Проєкти Б50 з облаштування дитячих укриттів: аналіз, підсумки, плани

Повномасштабне вторгнення росії в Україну перевернуло життя, звички, побут і буденність  українців. У 2014 році, на початку чергової російської агресії, ми призвичаїлись до вказівників «Укриття» на стінах будинків. Однак, на щастя, тоді для більшості українців це лишилось тільки новим незвичним елементом урбаністичного пейзажу. Все змінилось у 2022 році. Ворог ледь не щодня обстрілює всюю територію країни, цілячись у «лише військові об’єкти» житлові будинки, лікарні та школи. Це стало нашою новою нормальністю.

Наша участь

Б50 як організація, що виникла як реакція частини активного громадянського суспільства на виклики дивного нового часу, від початку своєї діяльності навесні 2022 року чутливо реагувала на потреби, що поставали перед Україною. Восени 2022 року, коли в Б50 лише почався процес перетворення з волонтерської групи на структуровану організацію, ми прийняли складний для себе на той час виклик – повністю реконструювати й оздобити укриття садочка у Бучі, місті, що стало одним із символів російської агресії та українського опору. 

Стан укриття в Бучі до ремонту
Реконструкція укриття Б50 в Бучі
Декорування укриття в Бучі
Наш внесок

Після успішної реалізації проєкту ми зрозуміли, проаналізували й оцінили потребу в його масштабуванні. Для подальшої роботи ми зібрали заявки (загалом 94 шт.). За півтора роки ми допомогли відремонтувати, облаштувати, оздобити вісім об’єктів у різних куточках Київської області. На двох із цих об’єктах ми працювали лише з оздобленням, оскільки їх повноцінний ремонт уже було зроблено.

Укриття Богданівського ліцею
Укриття Заворицької гімназії
Укриття Горностайпільського ліцею
Стан у секторі

Завершивши роботи на черговій локації, а саме масштабний кейс Заворицької гімназії, ми вирішили підвести певний підсумок і проаналізувати проміжний стан у секторі нашої роботи. Результати ви знайдете нижче. Ми не претендуємо на повну репрезентативність цієї аналітики, однак стан у цій ніші дозволяє з певними застереженнями екстраполювати ситуацію на ширший масштаб і робити певні висновки.

Збір заявок: зима – літо 2023 року.

Метод збору заявок: публічний пошук у соціальних мережах, через особисті контакти, зокрема через особисті контакти попередніх бенефіціарів.

Отримано заявок94
Відсіяно за параметром відстані35
Виконано ресурсами Б506(8)*
Дані актуальні на травень 2024 року
* Проєкт Реконструкція (Проєкт Сховки)
Наша залишкова вибірка на травень 2024р.151
Не вдалось зв’язатись7
Заявки неактуальні (зроблені повністю або в процесі ремонту)216
Заявки повністю актуальні, є гостра потреба в ремонті11
Заявки частково актуальні, потрібен частковий ремонт9
Заявки частково актуальні, потрібне декорування8

1 Київська область, відстань до 60 кілометрів, орієнтовно

2 Внесок у ремонті укриттів приблизно порівну поділений між власними ресурсами закладів, громад, місцевої влади та міжнародних донорів (ЮНІСЕФ та інші структури)

Як побудовані процеси у проєктах Б50

Маючи великий обсяг заявок і потенційних бенефіціарів допомоги, ми оцінюємо поточний стан об’єктів, важливість внеску закладу в життя громади, кількість дітей, що в підсумку будуть вигодонабувачами допомоги від Б50.

Спираючись на досвід попередніх реалізованих кейсів, ми також дійшли висновку про необхідність більш активного долучення до робіт жителів громади – у ролі волонтерів-помічників. Також цікавим нововведенням, яке ми плануємо повторювати, є організація підсумкового свята для дітей громади, аби місце, що раніше асоціювалось для них із похмурими темними стінами та травмуючим досвідом повітряних тривог, трансформувалось у їхній свідомості у світлий комфортний простір, місце свята, безпеки, комфорту.

  1. Оцінка анкети, інформації поданої в ній.
  2. Оцінка стану об’єкта за фотографіями та відео від заявника.
  3. Додаткова комунікація, уточнення деталей.
  4. Складання лонг-листа та шорт-листа.
  5. Огляд на місці, детальна оцінка, формування концепції роботи та результату щодо кожного об’єкта, оцінка перспектив закладу на предмет імовірності його розвитку або навпаки закриття (таку інформацію ми отримуємо від профільних ОМС).
  6. Формування кластерів за географічним принципом для оптимізації логістики, аби команди Б50 могли одночасно працювати на кількох об’єктах поруч.
  7. Вибір між сформованими кластерами, з огляду на рівень потреби й оцінки найбільшого ефективного потенційного впливу допомоги від Б50.
  8. Створення кошторисів, укладення договорів і підписання інших необхідних документів.*
  9. Створення дизайну макетів оздоблення укриттів, узгодження з адміністраціями закладів, коригування кошторисів.*
  10. Публічне висвітлення початку роботи.
  11. Пошук партнерств, оптимальних цінових пропозицій на будівельні матеріали, їх придбання та логістика, початок роботи.
  12. Фандрайзинг, будівельні та оздоблювальні роботи, висвітлення прогресу та комунікація з адміністрацією – постійно.

* під час формування плану робіт та дизайну оздоблення ми спираємось на власний досвід і послуговуємось рекомендаціями з посібника “Залізне укриття: Посібник з облаштування укриттів”, що є результатом спільної роботи профільних міністерств і відомств.

Підсумки, плани та бачення

Цим аналізом ми не претендуємо на об’єктивну оцінку стану справ у галузі впорядкування та облаштування укриттів у закладах освіти. Він першочергово спрямований на внутрішню оцінку перспектив і потреб у сфері нашої діяльності, а також на публічне висвітлення потреби в подальшій роботі проєктів Б50.

Аналіз підтвердив наші попередні оцінки, за якими в зоні діяльності волонтерських команд Б50, а саме: в радіусі близько 60 кілометрів від Києва, ситуація з облаштуванням подібних об’єктів не є катастрофічною, і в секторі діє багато різних гравців. Водночас потреба лишається актуальною та буде такою щонайменше рік.

Зауважимо, що ситуація з облаштуванням дитячих укриттів очікувано краща у містах-центрах районів та гірша у віддалених селах і центрах громад. Це спонукає спрямовувати зусилля саме на ті об’єкти, що значною мірою залишаються наразі поза фокусом уваги.

Фото попередніх оглядів укриттів командою Б50

Водночас ми можемо припустити, що за межами зазначеного радіуса та у віддалених регіонах ситуація гірша, отже ми та інші гравці в секторі мають шукати та знаходити можливості для роботи не лише в певних регіонах, але й на всій території України.

Важливим тут є акцент на облаштуванні укриттів не лише як місць перебування під час повітряних тривог, але і як допоміжних спеціалізованих або мультифункціональних просторів, що зробить ці зусилля значно важливішими у довгостроковій перспективі. Адже, як ми всі сподіваємось, укриття на час ракетних ударів незабаром перестануть бути потрібними та практично актуальними. Тому Б50 і на попередніх, і на наступних об’єктах створюватиме не лише укриття, а й допоміжні простори для розвитку та навчання дітей, щільно взаємодіючи з адміністраціями закладів і враховуючи їхні бачення та плани.