Прогрес в укритті Заворицької гімназії

Протягом трьох місяців волонтери Б50 із проєктів Реконструкція та Сховки активно працюють в укритті Заворицької гімназії. Тут ми прагнемо створити безпечний комфортний дитячий простір для 185 учнів різних вікових груп. Сховище велике, чисте, сухе, складається з багатьох кімнат і прохідних зон. Особливу увагу під час трансформації ми приділяємо двом маленьким кімнатам для дошкільнят і двом великим для учнів молодших класів.

Кошти на цей об’єкт ми отримали від громадської організації ChangeX, яка раніше включила наш пілотний проєкт з трансформації укриття дитсадка «Козачок» у Бучі до свого гайдлайну. Представники ChangeX запропонували взяти участь в їхньому проєкті. Команда Б50 подала заявку, виконала всі необхідні умови й успішно отримала грант на перевтілення укриття в Заворичах. За отримані кошти ми наразі купуємо будівельні матеріали та фарби для трансформації бомбосховища.

Волонтери з проєкту Реконструкція працюють у Заворичах з грудня 2023 року. За цей час було виконано низку ремонтних завдань (доопрацьовано вентиляцію; відремонтовано підлогу; усунено дефекти стін; пофарбовано стіни й стелю). Наразі закінчено ремонт стін в усіх чотирьох кімнатах, де перебуватимуть діти, і з січня активісти зі Сховків створюють тут малюнки на тему природи. Перший апдейт по укриттю Заворицької гімназії знаходиться тут.

Залишились лише дрібні ремонти та технічні кімнати, де вже йде робота, а саме:

  • Східці до укриття: відремонтувати відмостку та пофарбувати стіни.
  • Вхідна група: пофарбувати стелю та стіни, ізолювати труби, місцями залити підлогу (там, де вона в поганому стані).
  • Санвузол: пофарбувати стелю та стіни, повністю залити підлогу.
  • Коридор між великими кімнатами: закінчити фарбування стін, облаштувати мийку для рук і вентиляцію.
  • Тамбур аварійного виходу: встановити аварійне освітлення.
Стан технічної кімнати
ДО початку ремонту
Східці до укриття
Стан кімнати для дошкільнят
ДО початку ремонту
  • Велика кімната “Пустеля”: місцями підфарбувати стіни, ізолювати труби й обладнати підставки для труб.
  • Велика кімната “Океан”: місцями підфарбувати стіни, ізолювати труби, встановити двері до технічної кімнати, яка не буде викоритовуватись, пофарбувати парти та стільці для учнів.
  • Мала кімната “Джунглі”: встановити нові світильники та облаштувати підлогове покриття для дошкільнят, щоб вони могли гратись.
  • Мала кімната “Ліс”: провести термоізоляцію труб опалення, облаштувати освітлення та підлогове покриття (у цій кімнаті також перебуватимуть дошкільнята).

Після закінчення основної роботи на волонтерів чекає прибирання, дрібне підфарбовування, розстановка меблів, розміщення стендів на стінах.

На відео показуємо, як проходила перша половина ремонту в Заворичах.

Волонтери зі Сховків теж багато встигли в укритті Заворицької гімназії. Вони відразу почали наносити ескізи на підготовлені стіни: спочатку мурали у великих кімнатах, а тепер перейшли до малих. Завдяки проєктору робота йде швидко й легко.

До оздоблення укриття Заворицької гімназії ми залучили молоду дизайнерку, випускницю підліткового акселератора Ampli Уляну Слуцьку. Вона створила обидва мурали у кімнатах для учнів молодших класів і малюнки тваринок зі світу джунглів та лісу, якими ми прикрасимо кімнати дошкільнят.

З інтерв’ю Уляни Слуцької для Ampli

Наразі за ескізами Уляни уже створено 2 мурали загальною площею приблизно 2 на 7,5 м.

Мурал “Пустеля”
Волонтери Б50
Мурал “Океан”

Протягом цього місяця волонтери-художники Б50 нанесуть малюнки ще у двох кімнатах, одна з яких була збільшена за рахунок технічної.

Ділимося відео про створення муралу Океан. За монтаж обох відео дякуємо @on_altinci.

В укритті Заворицької гімназії стало набагато кольоровіше й затишніше, але робота ще є. Тож долучайтесь до поїздок у березні, спробуйте свої сили у Реконструкції та Сховках!