Апдейт по перевтіленню укриття Заворицької гімназії

У грудні 2023 року волонтери Б50 взялися за трансформацію бомбосховища Заворицької гімназії. Приміщення слугуватиме укриттям для працівників і 185 учнів навчального закладу. Раніше, під час окупації села у березні 2022 року, воно врятувало багатьох місцевих мешканців від нищівних ворожих обстрілів.

Сховище чисте, сухе, складається з багатьох кімнат і прохідних зон. Під час перевтілення укриття волонтери Б50 зосередились на двох маленьких кімнатах для дошкільнят і двох великих для учнів молодших класів. Першими на локації почали працювати активісти з проєкту Реконструкція, які поступово передавали відремонтовані приміщення своїм колегам зі Сховків (таким чином роботи виконувалися паралельно).

Укриття велике, тож його трансформація відбувалася у кілька етапів (про які можна прочитати тут і тут). Наразі роботи майже завершені, тож це останній апдейт по Заворичах.

У попередній новині за підсумками лютого ми розповідали про те, що волонтери з Реконструкції закінчили основні ремонтні роботи в кімнатах для дітей і почали роботу над технічними зонами, а волонтери зі Сховків намалювали 2 великих мурали “Океан” і “Пустеля” в кімнатах для учнів молодших класів.

На відео показуємо, на чому волонтери Б50 закінчили у лютому.

Протягом березня волонтери з Реконструкції плідно працювали в укритті Заворицької гімназії: зачистили, поґрунтували і пофарбували стіни та стелю в коридорі та санвузлах; у тамбурній кімнаті демонтували фундамент, пофарбували стелю та підготували стіни для фарбування; виконали електромонтажні роботи по вентиляції; задекорували значну частину комунікацій; підготували до встановлення дверне полотно з коробкою; виготовили та встановили металеву рамку на приямок; частково пофарбували стіни в кімнаті з приямком; почали фарбувати меблі.

Наразі у волонтерів з Реконструкції залишилися такі завдання:

  • дофарбувати стіни в технічних кімнатах;
  • вирівняти підлогу, зробити стяжку в технічній кімнаті;
  • встановити двері на місці, де їх не було;
  • облаштувати вхідну зону до укриття;
  • декорувати технічні комунікації;
  • пофарбувати та відремонтувати меблі;
  • встановити інформаційні стенди;
  • замінити світильники в кімнатах.

За цей час волонтери зі Сховків задекорували дві кімнати для дошкільнят – “Ліс” і “Джунглі”. Роботи тут було багато, адже малюнки розміщені на всіх стінах по периметру. Але художники Б50 швидко впоралися, зокрема за допомогою проєктора.

Про те, що зробили волонтери зі Сховків у Заворицькій гімназії, розповідає Поліна Коруц, координаторка художніх робіт:

В укритті в Заворичах ми виконали основну масу роботи. Є 2 мурали та кімнати “Ліс” і “Джунглі”. Залишилося зовсім трохи, щоб діти повною мірою насолоджувалися кольоровими стінами)) На вже готові малюнки треба додати деякі деталі, контури. Ще за допомогою різноманітних елементів хочемо об’єднати малюнки у більш цілісну композицію. І все – укриття готове)))

Укриття Заворицької гімназії уже майже завершене і майже невпізнанне! Зовсім скоро волонтери Б50 закінчать перевітлення цього об’єкта і будуть хвастатися результатами, тож слідкуйте за новинами!