Результати роботи програми Б50 Зростання у 2023 році

Велика місія програми Б50 Зростання – підвищення спроможностей громад, що постраждали внаслідок російського вторгнення. Це допоможе ефективніше подолати поствоєнні виклики, швидше відновитися та вийти на якісно новий рівень розвитку.

Наразі програма включає в себе проєкт P.AGE, спрямований на розвиток потенціалу дітей з деокупованих територій України, відновлення та поповнення бібліотек сучасною якісною літературою і формування культури читання серед молоді.

P.AGE у 2023 році

P.AGE дає дітям доступні інструменти для самопізнання і самореалізації, для дослідження себе, інших, країни, планети і всесвіту. Цими інструментами є комплекти з 50 книжок, вибраних нашими консультантами. Кожна така “літературна колекція” є невеликою бібліотекою для дитячого розвитку і містить усе, що потрібно знати дитині, щоб знайти відповіді на питання, які виникають під час зростання.

До комплекту увійшли книжки про пошук свого покликання (про професії та хобі) та своєї сфери (про мистецтво, космос, техніку, анатомію, інженерію, географію та ін.), про самопізнання та повагу до себе (психологія для дітей та біографії, які надихають), книжки, направлені на розвиток самостійного мислення та потрібних навичок (про фінансову грамотність, критичне мислення, політику, історію), видання щодо тем, які діти часто соромляться піднімати (про дорослішання та стосунки).

Комплект містить книжки для різних вікових груп, наприклад видання “Малечі про інтимні речі” розповість дітям молодших класів про основи гігієни та анатомії; “Я дорослішаю. Посібник для дівчат” і “Я дорослішаю. Посібник для хлопців” розраховані на підлітків; “Опануй себе!” чи “Повага. Як діяти, коли зазіхають на твої кордони” допоможуть дітям старших класів навчитись опановувати свої почуття та поважати себе.

Минулорічні досягнення проєкту P.AGE у цифрах:

16
дитячих бібліотек
в
9
областях
800
розвивальних книжок

P.AGE почався з Богданівського ліцею, приміщення якого було вщент зруйноване росіянами під час окупації Київщини. Уже восени 2022 року заклад повернувся до роботи у форматі освітнього центру, який розмістили в колишньому будинку культури. Укриття ж зробили у сусідньому житловому будинку (саме це сховище декорували волонтери Б50).

При освітньому центрі почали створювати нову бібліотеку (стара згоріла разом з ліцеєм). У той час ми саме розробляли проєкт P.AGE, тож перший комплект розвивальної літератури вирішили передати у Богданівський ліцей.

Ми відразу зрозуміли, що P.AGE потрібний у багатьох деокупованих громадах, адже вороги руйнували, нищили, палили все, до чого могли дотягнутися, зокрема нашу літературу.

Стан школи та бібліотеки в Богданівці
Отримання книжок від Б50
Отримання книжок від Б50

На основі досвіду Богданівського ліцею команда Б50 розробила проєкт, отримала заявки від дитячих бібліотек з різних куточків країни, зв’язалась з провідними українськими видавництвами, які надали знижки від 15 до 40% на придбання книжок для благодійного проєкту, та поставила за ціль забезпечити нашими комплектами ще 5 бібліотек на другому, регіональному, етапі і 50 – на третьому, національному.

Також ми залучилися підтримкою Нової пошти, яка в рамках проєкту “Гуманітарна пошта” безкоштовно доставляє благодійні пересилання. Тому ми безкоштовно отримуємо замовлення від видавництв і можемо відправляти комплекти отриманих книжок навіть у найбільш гарячі точки країни.

371
заявка від
дитячих бібліотек
14
залучених
видавництв
464
кілограми
книжок відправлено
86
поштових
відправлень

На другому етапі проєкту книжки передали у 5 регіонів, які найбільше постраждали від вторгнення. Серед них були навчальні заклади міста Боромля (Сумська обл.) та села Киселівка (Миколаївська обл.), приміщення яких зазнали ушкоджень від росіян (тут вибиті вікна, зруйновані бібліотеки, знищені книжки), та прифронтових Краснокутська (Харківська обл.), Мирнограда (Донецька обл.) та Холмів (Чернігівська обл.), де навчаються діти ВПО та де дуже бракує україномовної літератури.

