З перших днів роботи Б50 ми активно працювали над популяризацією проєкту та залученням нових волонтерів. У 2023 році накопичені ідеї переросли у повноцінну програму з амбітною метою – популяризувати не лише волонтерство з Б50, але й загалом волонтерство відновлення в Україні.

Першим проєктом у цьому напрямі були інтерв’ю з нашими активістами – цікавими та неординарними людьми. З часом ми почали вибудовувати інші, насамперед медіапроєкти, спрямовані на ширшу популяризацію волонтерства – на всеукраїнському та міжнародному рівнях.

Наразі у рамках Країни волонтерів діють такі проєкти:

Попри те, що програма нова, ми багато встигли і зробили у 2023 році, зокрема залучили працівників кількох компаній до корпоративного волонтерства з Б50, опублікували 19 інтерв’ю з активістами Б50, а наші світлини відвідали 15 українських і 3 європейські міста.

Інтерв’ю #героїБ50


Медіапроєкт почали ще у 2022 році, коли зрозуміли, що люди часто починають волонтерити завдяки прикладу своїх рідних/друзів/знайомих. З того часу #героїБ50 транслює історії людей, які вирішили системно долучатися до волонтерства відновлення. У центрі уваги – активісти Б50, які взяли до рук лопати, тачки, болгарки, шпателі, валики, пензлики заради відновлення житла й життя у звільнених громадах. Це люди різного віку, з різним життєвим досвідом і світоглядом, але з неординарною рефлексією щодо теперішнього та майбутнього України.

Щоб охопити ширшу аудиторію, ми публікуємо інтерв’ю англійською мовою та розповідаємо ці історії через наші соцмережі.

5
інтерв’ю у 2022 році
13
інтерв’ю у 2023 році
+
6
бліц-інтерв’ю у 2023 році

У цьому медіапроєкті ми розповідаємо історії різних людей, з різним бекграундом, уміннями і талантами. Цим показуємо, що допомагати може кожен. Спільнота Б50 пропонує різні види волонтерства: розбір завалів, піклування про тварин, ремонт приватних будинків і громадських просторів, оздоблення дитячих укриттів. З нами можна волонтерити і віддалено – допомагати з адміністративною роботою чи, наприклад, з організацією вистaвок.

Крім “класичних” інтерв’ю, ми записали бліц-інтерв’ю з іноземними волонтерами, які брали участь у заходах Б50, а до Дня захисників та захисниць України – з волонтерами спільноти, які стали на захист країни.

Корпоративне волонтерство з Б50

Проєкт залучає до волонтерства цілі команди співробітників, допомагає їм з організацією таких видів діяльності:

  • прибирання руйнувань на Київщині;
  • реконструкція пошкоджених будівель;
  • оздоблення дитячих укриттів у навчальних закладах;
  • підтримка притулків для тварин;
  • командний збір коштів на придбання розвивальної дитячої літератури для передачі в бібліотеки.

Ще у 2022 році ми залучали корпоративні команди до заходів Б50 (декілька робочих колективів розбирали з нами завали на Київщині). У 2023 році ми виокремили таку діяльність у самостійний проєкт, тож тепер допомогаємо командам, які хочуть спробувати себе у волонтерстві та використати цей досвід як корисний тімбілдінг.

У 2023 році до корпоративного волонтерства з Приберемо! долучилися компанії Glovo і Gravity, а працівники посольства Естонської Республіки уже вдруге відмічали з нами на завалах у Мощуні Всесвітній день прибирання. Співробітники Adler Україна приєднались до проєкту Реконструкція і допомогли з ремонтом дитячого укриття у Ворзелі, яке потім прикрасили малюнками волонтери зі Сховків. Працівники Мелексіс-Україна долучилась до проєкту P.AGE – зібрали книжки та гроші для формування комплекту літератури для Іванківської публічної бібліотеки.

Glovo
Adler Україна
Мелексіс-Україна
“Міцніші за цеглу” у 2023 році

“Міцніші за цеглу” – це мандрівний медіапроєкт про волонтерів Б50. Він з’явився навесні 2023 року, після того як наша спільнота відсвяткувала свій перший День народження. Виникла ідея показати роботу активістів Б50 і у такий спосіб популяризувати волонтерство серед киян та гостей міста, надихнути їх своїм прикладом. При цьому ми хотіли продемонструвати, що така допомога потрібна і що волонтерство відновлення є моральною пітримкою для постраждалих родин.

