5 грудня Україна і весь світ відзначали День волонтера. Спільнота Б50, звичайно ж, не пропустила своє професійне свято. З цієї нагоди ми підбили підсумки діяльності за минулий рік, провели опитування серед наших активістів щодо їхньої мотивації та зайнятості у волонтерстві, зібрали привітання й побажання. Вийшло цікаво 😊 Почитати можна тут. А також взяли участь в інших крутих заходах і поїздках. Про те, як волонтери Б50 провели «святковий тиждень», розповідаємо далі.

Відвідали важливі для розвитку волонтерського руху заходи

5 грудня представники адміністрації Б50 взяли участь у 12-му Форумі розвитку громадянського суспільства «Що дасть нам силу», який наживо об’єднав близько 2 500 учасників – громадських активістів.

Форум розвитку громадянського суспільства – найбільша національна платформа для навчання, спілкування та обміну досвідом для зміцнення благодійних та громадських організацій України. Це місце зустрічі активних і небайдужих людей. Це атмосфера, де зароджуються нові ідеї та формуються тренди на наступний рік.

12-й форум був присвячений пошуку сенсів та сил боротися далі, бігти довгий марафон війни. Відвідувачі заходу, зокрема представники спільноти Б50, поспілкувалися про те, що нас єднає, дає сили бути людяними і продовжувати служити нашій країні, нашим людям – рухати реформи, розкопувати завали після ворожих обстрілів, надавати гуманітарну допомогу, домовлятися про літаки та підтримувати переселенців.

Директор Б50 Руслан Габдулов взяв участь у стрімі-бесіді «Робота волонтерів». В етері говорили про те, як волонтери сприяють створенню безпечного середовища для громади, дітей, тварин, яку роль вони відіграють для підвищення обізнаності щодо важливих соціальних проблем. Між іншим, стрім проходив на фейсбук-сторінці Київської молодіжної бібліотеки, де раніше відбувалися інші заходи спільноти Б50.

6 грудня Руслан Габдулов відвідав ще один захід у рамках 12-го Форуму розвитку громадянського суспільства «Що дасть нам силу», який об’єднав 150 волонтерів з різних напрямів діяльності. Організатори запланували багато можливостей для обміну досвідом та мережування між волонтерами з різних сфер, практичні кейси та ґрунтовні дискусії від спікерів. Під час форуму лунала тривога, але відвідувачі форуму – люди стійкі, тож захід продовжився в укритті. Увечері відбулася урочиста церемонія відзначення волонтерів, які працюють в особливо складних умовах.

Взяли участь у «святкових волонтерських» заходах

Спільнота Б50 долучилися до фотовиставки, організованої Департаментом суспільних комунікацій КМДА з нагоди Дня волонтера. Експозиція присвячена сучасним активістам і їхній самовідданій праці, адже, як наголошує директор Департаменту Роман Лелюк, волонтерство – це найвпізнаваніший бренд України, це віддзеркалення і втілення нашого національного духу.

Експозиція нараховує 100 фотографій волонтерів та волонтерських організацій, серед яких – світлини активістів Б50! Виставка гостюватиме на Скляному пішохідно-велосипедному мосту протягом місяця, тож запрошуємо усіх її відвідати, знайти себе / свого колегу / друга / подругу)))

Представники спільноти Б50 взяли участь у церемонії Волонтерська премія – 2023.

Волонтерська премія – це недержавна щорічна нагорода, яку вручають звичайним людям, які роблять незвичайні речі. Цього року вона відбулася вдесяте і була особливою – організатори відмовилися від номінування волонтерів, адже внесок і однієї людини, і великого благодійного фонду є дуже важливими та необхідними для нашої Перемоги.

Стали Миколаями для дітей з прифронтових сіл

Волонтери Б50 вирішили привітати з Днем Святого Миколая уже добре знайомих дітей села Шандриголове, що знаходиться на Донеччині, за 25 км від лінії фронту (нагадаємо: у місцеву бібліотеку ми раніше передали книжки у рамках проєкту P.AGE). Тут наразі проживає 18 дітей, серед них 16 школярів, які не мають змоги ходити до школи (її зруйнували росіяни), натомість навчаються вдома у вчителя української мови і літератури. З ініціативи нашої координаторки Анастасії Баранової активісти Б50 вирішили створити свято для 18 дітей Шандриголового та 5 дітей з сусіднього села, які також відвідують “домашню школу”: отримали листи до Миколая, склали список подарунків, купували їх / спонсорували придбання.

У процесі з’ясувалося, що маємо ресурс порадувати більше дітей. Знайома Анастасії захотіла долучитися до ініціативи, коли збір уже закінчився, тож для неї знайшли інших діток з села Новогригорівка Миколаївської області, які також чекали Миколая, а також волонтерку Яну, яка організовувала для них подарунки. Через Новомиколаївку проходила лінія фронту – майже 9 місяців російські війська стояли за кілометр від села, як наслідок 95% населеного пункту зруйновано. Усі місцеві діти виїхали звідси. Ті, які наразі повернулася, отримали подарунки від Миколаїв-волонтерів!

Про враження від збору подарунків для дітей розповідає ініціаторка ідеї Анастасія:

Я отримала величезне задоволення від нашої ініціативи «подарувати до Святого Миколая діткам».
Я відчула таку неймовірну підтримку, таку вашу включеність, що замість втоми, маю прилив енергії. 

Хочу ще подякувати вам окремо від себе. Дякую, що в цей важкий час ви зберегли свою людяність
і даруєте іншим своє тепло!

Не забували волонтерити

Святковий тиждень не відмінив звичну важливу роботу спільноти Б50. Тож минулих вихідних активісти Б50 займалися своїми актуальними проєктами – ремонтували укриття в Заворицькій гімназії, розфарбовували сховище у Новогребельській гімназії, попри мороз прибирали руйнації у Мощуні.

У рамках проєкту P.AGE відправили 50 книжок у бібліотеку Херсонської школи № 39, яка розташована на околиці міста, за 5 км до Антонівського мосту і за 10 від аеродрому Чорнобаївка. Тут наразі дистанційно навчається 450 дітей (серед них – чимало ВПО). Учні активні, долучаються до позашкільної діяльності та благодійності. Впевнені, передана в рамках проєкту P.AGE література буде їм цікавою та корисною!

Святкували свій день у колі рідних волонтерів

Ми регулярно збираємося, щоб допомагати тим, хто цього потребує, ми прибираємо, ремонтуємо, малюємо, купуємо книжки, піклуємося про тварин. Але часом збираємося, щоб просто провести разом час – поспілкуватися, посміятися, поїсти (не без цього))), підзарядись енергією.

Тож на свій день волонтери Б50 зібралися в боулінгу, весело провели вечір, отримали багато позитиву😊

Таким для спільноти Б50 видався День (тиждень) волонтера. Ще раз дякуємо всім, хто волонтерить разом з нами, хто не шкодує своїх сил, часу, енергії, тепла на добрі справи, хто лишається поруч у найважчі часи! Дякуємо, друзі! Ви – найкращі!