Результати роботи програми Б50 Відновлення у 2023 році

Відновлення деокупованої Київщини стало першим видом діяльності волонтерів Б50 і першим великим проєктом спільноти, який з часом переріс в окрему програму.

Наразі у Б50 Відновлення працює два проєкти: Приберемо!, який продовжує традиції перших добрих справ спільноти, та Реконструкція, що став логічним продовженням проєкту з розбирання зруйнованого житла, натомість, допомагаючи в реконструкції вцілілих, але пошкоджених споруд. З часом цей проєкт розвинувся до робіт з ремонту й облаштування публічних просторів, насамперед укриттів у дитячих освітніх закладах.

Реконструкція у 2023 році

Першим об’єктом, яке відремонтували (а потім і декорували малюнками) волонтери Б50, стало укриття в дитсадку “Козачок” (Буча). Завдяки цьому досвіду ми зрозуміли, що маємо вміння, сили та натхнення для перевтілення дитячих сховищ і реконструкції громадських просторів.

Минулорічні досягнення проєкту Реконструція у цифрах:

43
організованих
волонтерських поїздок
3
повністю
відремонтованих дитячих укриття
54
залучених
до проєкту волонтерів
942
відпрацьованих волонтерами разом години
39
відпрацьованих волонтерами разом днів

У 2023 році волонтери Б50 провели ремонт на трьох локаціях, а саме в:

У Богданівському ліцей на волонтерів Б50 чекало цілька цікавих завдань. В укритті протікали три стіни, тож ми провели чимало зовнішніх робіт, аби усунути першопричину протікання:

  • допрацювали зливову систему в будинку,
  • демонтували старі й залили нові відмостки навколо приміщення укриття,
  • укріпили поріг бетонними плитами.  

Після цього стіни зачистили, поштукатурили, пофарбували. Зняли лак зі старої вагонки, поґрунтували й пофарбували її.

Укриття у Богданівці до
Волонтери Б50 у Богданівці
Укриття у Богданівці після ремонту
й декорування

Після Богданівки активісти Б50 взялися за реконструкцію відразу двох об’єктів – у Новій Греблі та Бородянці.

В укритті Новогребельської гімназії перед волонтерами Б50 стояло завдання з ремонту чотирьох кімнат: трьох невеликих , які використовуються вихованцями садочка, й однієї великої, де пересиджують тривогу учні початкової школи. 

Тут було демонтоване аварійне тинькування на стінах, виконані штукатурні роботи, гідроізоляція стін, ґрунтування та фарбування стін і стелі, ремонт підлогового покриття, покращення системи освітлення.
У сховищі стало світло, просторо, безпечно!

Укриття у Новій Греблі до
Волонтери Б50 у Новій Греблі
Укриття у Новій Греблі після ремонту
й декорування

У сховищі дитсадка “Колосочок” перед волонтерами Б50 стояло завдання з ремонту трьох зон укриття: великої кімнати, де власне перебувають діти (60 кв. м), коридору (25 кв. м) та вхідної групи (30 кв. м). У всіх приміщеннях було проведено ремонт: штукатурка стін, фарбування стін і стелі; доопрацювання системи освітлення (у великій кімнаті), ізоляція труб опалення (у великій кімнаті та коридорі).

Укриття у Бородянці до
Волонтери Б50 у Бородянці
Укриття у Бородянці ремонту
й декорування

Реконструкція укриттів у Новій Греблі та Бородянці відбулася за рахунок наших партнерів – компанії TakeOff та Bundlex. Згодом набуті вміння та досвід дозволили нам отримати грант від громадської організації ChangeX на новий проєкт – перевтілення сховища у Заворицькій гімназії (Броварський р-н). Наразі там триває ремонт, який ми плануємо закінчити на початку 2024 року.

Волонтери Б50 у Заворичах
Волонтери Б50 у Заворичах

До проєкту Реконструкція долучаються волонтери з досвідом проведення ремонтних робіт і початківці, які у процесі здобувають нові знання на вміння. Так, у Б50 можна знайти собі заняття до душі та навчитися чомусь новому.