Виставка складається з фотографій волонтерів спільноти. На світлинах можна побачити не лише активістів Б50 за роботою, а й предмети, які трапляються під час розбору завалів, це німі свідки минулого життя, яке було зруйноване. Знімки були зроблені в Мощуні та Ірпіні протягом першого волонтерського року.

Проєкт стартував у столиці, на популярному скляному пішохідно-велосипедному мості, з нагоди Дня Києва. Протягом місяця паралельно експонувався у коворкінгах VCENTRI HUB Оболонського, Шевченківського та Голосіївського районів.

“Міцніші за цеглу” на скляному мосту
“Міцніші за цеглу” у VCENTRI HUB
Волонтери Б50 на виставці

Після цього виставка вирушила в мандрівку Україною, іноді експонуючись одночасно в кількох містах і локаціях. Мета подорожі – показати жителям всієї України, що попри війну життя триває і ми повинні налагоджувати його вже зараз, допомагати і підтримувати одне одного. Також ми хочемо надихнути українців незламністю активних киян і жителів столичної агломерації та мотивувати долучатися до волонтерства відновлення.

14
областей
15
міст
20
локацій

Улітку “Міцніші за цеглу” побували у Тернополі, Львові, Кременчуці, Вінниці, Чернігові, Рівному, Кам’янці-Подільському та Мукачевому.

Світлини волонтерів Б50 експонувалися у парках (парк ім. Івана Франка у Львові, сквер ім. Тараса Шевченка в Тернополі), музеях (музей Вінниці, Рівнен-ський обласний краєзнавчий музей), палацах (Палац культури та мистецтв у Мукачевому, Міський палац культури у Львові), туристичних хабах, навіть у бібліотеці (у Кременчуці), міській раді (у Вінниці) та вітринах популярних ТРЦ (Чернігівський ЦУМ)!

Наймальовничіша локація була в Кам’янці-Подільському. Тут світлини Б50 розмістилися біля одного з найбільш популярних туристичних місць України – на оглядовому майданчику біля Фортеці.

Вінниця
Кам’янець-Подільський
Рівне
Львів
Тернопіль
Кременчук
Чернігів

Восени виставка завітала в Чернівці, Кропивницький, Хмельницький, Дніпро, Харків. Найкрасивіше місце, де гостювали фотографії Б50, було в Чернівцях, навпроти центрального корпусу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Зимуватимуть “Міцніші за цеглу” в Івано-Франківську. Тут світлини Б50 експонуватимуться до кінця лютого 2024 року.

Чернівці
Кропивницький
Дніпро
Хмельницький
Харків
Івано-Франківськ

Про медіапроєкт “Міцніші за цеглу” написали й розказали у численних статтях, репортажах і сюжетах: ТиКиїв висвітлили виставку в Києві , Сорока – у Тернополі, Tvoemisto.tv – у Львові, Telegraf.in.ua – у Кременчуці. Про експозицію у Вінниці вийшов сюжет каналу Віта TV, а Суспільне Вінниця провели розмову про “Міцніших за цеглу” за участю представника Б50.

Про фотовиставку у Рівному вийшли сюжети Сфера ТВ і Суспільне Рівне, а на відкриття завітала та виступила співачка й волонтерка Христина Панасюк. Про “Міцніших за цеглу” у Чернівцях розповіли TVA та Чернівецький промінь, у Кропивницькому – Суспільне Кропивницький та Голос України.

8
виставок
у музеях та центрах
12
виставок під
відкритим небом
7
місяців
у дорозі
319
днів
експозиції

Неможливо порахувати, скільки людей бачило ці світлини, адже сукупно протягом 2023 року вони експонувалися протягом 10 місяців. На різних локаціях у різних куточках країни різні люди відвідали “Міцніших за цеглу” і надихнулись невтомною роботою волонтерів відновлення.

У 2024 році ми плануємо продовжити фотовиставку: навесні відвезти її в декілька нових українських міст і закінчити до наступної річниці спільноти. Сподіваємось, за цей рік перший медіапроєкт Б50 виконає свою місію – популяризувати волонтерський рух в Україні, зокрема волонтерство відновлення, надихати та мотивувати людей долучатися до допомоги потерпілим і до відбудови країни.

Chronicles of the Unknown Superheroes Ukrainians у 2023 році

Медіапроєкт Chronicles of the Unknown Superheroes Ukrainians присвячений волонтерам Б50, які протягом тижня виконують свою звичну роботу, а на вихідних – волонтерську, допомагаючи мешканцям Київщини повертатися до нормального життя (наскільки це можливо в умовах повномасштабної війни).

