В кінці травня в рамках проєктів Реконструкція та Сховки розпочалась робота над ремонтом та декоруванням укриття в дитячому садочку “Ялинка” (с. Микуличі). Перед командою Б50 стоїть задача підготувати укриття до роботи під час наступного навчального року та підвищити комфортність перебування тут вихованців садочка. 

Під час окупації російськими військами це село стало плацдармом для їх обстрілів сусідніх сіл і міст, місцевим не дозволяли евакуюватися, окупанти вбили багато мирних жителів, пошкодили обстрілами домівки та об’єкти інфраструктури, в тому числі місцеву школу. Укриття Микулицького закладу дошкільної освіти (ясла-садок) «Ялинка» часто одночасно використовується не тільки маленькими вихованцями садочка, а й старшими дітьми з місцевої школи, які разом змушені перебувати тут в одній залі.

Ремонтні та декоративні роботи тут виконуються у двох кімнатах: великій залі, яка вже була частково відремонтована раніше, та технічній кімнаті, яку ми перетворимо на повноцінну спальню для відпочинку. Команда Сховків після цього додасть до кімнат барв і прикрасить стіни муралами та малюнками, щоб це дійсно перетворилось на дитячий простір.

Перетворення спальні стало можливим завдяки благодійному внеску від фонду Förderkreis Mahnmal St. Nikolai e.V., адже протягом лютого-червня Меморіал (Mahnmal St. Nikolai) приймав нашу фотовиставку «Chronicles of the Unknown Superheroes Ukrainians» та вирішив допомогти нашій спільноті. Завдяки цим коштам ми змогли придбати необхідні матеріали (будівельні суміші, двері, світильники, вентиляційну систему) та провести ремонт в майбутній спальні та встановити двері в великій залі, щоб покращити теплоефективність приміщення.

Також ми заручились підтримкою від ірландської організації ChandeX. Минулого літа ChangeX об’єдналися з the LEGO Foundation, щоб створити в Україні ініціативу “Cтворімо світ гри і дитинства“, яка допомагає реалізувати навчально-ігрові проєкти у громадах, у тому числі з облаштування дитячих укриттів.

ChangeX включили наш пілотний кейс з трансформації укриття дитсадка «Козачок» у Бучі до свого гайдлайну як приклад покрокової реалізації подібного проєкту. Крім того, завдяки цій ініціативі Б50 змогло отримати грант на облаштування укриття в Заворицькій гімназії, який завершили у квітні 2024 року.

Цього року ChandeX підтримав нашу заявку з облаштування укриття в садочку “Ялинка”!

Завдяки цьому гранту ми матимемо змогу не тільки перетворити технічну кімнату у спальню, а й зробити її затишною та облаштувати її необхідним – дитячими ліжечками, матрацами, ковдрами, іграшками тощо.  Для комфортного перебування маленьких дітей тепер ми зможемо запровадити й інші тепло- та енергоефективні рішення: укласти теплоізоляційне покриття на підлозі, де будуть облаштовані ігрові та спальні зони для дітей, та встановити енергоефективне опалення. 

Завдяки цим коштам вже було придбано якісні акрилові не токсичні фарби для команди Сховків та розпочали етап декорування стін малюнками та муралами.

У підсумку ми прагнемо створити місце, яке спонукатиме та надихатиме дітей на гри та навчання, долучення до цікавих розвивальних ігрових активностей, соціалізацію у колі однолітків.

Дякуємо ChangeX та ініціативі “Cтворімо світ гри і дитинства” за підтримки LEGO Foundation за підтримку нашого проєкту. Ми пишаємось тим, що наші успішні кейси та досвід дозволяють нам залучати підтримку міжнародних фондів та допомагати дітям громад Київщини мати доступ до комфортніших та безпечніших укриттів, де вони зможуть продовжувати своє навчання та виховання, гратися та відпочивати, не зважаючи на можливі повітряні небезпеки.

Вдосконалене укриття стане важливим символом підтримки для місцевої громади, дозволить дитячому садочку повною мірою повернутися до звичайного режиму роботи і навчання, що важливо для відновлення психологічного та соціального добробуту дітей і їх батьків.