фарбування стін.
  5. Фарбування стелі.
  6. Вирівнювання підлоги.
  7. Надання обладнання для системи освітлення.
  8. Встановлення дверей.
  9. Облаштування підлоги.

Після цього активісти зі Сховків прикрасять кімнату, додадуть їй кольорів і затишку.

Також волонтери Б50 працюватимуть у великій залі. Вона була відремонтована раніше, але тут потрібно ще:

  1. Зробити двері.
  2. Декорувати вентиляційні отвори.
  3. Встановлення обладнання (керамічні нагрівачі) для системи опалення та підведення комунікацій для неї.

Найбільше робота тут буде для волонтерів зі Сховок – вони прикрасять пусті стіни малюнками та муралами, щоб перетворити залу на ігрову кімнату.

Трансформація укриття ЗДО «Ялинка» можлива завдяки нашим партнерам – фонду костелу Förderkreis Mahnmal St. Nikolai e.V. з Німеччини. Раніше Меморіал Святого Миколая допоміг реалізувати інший проєкт спільноти Б50 – виставку «Chronicles of the Unknown Superheroes Ukrainians». Саме на території Меморіалу, в одній із найпопулярніших туристичних локацій Гамбурга, ось уже три місяці експонуються світлини волонтерів Б50. Щиро дякуємо нашим німецьким друзям за підтримку!

Роботи в цьому укритті розпочнуться зовсім скоро, тож якщо у вас є час і натхнення, а головне – бажання долучитися до волонтерства з Б50, ми будемо раді вас бачити! Дані про реєстрацію розміщуватимемо на сайті, в соцмережах і каналах Б50. Також можна писати на телеграм Б50 чи координаторці художніх робіт Поліні Коруц.