Найактивніші волонтери проєкту Реконструкція:

  • Володимир Стецюра, координатор будівельних робіт – 35 поїздок;
  • Олена Петренко – 12 поїздок;
  • Олександр Щербінін – 9 поїздок;
  • Олександр Прокоф’єв – 8 поїздок;
  • Світлана Дяченко – 6 поїздок.
Приберемо! у 2023 році

У рамках проєкту Приберемо! волонтери Б50 працювали дуже активно, організовували робочі поїздки щовихідних (часом навіть тричі на тиждень).

Минулорічні досягнення проєкту Приберемо! в цифрах:

122
організованих
волонтерських поїздок
44
прибраних зруйнованих будинків
237
залучених
до проєкту волонтерів
9490
відпрацьованих волонтерами разом годин
396
відпрацьованих волонтерами разом днів

Найчастіше працювали в Мощуні. Це невеличке село, яке “захистило” Київ у лютому – квітні 2022 року, зазнало катастрофічних руйнацій – тут знищено приблизно 80% будинків. Тож, роботи в Мощуні дуже багато і волонтери Б50 старанно допомагають місцевим мешканцям долати наслідки війни.

Волонтери Б50 у Мощуні
Волонтери Б50 у Мощуні
Волонтери Б50 у Мощуні

Також допомагали у притулку для тварин «Best Friends» у Фасовій. Тут демонтували старі, знищені війною вольєри. Пізніше ця допомога переросла в окремий проєкт Пухнаста неділя.

Також у 2023 році активісти Б50 працювали в Ірпені, Загальцях, Поташні, а ще випробували новий формат роботи – волонтерський табір.

Волонтери Б50 в Ірпені
Волонтери Б50 у Загальцях
Волонтери Б50 у Поташні

Найбійльш насиченими цього року були червень і березень – у ці місяці активісти Б50 здійснили по 13 поїздок.

Враженнями від “волонтерського року” ділиться Олександр Тішура, координатор волонтерських заходів проєкту Приберемо!, який здійснив 87 поїздок.

У 2023 році активісти Б50 продовжили щотижнево прибирати руйнації на Київщині та демонтувати зруйновані рашистами будівлі. За цей рік було зроблено багато роботи і її, на жаль, ще дуже багато попереду. У 2023 були й великі локації, на прибирання яких йшло багато часу. Для такої одноманітної роботи, ще й пов’язаної з важкою фізичною працею, подекуди нелегко знайти мотивацію. Але кожна розібрана локація надихає на те, щоб продовжувати допомагати людям, які зазнали біди. Крім цього, спільнота Б50 стала справжньою сім’єю для її учасників: волонтери підтримують одне одного під час роботи, спілкуються поза волонтерськими заходами.

Запам’яталися дводенні виїзди з наметами. Це був корисний досвід. А головне – був досягнутий кінцевий результат: за два дні локації, на які виїжджали волонтери, були розчищені. Сподіваємось, такі виїзди стануть гарною традицією і у 2024 році.

Найактивнішими волонтерами у 2023 році стали:

  • Оксана Степура – 84 поїздки;
  • Юлія Горбасенко – 56 поїздок;
  • Світлана Рудоквас – 50 поїздок;
  • Денис Христенко – 49 поїздок;
  • Анастасія Баранова, Олена Петренко – 47 поїздок.

У рамках Корпоративного волонтерства до проєкту Приберемо! у 2023 році долучалися працівники українського офісу компанії Glovo, посольства Естонської Республіки в Києві (у Всесвітній день прибирання), Gravity.

Волонтери програми Відновлення стали героями фотовиставок, організованих спільнотою Б50: “Міцніші за цеглу” в Україні та “Chronicles of the Unknown Superheroes Ukrainians” в Європі. А також потрапили до виставки, організованої КМДА до Дня волонтера на Скляному мосту.

Робота волонтерів у проєкті Приберемо! потрапила в сюжети ICTV, польських журналістів, УНІАН, Громадського, німецьких видань Die Welt і TAZ та американського блогера Davion West, Реконструкції – ICTV.

2023 рік для активістів з Б50 Відновлення видався дуже “волонтерським” і дуже насиченим. Роботи ще багато, тож працюємо далі!