Після успішного запуску “Міцніших за цеглу” ми зрозуміли, що можемо (і маємо) транслювати актуальну інформацію та важливі ідеї через фотовиставку і за межами України. Головною темою Chronicles of the Unknown Superheroes Ukrainians став показ жахливих наслідків ворожого вторгнення та роботи волонтерів Б50, ординарних людей, які допомагають ліквідовувати ці наслідки. При цьому ми хочемо не лише продемонструвати, як війна впливає на Україну, та заручитись підтримкою світу. Ми також прагнемо показати, що ми як нація не сидимо на місці і готові допомагати одне одному.

Ми створили фоторозповідь – історію одного дня з життя спільноти Б50. Це звичайний волонтерський день, добре знайомий нам зруйнований Мощун, звичайні люди різного віку та професій, які перетворюються на волонтерів задля допомоги іншим. Ми показали звичну для нас роботу – розбір завалів будинків, ремонт і декорування укриттів у дитячих навчальних закладах.

Виставка була створена як серія постерів, які поступово розповідаюсь нашу історію. Вона доповнена описами українською та англійською мовами, а також мовою країни, в якій експонується, хоча підписи під фотографіями загалом непотрібні – усе зрозуміло без слів…

Восени Chronicles of the Unknown Superheroes Ukrainians почали свою мандрівку Європою. Вперше виставка була представлена у Грузії, на відкритті Українського дому, який служитиме одночасно громадським центром, операційним офісом та центром надання різноманітних соціально-економічних послуг, призначених для громадян України, які шукали притулку в Грузії під час повномасштабної руйнівної війни, розв’язаної росією.

Тбілісі, Грузія
відкриття Українського Дому

Український дім також є центром культурного обміну. Заходи, які тут відбуваються, сприяють інтеграції та зростанню грузинсько-українських відносин. Першим таким заходом стала фотовиставка Б50, яка показала мешканцям і гостям Тбілісі руйнівні наслідки війни,
а також силу та єдність українського народу.

Женева, Швейцарія
площа Націй

Наступна європейська зупинка Chronicles of the Unknown Superheroes Ukrainians була
в Женеві. 5 жовтня протягом дня перед штаб-квартирою ООН
у Європі можна було побачити світлини, які послідовно розкривають історію одного робочого дня активістів Б50. Допоміг з організацією виставки друг Б50 Станіслав Грицан.

Алітус, Литва
міська ратуша

Наступним виставку Б50 прий-мало литовське містечко Алітус. Офіційне відкриття відбулося
30 жовтня за участі місцевої адміністрації, волонтерів з Алі-туса й активісток Б50, які розповіли про виставлені фото, представили діяльність спільноти, передали литовцям від імені нашої організації офіційні подяки за небайдужість та підтримку України.

На початку 2024 року виставка розпочалася у Вільнюсі, в Музеї окупацій та боротьби за свободу. Експозиція Chronicles of the Unknown Superheroes Ukrainians планується ще в кількох європейських містах. Зокрема, з нагоди другої річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну виставка відкриється в Гамбурзі (біля Меморіалу Святого Миколая) та Будапешті (на Площі Bakáts, розташованій у Пешті, в 9-му районі Будапешта).

Протягом 2024 року плануємо відвідати з Chronicles of the Unknown Superheroes Ukrainians якомога більше країн, щоб якомога більше людей побачили масштаби руйнувань, спричинені російським вторгненням, а також відчули незламність і мужінсть українців, які єднаються і допомагають одне одному в цей непростий час.

Руслан Габдулов, директор громадської організації “Б50” про Країну волонтерів у цілому та Chronicles of the Unknown Superheroes Ukrainians:

Ми активно залучаємо волонтерів у наші проєкти, тож для Б50 логічним кроком було почати працювати і над медіапроєктами, що популяризують волонтерство. В Україні ми ставили собі за мету продемонструвати єдність, взаємопідтримку в ці складні часи та спонукати інших до дій.

Наш закордонний проєкт має і додаткові сенси – показати, що українці не чекають зовнішньої допомоги, склавши руки, а роблять усе можливе для взаємної підтримки. Мене дуже тішить, коли ці сенси легко зчитуються і поділяються нашими партнерами закордоном – отже, ми все зробили правильно.

У майбутньому ми плануємо продовжувати розвивати проєкт і популяризувати волонтерство відновлення, адже ми – Країна волонтерів.