Киселівка
Боромля
Холми
Мирноград
Краснокутськ

У рамках корпоративного волонтерства до проєкту долучились працівники компанії Мелексіс-Україна, які придбали частину книжок із нашого списку і зібрали кошти на іншу частину. Вони вибрали допомогти бібліотеці селища Іванків Київської області, яка постраждала від російського вторгнення (тут було пошкоджено дах, а багато книжок “зловили кулі”). Таким чином, P.AGE став чудовим способом залучення до корпоративного волонтерства цілого колективу працівників та гуртування команди.

Спонсорами придбання книжок для наступних 5 учасників національного етапу стали переважно благодійники з-за кордону. На кошти, отримані через PayPal, Buy Me a Coffee та від користувачів соціальної мережі Reddit, було закуплено книжки для бібліотек Ріпкинського та Козачолопанського ліцеїв.

Приміщення бібліотеки Ріпкинського ліцею (Чернігівська обл.) не зазнало руйнувань унаслідок бойових дій, але книжковий фонд потребує оновлення, адже у ньому лише 30% україномовних видань і лише 10% нових (виданих після 2004 року).

Бібліотека Козачолопанського ліцею (Харківська обл.) постраждала від війни: вибуховою хвилею було пошкоджено вікна, вороги спалили всі підручники, які знайшли.

Іванків
Ріпки
Козача Лопань

Книжки для наступних трьох учасників всеукраїнського етапу було закуплено завдяки донату від підлітків зі США Max (17 років) і Yulia (13 років). Діти започаткували нон-профіт проєкт Lemons for Learning, в рамках якого задля благодійності, зокрема навчальної, продають лимонад та інші продукти на дитячих лимонадних стійках. Max і Yulia зібрали 1000 доларів, на які волонтери Б50 придбали книжки для бібліотек Христофорівки (Миколаївська обл.), Шандриголового (Донецька обл.), Білопілля (Сумська обл.).

В окупованій Христофорівці росіяни зайняли приміщення місцевої бібліотеки, де вибили двері, зламали замки, пошкодили вікна, меблі, повністю знищили 200 книжок і формуляри читачів, залишили після себе купу сміття і бруду.

Бібліотека села Шандриголове була повністю знищена ворогами: до повномасштабного вторгнення вона налічувала 9 238 екземплярів, а наразі має всього 337 видань, подарованих небайдужими читачами. Сьогодні заклад функціонує у форматі «бібліотеки в рюкзачку».

У бібліотеці Білопільської гімназії № 5 були вибиті всі вікна, тож вона переїхала в інше приміщення. Але книжковий фонд потребує оновлення (не вистачає творів сучасних авторів).

Христофорівка
Білопілля
Шандриголове

До річниці визволення Херсона ми отримали донат на придбання книжок для бібліотеки Херсонської школи № 39. Кошти та додаткову літературу пожертвувала волонтерка з Хмельницького Наталя, яка розіграла свою картину серед друзів і провела збір коштів.

Будівля Херсонської школи № 39, розташованої між двома точками постійних обстрілів – Антонівським мостом і Чорнобаївкою, дивом не зазнала руйнацій, але шкільна бібліотека потребує поповнення новою літературою, зокрема україномовною.

В останній місяць року спільнота Б50 зробила подарунки до свят ще трьом бібліотекам – у Марганці (Дніпропетровська обл.), Савинцях (Харківська обл.), Кілії (Одеська обл.). Кошти на ці подарунки надала компанія Bundlex, яка раніше спонсорувала реконструкцію та декорування укриття в Новій Греблі.

Бібліотеку Марганецького ліцею № 9 було пошкоджено під час одного з постійних обстрілів (ударною хвилею розбило вікна). Також місцевий книжковий фонд потребує оновлення (тут лише 35 % україномовних книжок, бракує видань за шкільною програмою і галузевої літератури).

Будівля Савинського ліцею вціліла, але окупанти розграбували все комп’ютерне обладнання. Попри те, що всі книжки залишилися на полицях, бібліотечний фонд – застарілий: з 10 648 видань тільки 30% українською мовою, більшість надрукована у минулому столітті.

Бібліотека Кілійського закладу загальної середньої освіти особливо потребує українських книжок, адже більшість населення міста – російськомовна. Наразі у фонді не вистачає художньої, наукової та історичної літератури українською мовою.

Марганець
Савинці
Кілія

Від закладів, у які ми передаємо комплекти книжок, регулярно приходять відгуки, звичайно ж, позитивні. Працівники бібліотек та їх відвідувачі високо оцінюють якість отриманої літератури, дякують, висловлюють надію ще раз взяти участь у подібному проєкті.

Отримувати подарунки завжди приємно. А для бібліотеки навчального закладу найкращий подарунок – це, звичайно, книжки, цікаві, змістовні, різної тематики.

Вчителі, учні та батьки школи Херсонської № 39 безмежно вдячні спільноті Б50 за надані книжки. Вони є справжнім скарбом для нашої бібліотеки, допоможуть у забезпеченні освітнього процесу, відродженні культури, духовному зростанні й обов’язково знайдуть свого читача.

Бібліотека Херсонської
школи № 39

Бібліотека отримала дитячу літературу з історії, мистецтва, географії, права, економіки, для самопізнання і самореалізації, для дослідження себе, інших, країни, планети і всесвіту. Цей книжковий скарб одразу потрапив до рук школярів. Найцікавішою для підлітків виявилася книжка «Чого не вчать у школі».

Дякуємо спільноті Б50 за такий цінний внесок у наш бібліотечний фонд і в розвиток наших учнів!

Бібліотека закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 10 Мирноградської міської ради

В останні дні 2023 року бібліотека Савинського ліцею поповнилась новими екземплярами пізнавальної літератури. Узявши до рук книжки, учні поринуть у світ історії, хімії, архітектури, біології чи географії,
а, можливо, когось зацікавлять винаходи чи програмування.

Вибір тем дуже великий, тому кожний знайде книжку на свій смак. Усі видання від «Б50», пізнавальні та цікаві.

Дякуємо за поповнення нашого бібліотечного фонду!

Бібліотека Савинського ліцею

У рамках P.AGE ми передаємо у бібліотеки комплекти з 50 якісних сучасних книжок, відібраних консультантами проєкту. Але не обмежуємось своїм списком – також надсилаємо інші видання, за умови, що вони україномовні, в гарному стані та нові (випущені не раніше 2004 року). Так, для передачі до бібліотек Олена Князєва надала екземпляри своєї збірки віршів для дітей, авторка навчальної літератури літератури Ганна Остапенко – підручники з української мови, редакція журналу  “Однокласник” – комплекти свого видання, а консультантка проєкту Марія Наумчик передає зібрані серед знайомих книжки.

Було залучено 204 896,45 гривень для закупівлі книжок для 16 бібліотек від українських
і закордонних благодійників, донорів та організацій.

Юлія Габдулова, менеджерка проєкту

З’явившись майже випадково, цей проєкт швидко зайняв своє місце у роботі з Відновлення, яку проводить Б50. Ми зрозуміли, що відновлення бібліотечного фонду, який постраждав під час вторгнення, особливо дитячої літератури, є надзвичайно важливим саме зараз. Будинки й аеропорти можна відбудувати і згодом, але ми не можемо дозволити втрачати дорогоцінне дитинство молодих українців, які зростають під час війни. Потрібно подбати про те, щоб навіть у близьких до фронту громадах у дітей була можливість розвиватись, зростати, маючи доступ до інформації, та формувати критичне мислення і пізнавати себе. Ми зосередили сили саме на цій темі, вибравши 50 найкращих книжок українських і світових авторів. Це набір для всебічного розвитку дитини, мінібібліотека для пізнання себе. Але книжка – це ще й розвага, цікаве проведення часу та гарний настрій, що також важливо для підтримки дітей у прифронтових громадах. Особливо, коли це нові, гарні та яскраві видання, створені саме для дітей.

Реалізувавши P.AGE у Богданівці самостійно, ми успішно провели фандрейзинг в Україні для наступного етапу і допомогли вже 5 бібліотекам. Тепер, маючи досвід та підтвердження того, як цей проєкт працює та приносить результат, ми залучаємо донорів з усього світу та корпоративних партнерів. Наступний етап – 50 бібліотек, 10 з яких уже отримали книжки цього року.

Ми пишаємося роботою, яку проводимо, а також розуміємо, що це є своєрідна “інвестиція” в майбутнє країни, у дітей, які вже скоро будуть активною частиною суспільства. “Інвестиція”, сподіваємось, не для одного покоління. Неважливо, як це станеться: чи надихне якась книжка з нашої 50-ки на те, щоб стати інженером або митцем, чи допоможе сформувати здорові звички, знайти хобі чи виховати повагу до себе, це все – маленькі цеглинки майбутнього.

2023 рік був успішним для P.AGE. У новому році проєкт активно працює і розвивається. Громадськість і донатори цікавляться ним, розуміють його важливість. У планах на 2024 рік – закінчення всеукраїнського етапу, попереду ще 40 бібліотек, і при цьому ми продовжуємо отримувати заявки, тож далі буде!